in

(foto) Primul Dacia Duster plug-in hybrid a apărut pe străzile din România

În România a fost surprins la teste un prim prototip al modelului Dacia Duster plug-in hybrid! Nu, maşina nu este pregătită de constructorul din Mioveni pentru o lansare în serie, ci de nişte studenţi şi profesori de la Centrul de Cercetare Ingineria Automobilului de la Universitatea din Piteşti.

Pe scurt, Grand Hamster, aşa cum este numită maşina, este o nouă etapă pentru echipa de studenţi condusă de profesorul Dănuţ Gabriel Marinescu, prin care aceştia continuă dezvoltarea sistemului de propulsie hibridă Hybrid Electricway 4WD. Anterior primii paşi în acest sens au fost făcuţi cu alte două modele care erau mai degrabă nişte concepte (Grand Sandero şi Hamster), scrie Promotor.

Renault Technologie Roumanie a pus la dispoziţia echipei de la Universitatea din Piteşti un model Dacia Duster, pe care a fost adaptat sistemul hibrid de propulsie fără a se modifica major maşina. Acesta a rămas echipat în faţă cu motorul dCi şi cu transmisia manuală originală, însă în spate au fost montate un motor electric şi un set de acumulatori litiu-ion, concomitent cu înlocuirea punţii spate cu una de concepţie proprie, cu un angrenaj special de transmitere a puterii motorului electric spre roţi.

Astfel, Duster-ul poate funcţiona fie convenţional (cu motorul diesel), fie în regim electric (cu motorul electric, alimentat de la bateria litiu-ion), fie în mod hibrid, ambele agregate funcţionând în acelaşi timp, în anumite condiţii, ceea ce îi conferă maşinii statutul de 4×4.

Vezi şi: (video) Mai ai nevoie de altceva? Iată cât costă o Dacia Logan electrică care te poate duce 500 de km

În plus, setul de acumulatori montaţi pot fi alimentaţi de la o sursă externă de curent de 220 V. Timpul de alimentare variază între 6 şi 8 ore, dar bateriile pot fi încărcate şi de la un sistem de recuperare a energiei la frânare. Proiectul cercetătorilor mai prevede echiparea maşinii cu celule fotovoltaice, care să contribuie la eficientizarea consumului de energie şi a încărcării bateriei.

Chiar dacă Grand Hamster rămâne doar la stadiul de proiect universitar, acesta are o autonomie care variază între 50 şi 80 km (în funcţie de condiţiile de trafic), atinge o viteză maximă de 80 km/h, iar acceleraţia 0-50 km/h se realizează într-un timp de 8.5 secunde.

Dacă modelul de serie Dacia Duster dCi 90 4×2 afişează o valoare de 130 g/km CO2, Grand Hamster ajunge să emită 115 g/km CO2 în ciclu combinat, graţie adoptării motorului electric.

Vezi şi: (video) Prima maşină electrică low-cost din lume va fi produsă în România. Iată cât va costa

Grand Hamster mai are câteva etape de dezvoltare, numele “hamster” nefiind ales întâmplător: toate modelele purtând acest apelativ sunt, practic, laboratoare pe patru roţi prin intermediul cărora viitorii ingineri se pregătesc mult mai bine pentru noile tehnologii din domeniul auto.

Vezi neapărat: Concurs AutoBlog.MD: Punem la bătaie un set de anvelope de iarnă pentru mașina ta!

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?