in , ,

(foto) Tehnologia imprimării 3D poate face minuni! Porsche a găsit cum să mărească puterea lui GT2 RS cu până la 30 CP

Tehnologia de imprimare 3D este deja folosită de Porsche în construcția prototipurilor, fabricarea pieselor de schimb pentru mașini sport clasice, precum și în alte domenii. Însă în viitorul apropiat, cu aceasta, lucrurile ar putea lua o altă întorsătură.

În cooperare cu partenerii săi de la Mahle și Trumpf, producătorul de mașini sport stabilește acum o nouă etapă în utilizarea proceselor de fabricație aditive pentru componentele sistemului de propulsie care sunt supuse celui mai mare stres, să spunem aşa.

Pentru prima dată, pistoanele pentru motorul de înaltă performanță al modelului pilot 911 – GT2 RS – sunt acum produse și cu o imprimantă 3D!

Interesant mai este un lucru: imprimarea 3D permite fabricarea pistoanelor cu o structură optimizată pentru sarcinile care acționează asupra lor. Ca urmare, pistoanele din proiectul avansat de dezvoltare cântăresc cu zece procente mai puțin decât pistoanele forjate folosite în producţia de serie. Ele au, de asemenea, o conductă de răcire integrată și închisă în coroana pistonului, element care nu s-ar fi putut produce prin metode tradiţionale.

“Datorită pistoanelor noi, mai ușoare, putem crește turația motorului, reduce temperatura de încărcare a pistoanelor și optimiza arderea. Respectiv, acest lucru face posibilă obţinerea a încă până la 30 de CP de la motorul biturbo cu 700 CP, în același timp îmbunătățind eficiența”, explică Frank Ickinger de la departamentul de dezvoltare a unităţilor de propulsie avansate.

Există o serie de tehnologii diferite pentru imprimarea 3D. Toate se bazează pe principiul că componentele sunt construite strat cu strat, fără a fi nevoie de produs înainte de asta un instrument special sau mulaj. Practic, orice formă geometrică poate fi, prin urmare, realizată. Imprimanta poate fi alimentată cu datele de proiectare direct de pe un calculator.

Procesele de fabricație aditive sunt astfel ideale pentru producerea de structuri care au fost proiectate și optimizate prin intermediul inteligenței artificiale (AI). Pistoanele din motorul lui 911 GT2 RS au fost fabricate din pulbere metalică de înaltă puritate folosind procesul de fuziune cu laser a metalelor (LMF). Aici, un fascicul laser încălzește și topește suprafața pulberii corespunzătoare conturului piesei.

Porsche a inițiat proiectul comun împreună cu partenerii de cooperare Mahle și Trumpf. Calitatea şi capacitatea de performanță a componentelor a fost validată cu ajutorul tehnologiei de măsurare de la partenerul de proiect Zeiss.

Porsche utilizează deja procese de fabricație aditive în mai multe domenii. De exemplu, nişte scaune de tip “full bucket seat” care au imprimată 3D o secţiune, sunt disponibile din luna mai a anului curent pentru seriile de modele 911 și 718. Aici, secțiunea centrală a scaunului, cu alte cuvinte suprafețele pernei și spătarului, sunt parţial produse de o imprimantă 3D. Clienții vor putea alege între trei niveluri de fermitate (hard, medium, soft) pentru stratul de confort în viitor.

Porsche Classic utilizează, de asemenea, procese aditive pentru a reproduce piese de schimb din plastic, oțel și aliaj care anterior nu mai erau disponibile. O pârghie de acţionare pentru ambreiajul modelului Porsche 959, de exemplu, astăzi vine de la o imprimantă 3D. În jur de 20 de piese reproduse pentru modelele clasice Porsche sunt fabricate în prezent folosind procese aditive.

Această tehnologie de fabricație este, de asemenea, din punct de vedere tehnic și economic interesantă pentru Porsche pentru serii speciale și mici de maşini, precum și motorsport. Prin urmare, imprimarea 3D oferă un potențial semnificativ pentru Porsche în ceea ce privește inovațiile de produs și de proces, care, la rândul lor, vor permite clienților să beneficieze de produse fascinante și individuale.