in ,

(foto) Skoda a restaurat timp de doi ani o bijuterie exclusivă făcută acum 110 ani. E singura care a mai rămas

Maşina sport de model Laurin & Klement BSC își sărbătorește aniversarea de 110 ani și va intra în expoziția muzeului ŠKODA din Mladá Boleslav la timp. Vehiculul rar a fost restaurat pe deplin în ultimii doi ani. O echipă de experți a reconstruit modelul pe baza unor desene originale și a altor surse istorice.

Interesant este că toate componentele mecanice importante ale mașinii unice sunt părți originale. Însuşi motorul poartă un număr de serie autentic şi este acelaşi care s-a găsit acum un secol şi un deceniu pe autovehiculul care a părăsit uzina.

Acest Laurin & Klement BSC, care poate fi văzut acum în Muzeul ŠKODA, a fost finalizat la 12 iulie 1908 şi este singurul exemplar care a supravieţuit până în prezent. Numărul motorului 5635 confirmă autenticitatea vehiculului. Raritatea a schimbat frecvent proprietarii și a suferit numeroase modificări. De exemplu, L & K BSC a fost transformat într-o mașină de curse pentru filmul “Dědeček automobil” (Grandpa Car) de Alfréd Radok, care a fost lansat în cinematografele din Cehoslovacia la 27 martie 1957.

Mai târziu, forma capotei modelului BSC şi aripile, precum și multe alte detalii au fost schimbate și pentru alte apariții în filme. Cu toate acestea, toate componentele mecanice esențiale au fost păstrate, iar vehiculul, care a fost întotdeauna pe drumuri de-a lungul anilor, este una dintre stelele fixe ale scenei de mașini vintage cehoslovace.

În 2016, unicul Laurin & Klement BSC a intrat în inventarul muzeului ŠKODA din Mladá Boleslav, unde experții au analizat mai întâi starea vehiculului în detaliu și apoi i-au cercetat istoria în arhive. Mai târziu, au început un proces complex de restaurare pentru a reda maşinii cea mai apropiată stare de anul în care “s-a născut”. BSC este acum una dintre cele mai valoroase exponate ale muzeului ŠKODA din Mladá Boleslav.

“Acest model sport Laurin & Klement BSC din 1908 este singurul exemplar supraviețuitor din cele doar 12 produse în total. În urma unei revizii complete a șasiului, a motorului, a transmisiei și a altor componente, precum și a instalării unui nou sistem electric, vehiculul a primit o caroserie care a fost fabricată exact conform surselor istorice. Motorul cu doi cilindri şi un volum de 1.399 cc pornește fiabil după doar câteva rotații ale manivelei”, a declarat Andrea Frydlová, șeful muzeului ŠKODA.

După lansarea producției de biciclete la sfârșitul anului 1895, compania lui Václav Laurin şi Václav Klement și-a extins sfera de activitate prin introducerea motocicletelor în gama de produse, din 1899. Doar după câțiva ani mai târziu, spre sfârşitul lui 1905, antreprenorii au prezentat versiunea de producție a primului lor automobil – Laurin & Klement Voiturette A.

În următorii doi ani, tineri producători au continuat să-și dezvolte gama de modele și să implementeze câteva schimbări structurale profunde. Creșterea rapidă a cererii pentru vehiculele moderne de la Mladá Boleslav, care aveau un raport preț/performanță favorabil a dus la o creștere rapidă a cifrei de producție – de la câteva zeci de automobile în 1906 la aproape 500 în 1908.

Seria de modele BS a stabilit o poziție importantă în acei ani. Spre deosebire de modelele Voiturette de tip A, B si B2, cu motoare V cu doi cilindri construite în primul rând, seriile BS apărute mai târziu aveau propulsoare cu doi cilindri, cu un volum de 1.399 cc şi care produceau în total 10 CP. Deoarece compania ambițioasă a fost aliniată în mod consecvent nevoilor clienților săi, modelele Laurin & Klement din familia BS aveau caracteristici concepute special pentru diferite grupuri de clienți, cum ar fi medici și oameni de afaceri.

Gama de modele a inclus cel puțin șase ampatamente diferite, de la 1.905 până la 2.380 milimetri și cinci variante de ecartament, de la 1.120 la 1.300 milimetri. Constructorul ceh a oferit şi numeroase stiluri de caroserie pe aceste baze, de la “Personen-Voiturettes” (termenul francez pentru mașini mici ), până la taximetre și vehicule utilitare ușoare. Între anii 1908 și 1909 au fost construite doar 66 de vehicule din seria BS.

Cele mai valoroase modele au fost cele douăsprezece maşini de model BSC. Puterea motorului era mai mare cu 2 CP. Primul BSC a ieșit din uzina Laurin & Klement la 10 iunie 1908, iar ultima pe 20 octombrie 1908. Modelul BSC a fost disponibil atât sub forma unui şasiu, cât şi a unui vehicul complet cu o caroserie. Șasiul, pentru care clienții îşi comandau caroserii personalizate, a costat pe atunci 5.000 de coroane austro-ungariene. Un vehicul complet cu un corp standard cu două locuri pentru pasageri costa 5.500 de coroane.

Vezi şi: (foto) 150 de ani de la naşterea cofondatorului Skoda Auto. Cine a fost Václav Klement

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?