in , ,

(foto) Premieră: Noul Audi A3 Sportback a fost pus pe gaz din fabrică

Audi adaugă un nou membru al familiei A3: noul A3 Sportback 30 g-tron. Funcționarea cu CNG sau biometan face modelul compact deosebit de economic și ecologic, cu emisii foarte scăzute.

Ca restul variantelor noii serii de modele A3, acesta are un design sportiv, un concept de operare digital și echipamente standard generoase. Vânzările în Germania (şi în alte ţări europene) încep din toamna anului curent, preţul de bază fiind de 30.705,88 euro.

New 2020 Audi A3 Sportback 30 g tron 6

Caracteristici cheie:

 • Ca toate modelele din serie, sub exteriorul expresiv Audi A3 Sportback 30 g-tron se află multe tehnologii din clasa full-size. Ele pot fi găsite în conceptul de operare și infotainment, faruri, interior și o manipulare echilibrată sportiv. În funcție de poziția spătarelor scaunelor din spate, compartimentul de bagaje are un volum de 280-1.100 litri. Podeaua de încărcare este la nivel cu marginea portbagajului.
 • Audi A3 Sportback 30 g-tron vine standard cu următoarele echipamente: faruri LED, panou de bord digital, sistem multimedia operabil pe ecran tactil de 10.1 inci, volan multifuncțional acoperit cu piele și sistemele de asistență Audi pre sense front, lane departure warning, swerve assist şi turn assist. Printre opţiuni se numără faruri Matrix LED cu lumini de zi digitale, sistem de aer condiționat automat în trei zone, head-up display, scaune sport cu tetiere integrate, acoperiș panoramic din sticlă și adaptive cruise assist, printre altele. Trei linii de specificaţii exterioare și trei interioare, care pot fi combinate liber, asigură un nivel ridicat de personalizare.
 • Primul A3 Sportback g-tron introdus de Audi în 2014 conținea deja un concept sofisticat de tehnologie. Succesorul se bazează pe acesta. Motorul său TFSI de 1.5 litri produce 131 CP și generează 200 Nm de cuplu între 1.400 și 4.000 rpm. Puterea este transferată pe roțile din față prin intermediul unui standard S tronic cu șapte trepte.
 • Turbocompresorul său, cu geometrie variabilă a turbinei, utilizează în mod optim energia gazelor de eșapament pentru dezvoltarea timpurie și armonioasă a cuplului.
 • Procesul de ardere Miller oferă avantaje de consum enorme în timpul conducerii normale. Cu faza de compresie abreviată și faza de expansiune lungă, a fost proiectat special pentru funcționare la sarcină parțială.
 • Funcționarea cu CNG permite un raport de compresie mai mare de 12,5:1 în comparație cu procesul de ardere convențional al motorului dat în versiune cu 150 CP și îmbunătățește, de asemenea, eficiența. Capul cilindrului, sistemul de injecție, turbocompresorul și convertorul catalitic au fost modificate în consecință pentru noua motorizare CNG. Înainte ca gazul să ajungă la supapele injectorului, un regulator electronic de presiune reduce presiunea de la 200 bar, care poate prevala în rezervoare, la 5-9 bar.
 • Modelul accelerează de la 0 la 100 km/h în 9.7 secunde, pe drumul său la o viteză maximă de 211 km/h. Consumul mediu de combustibil este de doar 3.6-3.5 kilograme de gaz natural comprimat la 100 km, corespunzând unui echivalent de emisii CO2 de 99-96 g/km.
 • Cu rezervoare de gaz pline, mașina are o autonomie de până la 445 km în ciclu WLTP. Aceasta este completată de autonomia suplimentară oferită de rezervorul de benzină de rezervă, care are un volum net utilizabil de 9 litri, montat în fața punții spate.
 • Motorul pornește întotdeauna în modul CNG, injectând doar cantități mici de benzină în condiții rare de funcționare. Dacă presiunea din rezervoarele de gaz scade sub un anumit prag, care variază în funcție de starea curentă de conducere, motorul trece la consum de benzină. Şoferul nu va observa acest transfer. Nivelul de combustibil din rezervoare și consumul în modul de funcționare respectiv sunt afișate în grupul de instrumente digitale. Cele două gâturi de umplere sunt plasate sub o singură clapetă.
 • De stocarea gazului răspund trei rezervoare dispuse perpendicular pe direcția de deplasare. În fața rezervorului de benzină este montată o butelie îngustă din oțel cu o capacitate de aproximativ 4 kg. Două rezervoare mai mari cu volume de aproximativ 7 kg fiecare, sunt situate sub podeaua compartimentului pentru bagaje. Acestea sunt realizate din materiale compozite din fibre și, în conformitate cu filozofia de construcție ușoară a Audi, fiecare cântărește doar 26 de kilograme.
  • Stratul interior al lor este reprezentat de un vas poliamidic etanș la gaze. Învelișul exterior ultra-rezistent cuprinde două straturi: un strat interior de polimer armat cu fibră de carbon (CFRP) și un strat exterior de polimer armat cu fibră de sticlă (GFRP). Stratul GFRP are, de asemenea, o funcție de siguranță: se transformă într-un un alb lăptos dacă este deteriorat şi astfel şoferul poate cunoaşte din timp despre problemă. Un capac din GFRP protejează rezervoarele împotriva pietrelor sau a altor influențe ale drumului.
  • Cea mai mare grijă este luată şi în timpul fabricării lor. Înainte ca rezervoarele să fie montate în mașină, acestea sunt testate sub presiune la 300 bar, cu mult peste presiunea de funcționare de 200 bar. Vasele rezistă la o presiune de spargere de 580 bar, care este, de asemenea, cu mult peste plafonul de 470 bar cerut de lege.

Noul Audi A3 Sportback 30 g-tron este, de asemenea, un lider atunci când vine vorba de economie, în parte din cauza cotei de impozitare favorabile pe gaze naturale și biometan în Germania până în 2026. Soldul emisiilor este la fel de pozitiv. Datorită conținutului ridicat de hidrogen al combustibilului, un automobil pe bază de CNG emite cu aproximativ 20% mai puțin dioxid de carbon decât un model pe benzină comparabil.

În prezent, în Germania există aproximativ 850 de staţii de alimentare cu CNG. Mai mult de jumătate dintre ele vând biometan produs în întregime din deșeuri, iar acest număr este în creștere. Cu acest combustibil, condusul este aproape neutru din punct de vedere al emisiilor. Când combustibilul este ars în motor, acesta eliberează doar la fel de mult CO2 ca biomasa din care a fost produs.

GALERIE FOTO: