in , , ,

(foto/video) Premieră la Goodwood: Mercedes-AMG GT R

Versiunea de circuit a supercarului Mercedes-AMG GT – R – a primit un sistem ce permite întoarcerea roţilor spate în viraje, aerodinamică activă, o suspensie resetată, un motor “forţat” şi un sistem de control al tracţiunii de curse cu 9 regimuri de lucru.

Noutatea este în prezent cea mai rapidă versiune AMG GT şi a debutat la Festivalul de Viteză de la Goodwood.

Supercarul are o tracţiune pe puntea din spate şi este propulsat de un motor bi-turbo de 4.0 litri care are un carter uscat. Puterea agregatului a crescut de la 510 cai (AMG GT S) până la 585 CP. Cuplul maxim care este egal cu 700 Nm este disponibil în diapazonul 1.900-5.500 rpm.

Compania a instalat noi turbine care au o presiune mărită (de la 1.2 bar la 1.35 bar) şi un nou volant care este mai uşor cu 700 de grame decât la versiunea S.

Pe lângă acestea a mai fost schimbat raportul de compresie, modificate supapele de evacuare, îmbunătățit sistemul de răcire şi resetată unitatea de control electronic.

https://youtu.be/bNZ25hbp41A

Mercedes spune că această “bestie” nu va consuma prin oraş mai mult de 15 litri de carburant, pe traseu – 9.2 litri, iar în regim mixt – 11.4 litri.

Motorul lucrează alături de o transmisie robotizată cu şapte trepte şi două ambreiaje. Acesteia i-a fost îmbunătăţit timpul de schimb al treptelor, modul de gestionare a programului de control și o răcire mai eficientă a mecanismelor.

“Caracterul” cutiei de viteze se schimbă odată cu regimul ales din programul Dynamic Select, în care a apărut unul nou numit Race.

https://www.youtube.com/watch?v=X7IM0wG1G1g

Aripile laterale frontale şi acoperişul maşinii sunt făcute din fibră de carbon. Astfel greutatea a scăzut cu 15 kilograme (1.555 kg) comparativ cu GT S. Raportul putere/greutate este de 2.66 kilograme la 1 CP.

Mercedes-AMG GT R accelerează de la 0-100 km/h timp de 3.6 secunde, iar viteza maximă este egală cu 318 km/h. Concurentul său, Porsche 911 GT3 RS, accelerează în 3.3 secunde, însă viteza maximă este egală cu 310 km/h.

https://www.youtube.com/watch?v=TxHEHWxMpWw

Supercarul a devenit puţin mai lat, atât pe puntea din faţă cât şi cea din spate. Dimensiunile axelor au crescut cu 46 şi respectiv 57 de mm, fapt care a permis instalarea unor pneuri Michelin Pilot Sport Cup 2 cu o lăţime de 325 mm şi jante de 20 de inci.

Pentru noul supercar a fost îmbunătăţită foarte serios aerodinamica. A fost instalat un element suplimentar, făcut din carbon şi cu o masă de circa 2 kilograme, instalat sub caroserie în regiunea motorului, care, la o viteză de 80 de km/h şi mai mult, şi în regim Race, se mişcă în jos cu 40 de mm.

Acest lucru vine să împartă corect fluxul de aer şi la o viteză de 250 de km/h micşorează forţa de ridicare aerodinamică pe puntea din faţă cu 40 de kilograme.

https://youtu.be/Pq7ZYesNjTk

Între farurile din spate este localizată o mică gură de aerisire prin care este “suflată” mai departe căldura generată de sistemul de evacuare.

În parte inferioară a barei de protecţie frontale au mai fost instalate nişte elemente verticale, care într-o perioadă scurtă de timp se pot închide sau deschide.

La viteze mari, frânări sau trecere rapidă a virajelor, acestea stau închise pentru a micşora forţa de ridicare, însă la necesitatea de a răci componentele motorului acestea se deschid la comanda calculatorului.

https://www.youtube.com/watch?v=KCzwb5n1fC8

În spate mai este instalat un eleron, al cărui unghi de atac poate fi reglat manual. Acesta măreşte forţa de apăsare pe osia din spate, la viteză maximă, cu 155 de kilograme mai mult decât cea instalată pe un simplu AMG GT.

Cât priveşte suspensia, aceasta a fost pregătită şi setată special pentru circuite. Pentru a scăpa de kilograme în plus, multe elemente sunt făcute din aluminiu dur. Suspensia sport adaptivă AMG Ride Control poate fi acum reglată în mod manual.

https://www.youtube.com/watch?v=3KigVboTNgg

Pe puntea din spate a apărut pentru prima dată pe un automobil Mercedes-AMG acest sistem de întoarcere a roţilor. Cu ajutorul a două elemente electromecanice, unghiul roţilor poate fi schimbat cu 1.5 grade.

La viteze de 100 de km/h şi mai mult, roţile din spate vor întoarce în aceeaşi direcţie ca şi cele din faţă, iar la viteze mai mici – în direcţie opusă.

În partea frontală, sub difuzoarele sistemului de ventilare a apărut un mecanism nou. Acesta răspunde de sistemul traction control. În total sunt puse la dispoziţie 9 regimuri pentru orice tip de suprafaţă de drum. Ca şi sistemul de stabilizare, acesta poate fi deconectat complet.

Mercedes-AMG GT R_59

De asemenea, supercarul este dotat cu un diferenţial spate cu alunecare limitată şi care este controlat electronic, un arbore al transmisiei din fibră de carbon (care este cu 40% mai uşor decât cel din aluminiu de pe AMG GT care cântăreşte 13.9 kilograme), un sistem de evacuare a gazelor din titan cu posibilitatea reglării sunetului (mai uşor cu 6 kg decât cel obişnuit), mecanisme de frânare carbono-ceramice cu discuri de 402 şi 360 mm, în faţă şi spate respectiv şi jante de 19 şi 20 de inci în faţă şi spate respectiv.

În habitaclu au fost instalate nişte scaune sport AMG Performance, piele Nappa, centuri de siguranţă de culoare galbenă care pot fi comandate opţional, un panou de bord modificat uşor, inserţii vopsite în culoare neagră şi câteva butoane speciale care acţionează sistemul de control al tracţiunii şi regimurile de condus.

Primele comenzi vor începe a fi procesate tocmai la 21 noiembrie 2016. Maşinile vor ajunge în showroom-uri în martie 2017. Preţurile sunt deocamdată necunoscute.

Evenimentul de prezentare: 

Galerie foto: