in ,

(foto/video/update) Ultimul val de ninsoare în Moldova? Informaţii operative despre starea drumurilor

(update 18:30) Starea drumurilor principale din Moldova la ora 18:30.

(update 18:25) Ministrul Afacerilor interne, Alexandru Jizdan a convocat la ora 15.00 Celula de Criză în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Oficialul a cerut mobilizare maximă și implicare urgentă în toate situațiile de risc.

În cadrul ședinței șeful IGSU general –maior Mihail Harabagiu a raportat situați operativă din țară, în urma precipitațiilor abundente. Potrivit datelor furnizate din teritoriu au fost deblocate patru localități în care accesul era dificil. În satele Șamalia, Antonești, Baimaclia și Enichioi din raionul Cantemir, drumurile locale au fost impracticabile pentru câteva ore, iar în teren au lucrat echipele specializate de deszăpezire.

Conform informațiilor operative salvatorii și pompierii au fost alertați în 11 situații de risc pentru deblocare mijloacelor de transport. În localitatea Bulboaca raionul Anenii Noi, pompierii au deblocat o ambulanță, care urma să ajungă la pacient. Salvatorii au intervenit în forță pe trasee din raioanele Comrat, Cantemir, Anenii Noi Vulcănești, Hâncești și Cahul.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să evite deplasările în sudul și centrul țării în scopul evitării situațiilor excepționale. În caz de situații de risc persoanele pot apele serviciile 901, 902 și 903.

(update 18:20) Autorităţile din Chişinău încearcă să facă faţă ninsorii. În Chişinău s-au înregistrat deja mai multe accidente.

(update 18:00) La ora actuală toate punctele de trecere atât de la frontiera cu Ucraina, cât și cu România, activează în regim normal, condițiile meteo nu au influențat nici într-un fel activitatea acestora. Totuși, polițiștii de frontieră vor informa participanții la traficul transfrontalier despre starea vremii și despre faptul că ar fi recomandat să nu plece la drum lung, mai ales dacă mijlocul de transport nu este echipat în conformitate cu condițiile meteo, fiind instituite avertizări și există posibilități ca unele porțiuni de drum să fie închise, să țină cont și de îndrumările altor instituții de resort.

Poliția de Frontieră va monitoriza în continuare situația la frontieră și va realiza un schimb constant de informații cu omologii români și ucraineni, iar în cazul apariției unor situații imprevizibile, vom veni cu informații adiționale.

Actualmente, polițiștii de frontieră alături de alți reprezentanți ai structurilor MAI participă activ la deszăpezirea căilor de acces spre punctele de trecere și a drumurilor din localitățile din zona de frontieră, nemijlocit la deblocarea mijloacelor de transport din nămeți.

(update ora 16:15) Din cauza unui ciclon sudic deplasat din Marea Mediteraneană, care a cuprins în circulația sa o furtună de praf din Africa de Nord, a dus la căderea unor precipitații sub formă de ninsoare de o nuanță brun gălbui, observate în unele localități din regiunea de sud a Republicii Moldova. Meteorologii anunţă că nu este un motiv de îngrijorare.

(update ora 15:00) La moment a fost sistată circulația pentru camioane de mare tonaj pe tot tronsonul drumului M1 Chișinău-Leușeni, în ambele direcții, pe o perioada de 1.5 – 2 ore pentru deszăpezirea părții carosabile.

La fel pe drumul republican R 30: Anenii noi – Căușeni, pentru camioane de mare tonaj, circulația rutieră a fost sistată.


Oricine locuieşte în zona de centru-sud a ţării şi are acces la o fereastră, poate vedea clar ce se întâmplă în aceste momente afară. Un nou val de ninsori puternice a cuprins partea de sud a Republicii Moldova de la orele amiezii, iar cel mai recent acesta a ajuns şi în capitală.

Mai mult, dacă meteorologii au anunţat iniţial un Cod Galben de ninsori şi polei pentru câteva raioane din sudul ţării, acum, la ora 14:25 a fost anunţat unul actualizat, extins pe două treimi din tot teritoriul ţării. Potrivit prognozelor, intemperia va dura până seara, până la ora 22.

Autorităţile încearcă din nou să facă faţă ninsorilor, care au acoperit toate drumurile din zonele menţionate, suprafeţele carosabile şi trotuarele din Chişinău. INP anunţă că doar pe unele străzi se circulă cu dificultate şi se înregistrează gheţus,

De asemenea, Serviciul InfoTrafic a transmis că:

 • pe str.Vadul lui Vodă, de la sensul giratoriu TUTUN CTC direcția spre str.M.Sadoveanu, este sistată circulația rutieră;
 • pe str. Petricani direcția spre sensul giratoriu SUPRATEN, pe banda din mijloc este blocat un autocamion de mare tonaj, care crează obstacol;
 • pe partea carosabilă se înregistrează ghețuș, și se circulă cu dificultate pe următoarele străzi ale capitalei: Ismail (podul), Voluntarilor, Bucovinei;

Flux majorat de transport se stabileşte pe străzile:

 • Grigore Vieru – Renașterii Naționale până la sens giratoriu T. Vladimirescu;
 • Albișoara de la bd.Renașterii Naționale până la str. Ismail;
 • Dacia (viaduct) direcția de deplasare str. Ciuflea – București;
 • Petricani, perimetrul străzilor: C.Orheiului – M.Viteazul;

Vezi şi: (video) Tehnica folosită pentru deszăpezire pe Aeroportul Chişinău VS cea folosită de Primărie pentru străzile oraşului

De asemenea, INP anunţă că la moment, în raioanele din zona Centru și Sud a țării se înregistrează precipitații abundente sub formă de zăpadă însoțite de vânt. Traficul se desfășoară îngreunat. Astfel, în legătură cu înrăutățirea condițiilor climaterice, întru asigurarea securității circulației rutiere, a fost sistată circulația transportului de mare tonaj pe următoarele tronsoane de drum:

 • UTA Gagauzia pe traseul M-3, km 178, la ieșirea din orașul Vulcănești direcția spre Giurgiulești;
 • UTA Gagauzia traseul R28, km 6 + 800, localitatea Bugeac în direcția mun. Chișinău;
 • r. Cimișlia traseul G 123, între s. Porumbreni și s. Valea Perjei;
 • traseul M – 3 or. Cimișlia str. Cetatea Albă;
 • r. Cahul traseul R 34, km 149, s. Văleni;
 • r. Anenii Noi traseul R-30, km 0, direcția spre Căușeni.

Menționăm că, pentru sistematizarea circulației rutiere, inspectorii de patrulare vor patrula cu girofarurile conectate și supraveghea toate sectoare de drum cu accesibilitate complicată de circulație întru asigurarea siguranței la trafic pe timp de iarnă.

În acelaşi context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dispus în cadrul ședinței operative crearea a trei direcții de monitorizare și patrulare a traseelor cu pericol de înzăpezire.

Mai mult în partea de sud a țării vor fi formate celule de criză în Direcțiile Situații Excepționale Cahul și Comrat, unde responsabilii vor lua decizii pentru a ajuta oamenii în caz de necesitate.

Potrivit informațiilor IGSU din subdiviziunile teritoriale, la moment  nu sunt înregistrate trasee și drumuri blocate, iar în partea de sud a țării se circulă în condiții de iarnă. Oamenii sunt îndemnați să asculte mesajele autorităților și să nu pornească la drum nepregătiți.

La lucrările de curățare a drumurilor  sunt implicate 79 unități de tehnică cu 92 de persoane. Pe parcursul ultimelor ore salvatorii și pompierii au efectuat trei operațiuni de deblocare a mijloacelor de transport. Acțiunile salvatorilor au avut loc pe segmentul Vulcănești – Burlăceni, Bulboaca, raionul  Anenii Noi, Fundul Galbenii raionul Hâncești.

Conform  Inspectoratului Poliției de Frontieră, toate punctele de trecere a frontierei de stat activează în regim normal. La lucrările de prevenire și lichidare a situațiilor excepționale în republică sunt antrenate 131 autospeciale și 268 angajați din cadrul IGSU.

Conducătorii auto sunt rugați să evite deplasările în partea de sud a țării, iar dacă acestea nu pot fi evitate să fie echipați corespunzător cu pneuri de iarnă, iar în portbagajul mașinii să țină lopată și lanțuri. În situații de risc persoanele pot apela de urgență la serviciile 901, 902 și 903.

De cealaltă parte, Ministerul Economiei şi Infrastructurii Drumurilor anunţă că toate drumurile publice naționale sunt practicabile, circulația rutieră fiind asigurată în condiții de iarnă. Şi recomandă participanților la trafic să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare, în special celor ce țin de dotarea automobilelor și conducerea acestora pe timp de iarnă.

Recomandăm înainte de călătorii: Recomandăm! Înainte să te porneşti la drum prin Moldova, utilizează acest instrument

Pe drumurile naționale sunt amplasate în jurul a 40 camere prin care se asigură monitorizarea și vizualizarea stării drumurilor în timp real. Iată situaţia pe 31 dintre ele de la ora 15:00.

Iti place articolul?