in , ,

(foto) Ştiai că noul Lexus LS are un volan sensibil la atingeri? Află pentru ce este folosită tehnologia

Compania japoneză Toyoda Gosei, subdiviziune a Toyota Group, a dezvoltat un volan care este sensibil la atingere. Pentru prima dată un astfel de volan va fi folosit de noua generaţie Lexus LS, iar menirea sa principală este să afle dacă este ţinut în mâini de şofer sau nu. 

Volanul de pe Lexus LS este compatibil cu un complex de sisteme de asistenţă pentru şofer numit ADAS, care include şi funcţii de pilotare semi automată. Acesta este dotat în structura sa cu senzori care detectează cu o precizie maximă prezenţa mâinilor omului pe el.

Reieşind din informaţiile dispozitivelor automobilului, sistemul electronic va putea avertiza persoanele din spatele volanului despre momentele când este necesar să-l ţină, chiar şi în regim de pilotare semi automată.

În prezent, în industrie, pentru a afla dacă şoferul ţine sau nu mâinile pe volan se foloseşte un senzor de mişcare a acestuia.

Potrivit specialiştilor de la Toyota Gosei, acesta este primul volan în care s-a reuşit combinarea într-un singur element a senzorilor tactili cu funcţia de încălzire. În viitor, prin acest strat, se planifică adăugarea mai multor funcţii care îi vor permite şoferului să interacţioneze cu sistemele automobilului fără a lua mâinile de pe volan.

În context, menţionăm că ADAS este o denumire comună a unui set de asistenţi electronici care cuprinde atât sistemul de frânare automată, cât şi camerele care permit recunoaşterea indicatoarelor rutiere. În conformitate cu asociaţia inginerilor auto americani SAE, complexul ADAS are cinci nivele. Primele două pot doar avertiza sonor şoferul pentru ca acesta să se implice în controlul maşinii. În noul Lexus LS este folosit un complex de nivel doi.

Vezi şi: (foto) Lexus a prezentat noul LS 350, cea mai accesibilă variantă a sedanului premium

Iti place articolul?