in , , , ,

(foto/video) GENEVA 2016: Premieră mondială – Lamborghini Centenario LP770-4

Compania Lamborghini bucură din nou fanii şi publicul de la Salonul Auto de la Geneva, prezentând un nou hipercar – Centenario LP770-4. Super maşina a fost construită pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului firmei italiene Ferruccio Lamborghini. Pentru prima dată în istoria brandului, modelul dat a primit un şasiu unic.

La viteze mici, roțile din spate întorc în direcţia opusă celor din faţă, formând un unghi mic. Atunci când supercarul dezvoltă o viteză mai mare, toate roţile se întorc într-o singură direcţie. În primul caz, se realizează o aşa-numită “micşorare virtuală a gardei la sol”, fapt care contribuie la o manevrabilitate excepţională şi la micşorarea diametrului virajelor.

Modelul mai este dotat şi cu cel mai puternic motor construit vreodată de italieni – un agregat V12 de 6.5 litri, care dezvoltă 770 de CP. Puterea enormă îi permite automobilului cu tracţiune integrală să accelereze de la 0-100 km/h timp de 2.8 secunde, iar de la 0-300 km/h – 23.5 secunde. Viteza maximă nu este limitată şi depăşeşte 350 de km/h.

lamborghini-centenario-02

Modelul opreşte în totalitate de la o viteză de 100 de km/h pe o distanţă de 30 de metri, iar de la 300 de km/h îi sunt necesari 290 de metri.

Construcţia este realizată integral din fibră de carbon. Toate piesele cântăresc împreună 1.520 de kilograme, ceea ce face ca raportul dintre greutate şi putere să fie de 1.97 kg/1 CP.

Pentru Centenario au fost proiectate elemente aerodinamice pasive, cât şi unele active. De exemplu, eleron se poate ridica la o înălţime de 150 de milimetri şi îşi poate schimba unghiul de înclinare la 15 grade.

În total vor fi produse 40 de exemplare Lamborghini Centenario – 20 coupeuri şi 20 de roadstere. Preţurile vor începe de la 1.7 şi 1.9 milioane de euro respectiv. Absolut toate modelele au câte un proprietar deja.