in ,

(foto/video) Premieră mondială: Polestar 1 – coupe care produce 600 de CP şi 1000 Nm de cuplu

Compania Polestar, fost atelier de tuning “de casă” al suedezilor şi transformată în acest an într-un constructor auto independent, şi-a prezentat primul său model. Noutatea este un coupe cu sistem de propulsie hibrid, numit Polestar 1.

Modelul numit un Grand Tourer Coupe are patru locuri pentru pasageri, este construit pe platforma modulară SPA a celor de la Volvo şi are o lungime de 4.5 metri. Polestar spune că 50% din componentele acestei platforme le-a făcut în mod individual.

Majoritatea panourilor caroseriei sunt făcute din fibră de carbon, astfel încât greutatea a fost redusă cu 230 de kilograme, iar rigiditatea a crescut cu 45%. Greutatea maşinii este împărţită în proporţie de 48:52 în favoare punţii din spate.

Automobilul este pus în mişcare de un propulsor turbo pe benzină din familia Drive-E, care are doar patru cilindri şi un volum de 2.0 litri, şi care pune în mişcare roţile faţă. Alte două motoare electrice (218 CP) vor răspunde de roţile spate. În total se produc 600 de CP şi 1.000 Nm de cuplu!

Caracteristicile dinamice de asemenea nu au fost dezvăluite, însă Polestar spune că acest coupe are cea mai mare autonomie din segmentul maşinilor hibride. Doar cu energie electrică poate parcurge 150 de kilometri!

Folosind aceste electromotoare, Polestar a inventat un sistem de control al vectorului de tracţiune interesant, prin care cuplul este împărţit fiecărei roţi în timpul virajelor.

De asemenea, Polestar 1 este prima maşină din lume dotată cu suspensie activă CESi, dezvoltată de renumita companie Öhlins. Fiecare braţ al suspensiei este dotat cu nişte supape controlate electronic şi în dependenţă de stilul de condus şi condiţiile de drum îşi pot schimba rigiditatea (reacţia are loc în două milisecunde). Setările suspensiei pot fi modificate manual şi de către cel din spatele volanului.

Mecanismele de frânare sunt furnizate de compania Akebono. Fiecare disc de frână măsoară 400 de mm şi are câte şase pistoane în etriere!

Primul model Polestar va putea fi cumpărat doar online sau va putea fi luat în arendă pe o perioadă de doi trei ani. În tot acest timp clientul va plăti în cadrul unui abonament o taxă lunară care va acoperi şi cheltuielile pentru asigurare, revizie tehnică şi spălarea automobilului (servicii oferite de Polestar).

După expirarea perioadei abonamentului, maşina se va întoarce la Polestar (la dorinţă va fi ales alt model) şi va fi reciclată pentru a o da altui client care de asemenea va plăti un abonament şi va şti că a mai folosit-o cineva anterior.

De asemenea, pentru a putea descuia centralizat coupeul Polestar 1, se va putea folosi o aplicaţie mobilă de pe smartphone.

Polestar a ţinut să anunţe că după modelul “1” vor fi construite alte două care vor avea deja unităţi de propulsie complet electrice. Polestar 2 va apărea în 2019 şi va fi un sedan (primul electromobil al Volvo Car Group) care va concura cu Tesla Model 3, iar Polestar 3 va fi un SUV electric care va fi lansat ceva mai târziu.

Polestar 1 va începe să fie asamblat de la mijlocul anului 2019, la noul centru de producţie din Chengdu, China, care în prezent se află în construcţie. Lucrările vor fi finisate la mijlocul anului 2018.

Pe an nu vor fi produse mai mult de 500 de exemplare. Startul procesării comenzilor a început chiar astăzi.

Evenimentul de prezentare:

GALERIE FOTO: