in , , ,

(foto/video) PARIS 2016: Premieră mondială – Noua generaţie Land Rover Discovery

A cincea generație Land Rover Discovery, care a fost prezentată la Paris Motor Show 2016, este un pas major al concernului Jaguar Land Rover în direcţia de a crea cel mai multi-utilitar SUV din lume.

Maşina despre care vă vom spune în cele de urmează îmbină ultimele tendinţe ale designului şi tehnologiilor auto pe care le are Jaguar Land Rover în palmares.

Principala noutate pentru admiratorii lui Land Rover Discovery este că modelul de a cincea generație și-a păstrat trăsăturile sale distinctive, acele care au fost în generațiile anterioare ale mașinii. Acesta a rămas un SUV cu sapte locuri, cu o “cocoașă” de pe acoperiș, aşa cum l-au memorat şi l-au iubit proprietarii generaţiilor trecute.

Aspectul maşinii nu este ceva nou, mai ales din moment ce compania a demonstrat deja mașina din față, comparând-o cu generațiile anterioare ale acestui automobil. Este recunoscut și în același timp nou, exact cum ar trebui să fie un model nou.

Însă caracteristicile tehnice au devenit cunoscute abia acum, înainte de premiera mondială la Paris.

land-rover-discovery-2017_108

Deci, noul Land Rover Discovery a devenit mai mare în lungime (4.970 mm), însă în acelaşi timp este mai uşor decât Discovery IV. Acum caroseria maşinii conţine aluminiu dur în proporţie de 85%. Britanicii spun că jumătate din această cantitate poate fi reciclată dacă SUV-ul nu mai este funcţional de exemplu.

În continuare, 0.5% din caroserie este făcută din materiale compozite, alte 0.5% din magneziu şi doar 14% din oţel. Datorită folosirii aşa-zisului “metal cu aripi” noul Discovery are o caroserie care este mai uşoară cu 480 de kilograme decât cea folosită pe modelul anterior. Da, 480 de kilograme!

land-rover-discovery-2017_34

Maşina a devenit în acelaşi timp mai aerodinamică – cu 17% faţă de predecesorul său. Acest lucru a contribuit semnificativ la reducerea consumului de combustibil, dar şi a zgomotului din habitaclu.

Ampatamentul noului Discovery a crescut cu 38 mm, fapt care a permis mărirea spaţiului interior pentru pasageri. Al doilea şi al treilea rând de scaune se pot rabata timp de 14 secunde prin intermediul unor mecanisme electrice, iar acest lucru se poate face prin butoane de pe fiecare scaun, printr-un buton la îndemâna şoferului sau chiar de la distanţă, de pe telefon.

land-rover-discovery-2017_84

O aplicaţie specială creată pentru smartphone-urile moderne, dar şi pentru ceasurile inteligente, va permite rabatarea sau instalarea scaunelor de la distanţă şi va verifica dacă automobilul e descuiat sau încuiat, dacă are vreun geam lăsat deschis sau locul unde este poziţionat acesta.

Scaunele pentru copii cu sistem Isofix pot fi uşor montate pe unul din cele cinci scaune de pe al doilea şi al treilea rând. Apropo, toate scaunele beneficiază de încălzire însă Land Rover nu indică dacă aceasta este o dotare opţională!

La comandă SUV-ul poate fi echipat cu 14 variante de jante care pot măsura între 19 şi 22 de inci. Caroseria maşinii poate fi vopsită la alegere în una din cele 18 culori disponibile.

land-rover-discovery-2017_109

Land Rover crede că cei care vom opta pentru noul Discovery sunt oameni moderni care preţuiesc foarte mult o maşină în care pot fi folosite tehnologii şi dispozitive mobile.

De aceea, în automobil sunt tocmai 9 porturi USB, 6 încărcătoare portative cu o tensiune de 12 volţi şi un modul Wi-Fi. Ultimul este capabil să asigure o conexiune de mare viteză pentru 8 oameni.

land-rover-discovery-2017_79

În portbagajul maşinii se poate transporta practic orice, poate în afară de un elefant :). Volumul maxim al acestui compartiment este egal cu 2.500 de litri atunci când ultimele două rânduri de scaune sunt ascunse şi 1.231 de litri doar când cinci scaune pentru pasageri rămân în picioare.

Dacă un elefant nu se va putea transporta în portbagaj, acesta poate fi tras. A cincea generaţie Discovery poate trage o remorcă de până la 3.5 tone. Un program special va urmări ca aceasta să nu se clatine.

Uşa portbagajului este acţionată electric de la distanţă şi prin apăsarea unui buton la închidere. Atunci când aceasta se deschide, jos mai apare un “raft” suplimentar. Detaliul poate suporta o greutate de până la 300 de kilograme, aşa că 2-3 persoane pot sta aşezate liber pe ea.

Lungimea mărfurilor transportate în portbagaj poate atinge 2 metri, iar lăţimea 1.4 metri.

land-rover-discovery-2017_58

Ca şi la un Jaguar F-PACE printre dotările maşinii poate fi inclusă o brăţară-cheie impermeabilă. Cu ajutorul acestuia, atingând litera D de pe uşa portbagajului maşina poate fi descuiată. În tot acest timp cheia originală poate sta în habitaclu. Acest accesoriu este potrivit pentru sportivi sau cei care fac plajă şi nu le este comod să poarte cheia cu ei.

Dar asta nu e tot. Habitaclul maşinii ascunde 21 de compartimente care au un volum total de 47.9 litri. Unul dintre acestea se află exact sub panoul de control al sistemului de climatizare şi acolo puteţi lăsa telefonul în siguranţă.

În linii generale salonul noului Land Rover Discovery este realizat în stilul tradițional al mărcii. Fiecare client va putea opta pentru mai multe finisaje interioare, inclusiv şi o culoare albă pură.

land-rover-discovery-2017_111

Ca urmare a tendinței de integrare maximă cu telefoanele mobile, sistem de infotainment a Land Rover Discovery se aseamănă foarte mult cu un smartphone foarte dotat. Pe centrul consolei centrale se va regăsi un ecran tactil de 10 inci, pe acesta fiind afişat şi sistemul de navigare.

Apropo, cât ţine de navigare, dacă v-aţi rătăcit cu maşina printr-o zonă departe de civilizaţie, sistemul electronic al maşinii poate trimite un SMS cu poziţionarea sa geografică serviciilor de salvare. Pentru un timp veţi fi găsit.

În plus, sistemul multimedia dispune de un hard disk cu o capacitate de 60 GB pentru stocarea muzicii, imaginilor și videoclipurilor. Pentru vizionarea conţinutului video în tetierele scaunelor pot fi instalate ecrane adăugătoare, iar de sunet este responsabil un sistem audio premium cu 17 difuzoare.

land-rover-discovery-2017_93

Să revenim la partea tehnică… Noul Land Rover Discovery este un tot-teren cu care veţi putea ieşi fără griji în off-road sau la natură. Pentru a face acest lucru specialiştii britanici i-au făcut un unghi de atac de 30 de grade în spate şi de 34 de grade în faţă.

Garda la sol poate atinge 283 de milimetri, iar adâncimea maximă a vadului cu apă prin care poate trece constituie 900 de milimetri!

La deplasarea în off-road poziţia maşinii deasupra solului se poate schimba. În dependenţă de regimul de condus caroseria poate coborî din mers cu 60 de mm de la înălţimea setată standard, sau din contra se poate ridica cu 150 de mm.

Un detaliu interesant este că atunci când maşina se opreşte, aceasta coboară cu 40 de mm pentru ca pasagerilor să le fie mai comod să iasă!

Sistemul de tracţiune integrală de firmă Terrain Response 2 analizează în mod automat regimul de condus, suprafaţa drumului şi alege un regim optim de lucru. Totodată, tracţiunea poate fi setată pentru a funcţiona “obligatoriu” selectând unul din cele cinci regimuri: obişnuit, iarbă, pietriş şi zăpadă, pistă, nisipi, pietre (mai serioase). În modul Low-Range maşina blochează forţat diferenţialul şi schimbă o treaptă mai inferioară a transmisiei.

land-rover-discovery-2017_53

Cu off-road-ul descurcă bine şi suspensia complet independentă. În faţă aceasta are două braţe, iar în spate este una de tip multi-link.

În depăşirea bolovanilor de piatră va fi de mare ajutor camerele de supraveghere care arată maşina şi tot ce se întâmplă împrejurul ei la 360 de grade. Dacă vă mai aduceţi aminte, Land Rover a anunţat anterior că dezvoltă o “capotă transparentă”, însă inovaţia nu a apărut pe noul model. Rămâne să vedem dacă va apărea odată cu noua generaţie Defender.

land-rover-discovery-2017_35

Toate versiunile şi motorizările noului Land Rover Discovery sunt dotate/cuplate la o transmisie automată cu opt trepte marca ZF. Gama de motoare include iniţial două dieseluri şi o unitate pe benzină.

Cel mai slab motor din familia Ingenium consumă motorină, are patru cilindri şi un volum de 2.0 litri. În dependenţă de setări acesta poate genera 180 CP/430 Nm (Td4) sau 240 CP/500 Nm (Sd4).

Celelalte două motoare sunt cu şase cilindri şi au un volum de 3.0 litri: un diesel cu 258 CP/600 Nm (Td6) şi un benzinar cu 340 CP/450 Nm (Si6).

Acceleraţia de la 0-100 km/h se face în: Td4 – 10.5 secunde, Sd4 – 8.3 secunde, Td6 – 8.1 secunde şi Si6 în 7.1 secunde. Cel mai puternic consumă în regim mixt 10.9 litri/100 km, iar cel mai economic doar 6 litri de carburant.

land-rover-discovery-2017_103

Evident Land Rover nu ai uitat să pună pe noul Discovery cele mai noi sisteme de siguranţă. Este prezent un cruise control adaptiv, capabil să menţină distanţa şi să oprească maşina dacă apare o alta în faţă. Prin acelaşi sistem automobilul reacţionează în cazul în care pe carosabil apar pe neaşteptate pietoni.

Lista continuă cu sistem de parcare automată (paralelă, perpendiculară şi asistenţă la ieşirea din aceasta), sistem de recunoaştere a semnelor şi marcajelor rutiere, limitator de viteză, lumină adaptivă a blocurilor optice pe bază de LED-uri, monitorizare a stării de oboseală a şoferului şi multe altele.

Astfel, constructorii au creat un automobil care este convenabil pentru călătoriile lungi şi cu toată familia, pentru uzul zilnic sau cucerirea off-road-ului. Pentru toate ocaziile vieţii, într-un cuvânt.

land-rover-discovery-2017_56

Noul Land Rover Discovery va apărea în vânzare în primăvara anului viitor. Preţul de start în Marea Britanie va începe de la 43.495 lire sterline sau vreo 50.000 de euro.

Un lucru important de remarcat: Noul Discovery va avea o ediţie specială numită First Edition. În total vor fi asamblate 2.400 de unităţi. Clienţii vor putea alege una dintre cele trei culori disponibile pentru caroserie (alături de jante speciale şi elemente decorative de culoare neagră) şi una din trei culori pentru interior. Mai mult, pe inserţiile din aluminiu de pe uşi şi panoul de bord va fi desenată în relief o hartă.

SUV-ul va putea fi comandat şi cu două pachete de opţiuni. Primul e numit Black Design şi presupune mai multe accente de culoare neagră la exterior, iar cel numit Dynamic Design instalează pe maşină un acoperiş de o culoare diferită decât cea a caroseriei, bare de protecţie cu un design modificat şi câteva opţiuni de personalizare la interior.

Puteţi vedea în ultimele 12 imagini din galerie cum arată Land Rover Discovery First Edition, Black Design şi Dynamic Design.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO: