in ,

(foto/video) Aţi ajuns cu maşina în apă şi vă scufundaţi. Iată ce trebuie să faceţi pentru a supravieţui

Ideea de înec este terifiantă. Din păcate, în multe cazuri înecul ar fi putut fi evitat cu uşurinţă, dacă victima ar fi fost mai bine instruită privind metodele de supravieţuire.

Se estimează că aproximativ 400 de persoane se îneacă în fiecare an, fiind blocate în vehicule care se scufundă.

FOTO: pressandjournal.co.uk
FOTO: pressandjournal.co.uk

Cele mai fatale două greşeli. În cele mai multe cazuri victima a încercat să ceară ajutor la 112 în timp ce maşina se scufundă, în speranţa că va fi salvată la timp. Din păcate unii dispeceri nu ştiu să gestioneze o asemenea situaţie şi victima se îneacă în timp ce aşteaptă după ajutor.

Alte victime aleg să aştepte până ce maşina lor se umple cu apă (şi presiunea se egalizează cu cea exercitată de apă din lac) înainte de a deschide uşa maşinii şi de a se îndepărta înot.

Din păcate această tactică durează mult timp şi cele mai multe victime se sting din lipsă de oxigen înainte de a reuşi să deschidă uşa.

FOTO: stuff.co.nz
FOTO: stuff.co.nz

Este de asemene important să nu închideţi ferestrele în speranţa de a capta o bulă de aer. Nu numai că acest plan nu funcţionează, dar poate să va facă să intraţi în panică şi să pierdeţi aer pe măsură ce apa se ridică.

Într-o încercare de a salva vieţi, Dr. Gordon Giesbrecht de la Universitatea din Manitoba a elaborat un proces alcătuit din câteva etape, pe care el însuşi le predă celor care preiau apelurile şi dispecerilor din Florida.

Întregul proces durează doar aproximativ 30 de secunde şi poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte.

  • Decuplaţi centura de siguranţă.

screenshot_2

  • Deschideţi toate geamurile din dreptul pasagerilor sau spărgeţi-le astfel că apa să pătrundă înăuntru.

screenshot_3

  • Apucaţi copiii şi împingeţi-i afară prin fereastra deschisă. Întotdeauna începeţi cu copilul cel mai mare şi terminaţi cu cel mai mic.
  • Dacă sunteţi într-o maşină mai veche la care geamul din spate nu se deschide complet sau pur şi simplu nu aveţi timp suficient să spargeţi geamurile, lăsaţi pasagerii de pe locurile din faţă să iasă întâi, pentru a elibera calea şi să poată scăpa şi ceilalţi. Ulterior îndepărtaţi-va de vehicul şi înotaţi în siguranţă.

Acest plan simplu de salvare trebuie împărtăşit membrilor familiei, pentru a evita panică în cazul unei situaţii reale de urgenţă, şi pentru a creşte şansa tuturor de a supravieţui. Consideraţi-l ca şi parte a planului de pregătire pentru situaţii de urgenţă, la fel ca şi exerciţiile în caz de incedii sau calamităţi naturale.

De asemenea este o idee bună să va cumpăraţi pe post de breloc un instrument care să va ajute să scăpaţi din maşină. Aceste scule pot sparge geamul unei maşini, iar îndoite pot tăia centură de siguranţă dacă rămâneţi blocat.

screenshot_4

Sursa: planetapamant.com

Iti place articolul?