in , , , ,

(foto/video) GENEVA 2016: Premieră mondială – Aston Martin DB11

Compania Aston Martin a prezentat la rândul său noul supercar DB11, care totodată vine să înlocuiască modelul DB9. Noutatea de la Geneva este primul automobil al companiei britanice dotat cu un motor twin-turbo, în locul unuia natural aspirat.

Producătorul a afirmat că DB11 deschide o nouă eră în istoria mărci, aşa cum a făcut DB9 în 2003. Supercarul este propulsat de un motor V12 twin-turbo cu un volum de 5.2 litri. Puterea emisă de agregat este de 608 CP şi 700 Nm de cuplu. Cutia de viteze ZF are opt trepte.

De la 0-100 km/h coupeul accelerează în 3.9 secunde. Viteza maximă este egală cu 322 km/h. În mod standard, automobilul este dotat cu un diferenţial cu autoblocare şi un sistem de control al vectorului de tracţiune.

Special pentru DB11, a fost creat şi patentat sistemul unic AeroBlade – un eleron “virtual”. Curenţii de aer intră pe lângă geamurile laterale, circulă prin tunele speciale şi ies printr-un capac de pe portbagaj, optimizând astfel aerodinamica.

Automobilul cântăreşte doar 1.170 de kilograme! La bază stă o nouă platformă din aluminiu. Din acelaşi material sunt făcute: motorul, capota, montanţii; iar din materiale compozite – barele de protecţie, splitterul frontal şi difuzorul spate. Lungimea maşinii este de 4.739 mm, lăţimea – 2.060 mm, iar înălţimea – 1.279 mm. Ampatamentul măsoară 2.808 mm.

Standard mai vine un cadran de bord digital, care măsoară 12 inci, un sistem multimedia cu ecran de 8 inci, navigare prin satelit, parcare automată, camere de monitorizare la 360 de grade şi sistem de selectare a regimurilor de condus. La alegere sunt trei astfel de regimuri: GT, Sport şi Sport Plus, care schimbă setările suspensiei, algoritmul de lucru a transmisiei şi reacţia la apăsarea acceleratorului. Şi sunetul motorului se schimbă în dependenţă de regimuri.

Preţul minim al automobilului în Europa este de 204.900 de euro. Vânzările vor începe în trimestrul IV al acestui an.