in ,

(foto/video) Care au fost maşinile lui Pablo Escobar, cel mai bogat mafiot din toate timpurile

Cu toţii am auzit de Pablo Escobar, supranumit şi “Regele Cocainei”, cel care a fost şi încă a rămas cel mai bogat mafiot din toate timpurile. Şi asta pentru că de-a lungul vieţii a reuşit să adune peste 50 de miliarde de dolari, bani gheaţă, din afacerile ilegale cu traficul de narcotice.

FOTO: all-that-is-interesting.com
FOTO: all-that-is-interesting.com
  • Puţină biografie…

Pablo Emilio Escobar Gaviria a fost cel mai bogat infractor din lume. Nu a fost un simplu traficant de droguri, ci conducătorul unui imperiu care valora mai multe zeci de miliarde de dolari. Columbianul şi-a început viaţa în afara legii de mic copil în oraşul Medellin, unde a intrat într-o gaşcă specializată pe furturi mărunte.

Escobar a participat în anii ’70 la o răpire a unui politician în urmă căreia a obţinut uriaşa sumă de $100.000. Cu aceştia a început să-şi clădească imperiul său bazat pe cel mai scump drog din lume: cocaina.

Escobar a început să introducă preţiosul drog în ţară cu ajutorul avioanelor de mici dimensiuni. Băga cocaina sub formă de pastă în roţile avioanelor, în scaune sau în diverse locuri pe care vameşii din Statele Unite nu le găseau.

Încet-încet a început să pună bazele unei afaceri uriaşe, având o întreagă flotă de avioane, vapoare şi camioane care băgau “moartea albă” în America de Nord, ţară cu cel mai mare număr de consumatori de droguri.

FOTO: gq-magazine.co.uk
FOTO: gq-magazine.co.uk

Poliţia spunea că la apogeul traficului făcut de columbian, reţeaua lui numită Cartelul Medellin, reuşea să aducă în Statele Unite peste 15 tone de cocaină zilnic.

Că să realizăm cât de uriaş era acest imperiu care vindea un singur produs, trebuie menţionat că el şi-a cumpărat mai multe insule în Bahamas, unde a construit hoteluri, blocuri şi aeroporturi, insule pe care le-a transformat în baze principale de unde plecau drogurile către America, Mexic, Spania sau Venezuela.

Întreagă reţea era bine pusă la punct, astfel încât în anii ’80 afacerea lui Escobar ocupa peste 85% din toată piaţa de cocaină la nivel mondial! Nu degeaba, el câstiga în urma acestui trafic de cocaină circa 60 de milioane de dolari pe zi.

Se spune că toţi banii ajungeau înapoi în Columbia pe paleţi. Miliardele de dolari adunate în urmă vânzării de cocaină erau depozitate în hambare împrăştiate în toată Columbia, pentru a fi mai greu de găsit de către autorităţi.

Circa 2 miliarde de dolari au fost, conform zvonurilor, mâncate la propriu de şobolani. Însă Escobar ştia de această pierdere pe care şi-a asumat-o fără probleme… La fel şi cei 2500 de dolari pe care îi plătea săptămânal pe elasticele de prins teancurile de bani.

  • Escobar, eroul naţiunii columbiene

Interesant este că, deşi era urmărit de guvernul American şi de cel Columbian, Escobar reuşea mereu să scape. La el în ţară, el avea însă susţinerea politicienilor şi a poliţiei, în special după ce a instaurat o metodă care nu dădea greş în rândul oamenilor legii, numită “Bani sau Plumb”. Adică ori acceptai şpaga lui, ori erai omorât.

FOTO: businessinsider.com
FOTO: businessinsider.com

Şi, în ciuda faptului că oamenii din Cartelul Medellin au ucis zeci de politicieni, civili şi poliţişti ca să-şi asigure imunitatea în Columbia, Escobar a fost considerat un erou de către oamenii din clasa joasă a societăţii. Pentru că a fost şi un filantrop.

Pablo Escobar a construit multe spitale, şcoli, terenuri de fotbal şi foarte multe cantine pentru hrană săracilor în Columbia. Pe de-o parte ruina vieţile consumatorilor din America, pe de cealaltă parte le făcea viaţa mai bună cetăţenilor columbieni…

  • Maşinile lui Pablo Escobar

Dincolo de crime, droguri şi uriaşele sale vile luxoase cu grădini zoologice şi aeroporturi incluse, Escobar mai deţinea şi o frumoasă colecţie de automobile. Nu era însă un colecţionar în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nu urmărea exemplare rare de maşini sau unele foarte scumpe. El cumpăra tot ce îi plăcea, în orice moment.

Wartburgul, prima mașină folosită de Escobar la traficul de droguri. Chevrolet-ul a fost cumpărat ulterior și avea geamuri antiglonţ.
Wartburgul, prima mașină (albastră) folosită de Escobar la traficul de droguri. Chevrolet-ul a fost cumpărat ulterior și avea geamuri antiglonţ.

Din păcate, majoritatea maşinilor deţinute de Escobar au fost distruse, mai ales în 1990-1992, când a fost arestat de ochii lumii şi ţinut într-o închisoare de lux făcută tot de el. Însă autorităţile americane puneau presiune pe columbienii corupţi şi aceştia i-au micşorat libertatea, destul încât rivalii să-i strice afacerile cu droguri.

Aşa au sfârşit şi multe din maşinile sale aflate la domeniul Napoles, din Columbia, lângă Medellin. O bandă rivală i-a incendiat întreaga gospodărie care avea şi o uriaşă grădina zoologică, inclusiv garajul în care se ascundeau o mulţime de vehicule destul de scumpe. Ulterior, gospodăria a fost transformată în parc tematic de către autorităţile columbiene.

Printre maşinile deţinute de Pablo Escobar se numără Porsche 356, Porsche 935 de circuit, Porsche 911 RSR IROC, Mercedes-Benz 600, Mercedes-Benz 300SL Gullwing şi Roadster, Toyota Land Cruiser şi multe alte automobile clasice din anii ’20-’30.

Pablo Escobar la volanul unui Porsche 935. El a avut și o echipa de motorsport.
Pablo Escobar la volanul unui Porsche 935. El a avut și o echipa de motorsport.

În mâna lui Escobar au mai fost şi alte automobile care ulterior au fost vândute, scăpând de distrugere sau de la confiscarea de către autorităţi. De exemplu, un Harley-Davidson pe care îl cumpărase personal de la Frank Sinatra există şi acum şi se găseşte în colecţia personală a unui american.

La fel şi prima maşină a lui Escobar, un Wartburg albastru, cu care şi-a câştigat primii bani din trafic peste graniţele ţării…

masinile-lui-pablo-escobar-cel-mai-bogat-mafiot-66c8021b8dc583af41-0-0-0-0-0

Nu putem spune că Escobar a fost un colecţionar de maşini desăvârşit, pentru că nu a avut rarităţi şi nici vreo capodoperă venită din Italia, adică un Ferrari, Maserati sau Lamborghini. El era atât de bogat, încât îşi permitea orice vehicul de pe pământ, indiferent de raritate sau marcă.

Dar prefera să-şi vadă de afaceri, să sponsorizeze echipa naţională de fotbal, acesta din urmă fiind sportul său preferat. Aşadar, nu credem să fi suferit prea mult atunci când maşinile din imagine au fost incendiate de rivali…

masinile-lui-pablo-escobar-cel-mai-bogat-mafiot-4475121b8db687f6e6-0-0-0-0-0

Pablo Escobar şi-a pierdut viaţa în decembrie 1993, când o echipă specială formată din americani şi columbieni l-a prins ascunzându-se într-o casă din Medellin.

Americanii au pus la dispoziţie o nouă tehnologie de identificare a apelurilor realizate prin telefonul mobil, tehnică numită triangulaţie. Însă armata columbiană a fost cea care a dat buzna în casă şi, după un schimb scurt de focuri, Pablo Escobar a fost împuşcat mortal.

masinile-lui-pablo-escobar-cel-mai-bogat-mafiot-e858821b8dc684939f-0-0-0-0-0

După o viaţă plină de lux şi bogăţie, cum foarte puţină lume a mai experimentat, după ce a fost declarat în 1989 cel mai bogat om al planetei, după ce a fost membru de partid în guvernul Columbiei şi după ce a ucis câteva mii de persoane pentru a-şi proteja afacerile, Escobar a sfârşit la fel ca un criminal mărunt, pe acoperişul unei clădiri.

Nu a lăsat mare lucru în urmă, maşinile sale valoroase ajungând la fier vechi sau luate de alţi membri ai cartelului, casele şi domeniile i-au fost confiscate de autorităţi, iar unele hambare în care ascunde tone de bancnote de 100 de dolari se pare că şi acum aşteaptă să fie descoperite.

Cu siguranţă, datorită vieţii sale despre care s-au scris cărţi şi s-au făcut filme, Escobar rămâne unul din cele mai controversate personaje din lume, criminal pentru unii, erou pentru alţii.

Sursă: 4tuning.ro

Iti place articolul?