in , , , ,

(foto/video) PARIS 2016: Premieră mondială – Volkswagen I.D. Concept

După o serie de anunţuri intrigante compania germană Volkswagen a prezentat în această dimineaţă hatchback-ul conceptual VW I.D. Concept.

Prototipul care este dotat cu o unitate de propulsie electrică şi un sistem de pilotare automată a fost arătat publicului larg, mai bine spus iniţial nouă jurnaliştilor auto, la Salonul Auto de la Paris.

https://youtu.be/pnB0MGt2piU

Chiar în aceste momente gigantul german a declarat că acest concept prefigurează un model de serie. Noul automobil electric va fi lansat în anul 2020.

Mai mult, pe baza acestui concept vor fi create toate maşinile electrice noi ale companiei germane.

Prototipul este construit pe o nouă platformă a concernului VW care se numeşte MEB – Modular Electric Drive kit. Şasiul modular a fost dezvoltat special pentru electromobilele viitoare.

Platforma presupune că setul de acumulatori din litiu-ion va fi integrată în podeaua dreaptă a maşinii. Acest lucru a permis reducerea centrului de greutate pentru a garanta o distribuţie ideală a greutăţii între punţi.

vw-id-concept-34

Conceptul este propulsat de un motor electric care generează 169 de cai putere. Cu ajutorul acestui agregat acceleraţia de la 0-100 km/h se face în 8 secunde, iar viteza maximă atinge 160 de kilometri.

În dependenţă de setul de acumulatori instalat, a căror capacitate este deocamdată necunoscută, autonomia de drum va varia între 400 şi 600 de kilometri.

Tracţiunea prototipului este de puntea din spate, transmisia are doar două rapoarte (înainte şi înapoi), iar acumulatorii pot fi încărcaţi şi “wireless”. VW a spus că 80 la sută din volumul total de energie se poate reîncărca în 30 de minute.

Dimensiunile lui Volkswagen I.D. sunt 4.099 mm x 1.800 mm x 1.529 mm. Ampatamentul măsoară 2.750 de mm. Astfel, prototipul este cu 156 de mm mai scurt, cu un mm mai lat şi cu 77 de mm mai înalt decât actuala generaţie Golf. Şi ampatamentul este mai mare cu 113 mm decât cel al hatchback-ului de serie german.

vw-id-concept-27

Conceptul a fost dotat după cum am menţionat cu un sistem complet de pilotare automată. Acesta funcţionează pe baza a patru scanere laser care îşi fac apariţia din acoperiş atunci când este activat regimul, camere de supraveghere la 360 de grade, dar şi pe baza informaţiilor din trafic. Autopilotul se aprinde prin apăsarea logoului VW de pe volan.

Regimul autopilot va înceta să funcţioneze dacă şoferul va apăsa pe pedala acceleratorului sau frână. Mai mult, sistemul electronic va preîntâmpina în mod automat şoferul despre necesitatea de a prelua controlul maşinii în mod manual. În acest mod, volanul va reveni la poziţia iniţială după ce a intrat în consola centrală odată cu regimul autopilot.

Volkswagen I.D. mai este dotat şi cu un sistem de personalizare a setărilor maşinii. Sistemul electronic este capabil să recunoască profilul fiecărui om odată ce se conectează la telefonul fiecărui pasager. Primind această informaţie, automobilul va seta singur sistemul de climatizare, poziţionarea optimă a scaunelor, va seta postul de radio preferat şi va pregăti sistemul de navigare.

vw-id-concept-30

Într-un final, prototipul este dotat şi cu sistemul Volkswagen Home-Net. Cu ajutorul acestuia şoferul va putea urmări în regim real ce se întâmplă la el acasă şi la necesitate să descuie uşile de la distanţă.

Printre alte dotări pentru Volkswagen I.D. se numără: funcţie de primire a coletelor în automobil, head-up display cu realitate virtuală, camere în locul oglinzilor retrovizoare, etc.

Compania Volkswagen a anunţat că versiunea de serie I.D. va apărea în anul 2020 şi va costa aproximativ atât cât un Golf care are caracteristici tehnice asemănătoare. Către anul 2025 şi sistemul autopilot va fi produs în serie.

Iti place articolul?