(foto) Premieră: Noul SEAT Arona TGI este primul SUV compact din lume care consumă CNG

Distribuie:
 • 10
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Compania SEAT va fi prezentă la Salonul Auto de la Paris cu mai multe maşini, printre care noul SUV Tarraco, dar şi noul Arona TGI. Modelul, potrivit producătorului spaniol, este primul SUV (compact) care utilizează gaz natural comprimat pentru propulsie.

Noul Arona TGI devine al patrulea model din gama SEAT care beneficiază de oportunitatea de a fi alimentat cu un combustibil mai curat şi mai ieftin, pe lângă Leon, Ibiza și Mii. În plus, SUV-ul compact va contribui la atingerea obiectivului SEAT de a crește utilizarea de CNG pentru a ajuta la scăderea emisiilor de CO2 şi oxid de azot în atmosferă.

Sub capotă are un motor TGI cu trei cilindri, cu 12 supape, cu un volum de un litru. Unitatea produce 90 de CP între 4.500-5.800 rpm și un cuplu maxim de 160 Nm între 1.900-3.500 rpm. Motorul este cuplat standard la o cutie de viteze manuală cu şase trepte, care va contribui la creșterea eficienței și manevrabilității.

Cu o viteză maximă de 172 km/h și capacitatea de a ajunge până la 100 km/h în 12.8 secunde, șoferii fără mofturi vor putea să aprecieze nu numai prietenia maşinii cu mediul ambiant, ci și o dinamică normală a condusului.

Varianta CNG a modelului Arona are aceleași sisteme ca și cele incluse în versiunea TSI de 1.0 litri, dar integrează componente care îi permit să funcționeze pe gaz natural comprimat. În plus, TGI Arona include trei rezervoare de gaz situate sub podeaua portbagajului şi sub scaunele spate, un gât de umplere a acestora lângă gâtul de umplere a rezervorului cu benzină, conducte de gaze din oțel inoxidabil, senzori de presiune a gazului și un regulator electronic de presiune care controlează eficient distribuția gazului către motor.

Pe plan intern, motorul de 1.0 litri a fost dezvoltat pe scară largă pentru a include pistoane acoperite cu aliaj din crom şi nichel, care încorporează segmente noi, modificate pentru a fi utilizate cu gaze, precum și supape armate, iar pe supapele de admisie și evacuare rampele de închidere sunt aplatizate pentru a crește rezistența la uzură. Turbo compresorul este mai ușor, astfel încât turbina reacționează imediat, ceea ce înseamnă că motorul livrează performanțele necesare mult mai eficient.

Una dintre provocările la care este supus CNG-ul a fost mereu pornirea la rece cu ajutorul lui, însă pe Arona TGI nu va fi o problemă. Dacă temperatura de afară va fi sub -10°C, maşina va fi pornită iniţial prin intermediul benzinarului. Acesta va porni în acelaşi timp un proces de încălzire a injectoarelor de gaz, înainte de activarea automată a circuitului CNG atunci când condițiile permit acest lucru.

Arona TGI utilizează numai benzină drept carburant alternativ numai atunci când rezervoarele de gaz sunt goale, deși cu trei rezervoare gazul ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Capacitatea totală a rezervoarelor de gaz este de 14.3 kg, ceea ce poate asigura o autonomie de 400 de km, iar alţi 160 de km se pot parcurge după asta, când începe a se consuma automat benzina.

Gazul natural comprimat este mult mai ieftin decât benzina, ceea ce face ca acesta să fie mult mai rentabil decât combustibilii tradiționali. Mai mult, CNG nu este afectat de fluctuațiile neașteptate ale prețurilor la carburanţi, deoarece nu este un derivat petrolier. În plus, CNG este mult mai eficient decât motorina, benzina și chiar GPL-ul: energia generată de 1 kg de GNC este echivalentă cu 2 litri de GPL, 1.3 litri de motorină și 1.5 litri de benzină.

Chiar și atunci când rezervorul de gaz este gol, trecerea la benzină se realizează atât de repede încât șoferul este puțin probabil să observe acest lucru. Un indicator luminos pe panoul de bord va fi singurul indiciu care va arăta când maşina va începe să consume benzină.

Noul SEAT Arona TGI continuă să fie un SUV practic, adaptabil, personalizabil, iar toate nivelurile de dotare – Reference, Style, Xcellence sau FR – sunt disponibile la comandă, ceea ce înseamnă că clienții încă mai pot alege vehiculul care se potrivește cel mai bine nevoilor lor.

TGI Arona rămâne un vehicul expresiv, cu simțirea distinctă a unui crossover, o poziție robustă care este pregătită pentru jungla urbană și o selecție variată de opțiuni pentru a-l face unic, inclusiv o gamă de 68 de combinații de culori posibile.

Și chiar cu introducerea unui sistem de propulsie cu gaz natural comprimat, practicabilitatea persistă. La ai săi 4.138 mm, Arona TGI este cu 79 mm mai lung decât Ibiza și cu 99 mm mai înalt, având în plus o gardă la sol mai mare şi o poziţie mai înaltă în spatele volanului. Şi chiar cu rezervoarele de gaz integrate sub podeaua portbagajului, Arona oferă o capacitate impresionantă de 282 litri pentru bagaje.

Arona TGI a fost proiectat, dezvoltat și va fi produs la sediul SEAT din Martorell, Spania. Vânzările vor demara după Salonul Auto de la Paris.

Vezi şi: (foto) Acum poţi opta pentru o Skoda Octavia Combi, pusă pe gaz direct din uzină

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 10
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...