in , ,

(foto) Va revoluţiona industria auto. S-a găsit un material mai uşor şi mai dur decât fibra de carbon

Compania britanică Briggs Automotive Company (BAC) este primul constructor auto din lume care a folosit în construcţia panourilor caroseriei un material numit grafen. Pentru sportcarul BAC Mono din acest material au fost construite aripile din spate.

Premiera automobilului a avut loc la festivalul “Ştiinţa în oraş” din Manchester.

BACcarbon001

Elementele caroseriei au fost pregătite în comun cu firma Haydale Composite Solutions. Detaliile din grafen sunt mai subţiri, mai uşoare şi mai rigidă decât fibra de carbon. Acestea permit micşorarea greutăţii automobilului cu 20 de procente, în acelaşi timp fiind mai dure decât oţelul de 200 de ori.

BACcarbon004

Cei de la BAC au decis să încerce implementarea grafenului anume pe aripile care acoperă roţile, din cauza dimensiunilor şi construcţiei complicate a detaliilor.

Compania şi-a dorit să vadă cât de greu va fi procesul de producţie a unor astfel de elemente, dacă materialul va putea fi folosit pe scară largă în industria auto şi cum se va comporta acesta în condiţii de exploatare reală.

BACcarbon005

În prezent producţia grafenului este un proces foarte costisitor, de aceea folosirea acestuia în exces pe maşini deocamdată nimeni nu planifică.

Amintim că sportcarul BAC Mono este pus în mişcare de un motor cu patru cilindri şi un volum de 2.5 litri, care generează 310 CP. Cutia de viteze este una secvenţială cu şase trepte.

Greutatea maşinii este egală cu 580 de kilograme. Pentru a accelera până la 100 de km/h îi trebuiesc 2.8 secunde, iar viteza maximă este egală cu 273 km/h.

BACcarbon002

BACcarbon003

BACcarbon006