in , ,

(foto/video) In memoriam: Maşinile regretatului Rege Mihai I al României

Regele Mihai I al României s-a stins din viaţă marţi 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, în locuinţa sa din Aubonne, Elveția. Cu el a intrat în istorie şi pasiunea sa pentru automobile, fiind cunoscut ca un prieten al marilor sportivi din România și un mare entuziast auto.

Pasiunea Regelui Mihai poate fi rezumată scurt şi în cifre: 38 de automobile, cu care a mers în total două milioane de kilometri, dintre care preferat era un Jaguar SS 100. Totodată, era cunoscut pentru slăbiciunea pentru maşinile militare.

“Automobilele scumpe sunt apanajul oamenilor cu bani, ceea ce nu a fost cazul regelui”, a spus principele Radu, care a menţionat că maşinile nu au fost niciodată nişte trofee pentru Regele Mihai.

El avea garaje impresionante, atât în Elveția cât și în România. Regele Mihai I făcea adevărate minuni în atelierul Majestății Sale din Elveția, transformând maşini de teren abandonate și vechi în mașini ce păreau că tocmai au ieșit din saloanele auto. Cu propriile mâini și cu multă dedicație desfăcea ansamblul ruginit al automobilelor, curăţa piesele care mai puteau fi utilizate și apoi îmbina fiecare parte a mașinii, punea motorul, sistemul electric și caroseria, pe care o vopsea de mai multe ori, cu diverse vopsele.

Regele a produs nu mai puţin de 9 astfel de opere de artă, ultimul Jeep lucrat de Majestatea Sa fiind finalizat în anii 1999-2000.

O dovadă a marii pasiuni şi a talentului remarcabil al Regelui este chiar Garajul Regal de la castelul Săvârşin, inaugurat chiar de Majestatea Sa, când a împlinit vârsta de 90 de ani (în anul 2011).

Garajul Regal, cu o lungime de 44 de metri și o lățime de 8 metri, adăpostește mașinile Majestății Sale și ale Familiei Regale, dar găzduiește și un muzeu cu automobile deschis vizitatorilor. În Muzeul Regal al Automobilului se poate admira colecția actuală de mașini regale, noi și vechi. Mai mult de atât, se poate vizita atelierul mecanic auto al Regelui Mihai I, cu uneltele și piese de mașini incluse, alături de o expoziție de fotografii și documente.

Primul automobil pe care l-a primit regele Mihai a fost un Morris personalizat, fabricat în anul 1927. L-a primit în anul 1929, atunci când avea o vârstă de doar 8 ani şi cu această maşină a învăţat să conducă practic singur!

De-a lungul timpului, 38 de automobile au făcut parte din colecția Regelui Mihai. Printre ele se număra Rolls-Royce-ul Regelui Ferdinand, Hispano-Suiza, Mercedes-Benz 540K şi un Jaguar SS 100 Supersport (vândut mai târziu la licitaţie pentru cel puţin un milion de dolari), alături de alte mașini produse de Ford, Jaguar, Delahaye, Bentley, Lincoln, Buick, Mercedes-Benz, Cadillac, Opel, Volvo, Lancia sau Alfa Romeo.

Cele mai spectaculoase dintre ele sunt patru Jeep-uri militare originale. Unul dintre ele a fost primit în dar de la Armata SUA în 1944, un altul i-a aparținut generalului Patton, iar pe celelalte Regele le-a recondiționat personal!

Cele patru mașini au fost păstrate în Anglia, apoi mutate în Elveția pe o perioada de 70 de ani. Cel mai recent Jeep-urile militare au fost repatriate în România, în Garajul Regal de la castelul Săvârşin, pentru a fi pregătite de expoziția din mai 2018.

Se ştie că în ultima perioadă Regele Mihai a folosit pentru deplasări un BMW 760Li.

Principele Radu a vorbit în cadrul unui eveniment şi despre pasiunea Regelui Mihai pentru viteză. În urmă cu şapte ani, atunci când avea o vârstă de 89 de ani, regele a condus cu 200 de kilometri pe oră, pe teritoriul Ungariei, pentru a ajunge la o întâlnire foarte importantă.

În anul 2012, principele Radu al României, cel care ştia cel mai bine pasiunea Regelui Mihai I, a editat o carte cu 192 de pagini numită “Maşinile Regelui”. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Vezi şi: (foto) Ştiai că Regina Angliei nu are nevoie de permis de conducere? Imagini de colecţie cu maşinile sale

Sursă: libertatea.ro, stirileprotv.ro