(foto) Ştiai că BMW a creat un E32 cu motor V16? Maşina a fost ascunsă de ochii lumii

Distribuie:
 • 355
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cândva, într-o vreme în care inginerii germani purtau halate albe, aveau ochelari pe nas şi buzunarele pline de şurubelniţe, în uzina BMW luau naştere câteva minuni. Una dintre acestea s-a numit „Project Goldfish” şi era o limuzină bazată pe Seria 7 cu un motor unicat.

BMW Seria 7 767iL_15

Muzeul BMW din Munchen are propriul depozit, ascuns de ochii publicului, în care zac mai multe bijuterii din cele mai rare şi exclusiviste.

Pe lângă unicul BMW M8 care iese la iveală extrem de rar, pe lângă un E34 break M5 şi vecin cu un Z3 V12, aşteaptă cuminte să vadă lumina zilei o maşina unică. Un prototip de Seria 7 numit 767iL, o maşină capabilă să atingă peste 280 de km/h, asta încă în îndepărtatul 1987.

BMW Seria 7 767iL_12

Se pare că planurile actuale ale celor de la BMW de a produce o hiper-limuzină mai mare decât Seria 7, posibil numită BMW Seria 9, nu sunt ceva nou. Deoarece bavarezii au mai cochetat cu ideea unei maşini spaţioase încă din anii ’80, atunci când Dr. Karlheinz Lange, şeful departamentului de motoare, a demarat Proiectul Goldfish.

Împreună cu un alt specialist, Adolf Fischer, cel care a realizat motorul V12 de 5.0 litri care a fost montat pe Seria 8 si Seria 7, au dat naştere unui prototip interesant. Maşina însă era mai puţin importantă pentru că reprezenta doar un suport pentru motorul nou.

BMW Seria 7 767iL_11

În iulie 1987 a început dezvoltarea motorului pe baza unui V12 M70 cu pistoane la 60 de grade, dar cu 4 cilindri în plus. Blocul motorului era turnat dintr-un aliaj numit „high-silicone aluminum” şi chiulasele au fost dotate cu câte o singură axă cu came învârtite de lanţ.

Motorul astfel rezultat avea 6.651 cmc şi era cam cu 33 de centimetri mai lung decât un V12 standard.

BMW Seria 7 767iL_16

Motorul a fost testat pe banc în decembrie 1987 şi a obţinut rezultate destul de bune. În timp ce un V12 avea 300 CP, acest V16 producea 408 CP la 5.200 rpm şi 637 Nm cuplu la 3.900 rpm.

„Odată ce am terminat motorul, am căutat să găsim maşina potrivită pentru el. Şi imediat a fost clar că motorul nu ar fi încăput într-un E32 Seria 7 fără să redesenăm maşina” spunea managerul de proiect, Hanns-Peter Weisbarth pentru Bimmer Magazine în 2011.

BMW Seria 7 767iL_13

Germanii voiau să producă un BMW Super 7, adică o maşină mai mare decât Seria 7 obişnuită, însă au preferat să modifice o maşină de serie. Au luat o caroserie de 750iL şi au început să lucreze la ea.

Radiatorul din faţă a fost montat în spate, în portbagaj, aşa cum aveau maşinile de competiţie IMSA, model 3.0 CSL. Aripile din spate au fost dotate cu nişte prize de aer construite din fibră de sticlă pentru a trage aer spre radiatoare, care erau acum două la număr.

Partea centrală a portbagajului, cea dintre stopuri, a fost înlocuită cu o grilă prin care ieşea aerul cald din portbagaj. Asta a însemnat utilizarea unor stopuri mai mici şi poziţionarea numărului de înmatriculare jos, pe spoiler. În cele din urmă, maşina a fost vopsită într-o nuanţă închisă de auriu, de unde şi porecla Goldfish.

BMW Seria 7 767iL_17

Acest Seria 7 unic era dotat cu o transmisie manuală cu 6 rapoarte luată de pe un BMW Seria 8. Cu ajutorul ei, uriaşa limuzină care avea sub capotă un motor V16 de 310 kilograme, atingea 100 km/h în 6 secunde şi depăşea o viteză maximă de 280 km/h.

Era o veste bună pentru clienţii potenţiali ai acestui model, adică şefi de companii care făceau naveta pe Autobahn, dar motorul avea o singură problemă: consumul. Adică avea un consum de 22 de litri în mediul urban, la viteza mică, de 14 litri la 120 la oră şi când depăşeai 160 de km/h, consumul creştea la 28…

BMW Seria 7 767iL_07

Cei trei ingineri care s-au ocupat de proiectul Goldfish, Lange, Fischer şi Weisbarth, au ştiut de la bun început că limuzina lor s-ar putea să nu primească undă verde pentru producţia de serie. Şi se pare că cei de la conducere nu au fost de acord ca marca BMW să lanseze o maşină mai scumpă şi mai puternică decât un Seria 7 normal, pentru că au considerat motorul V12 destul de performant şi costurile nu se justificau.

Prin urmare, Goldfish a rămas un prototip unic în lume care acum ne face să visăm şi să ne aducem aminte de o epocă demult apusă, în care astfel de experimente automobilistice încercau să găsească limitele.

Sursa: 4tuning.ro


Distribuie:
 • 355
 •  
 •  
 •  
 •  
 •