in , , ,

(foto/video) Premieră mondială: Noua generaţie Porsche Panamera

Compania Porsche a prezentat oficial noua generaţie Panamera. Modelul a primit un roţi directoare în spate, sistem activ anti ruliu şi o cutie de viteze robotizată cu opt trepte şi două ambreiaje (PDK II).

Dimensiunile noului Gran Turismo sunt egale cu 5.049 x 1.937 x 1.423 (lungime, lăţime şi înălţime respectiv), iar ampatamentul măsoară 2.950 mm.

Astfel, noua generaţie este mai lungă cu 34 de mm, mai lată cu 6 mm şi mai înaltă cu 5 mm. Ampatamentul este mai mare cu 30 de mm.

Poziţia roţilor din faţă este acum mai spre marginea maşinii pentru a fi micşorată greutatea, iar cele din spate au fost poziţionate puţin spre centrul automobilul pentru ca o greutate mai mare să se aşeze pe puntea din spate.

Volumul portbagajului poate creşte de la 495 la 1.304 litri. Spetezele scaunelor din spate se pot rabata în proporţiile 40:20:40.

Noua Panamera are şi un habitaclu complet nou. Panoul de bord este compus din două ecrane care măsoară 7 inci, despărţite de un turometru cu indicatori analogici.

În partea superioară a consolei centrale este instalat un ecran tactil de 12.3 inci al sistemului multimedia, care suportă serviciile online Porsche Connect şi interfaţa Apple CarPlay.

Porsche Panamera 2017_06

O mare parte din butoanele amplasate pe tunelul central, acolo unde este localizat levierul electronic PDK, sunt tactile. Chiar şi micile plăci din care poate deschide sau inchide gura de aerisire centrală pot fi reglate electronic.

Pentru pasagerii din spate este disponibil un sistem de climatizare individual opţional şi control separat al sistemului multimedia.

Printre alte dotări se numără un acoperiş panoramic, scaune cu masaj, sistem audio Burmester, etc. Uşa portbagajului este acţionată electric (opţiune de bază) şi are integrată un eleron.

Printre inovaţiile care au apărut pe noua generaţie Panamera se numără un sistem care întoarce şi roţile din spate în viraje (mecanism preluat şi îmbunătățit de la 911 Turbo), o nouă servodirecţie electro-mecanică, o suspensie pneumatică în trei camere şi mecanisme de frânare mai eficiente.

Totodată, maşina a primit nou faruri de tip Matrix LED şi un sistem de viziune pe timp de noapte, care permite recunoaşterea oamenilor de pe carosabil şi a animalelor mari.

În acest caz, şoferul va fi îndată înştiinţat pe panoul de bord în caz de pericol, iar câteva componente LED din blocurile optice se vor aprinde temporar, dacă se circulă cu lumină de întâlnire şi aceştia se află mai departe decât zona iluminată.

Porsche Panamera 2017_09

Mai trebuie de menţionat că unele componente posterioare, capota, capacul portbagajului şi aripile laterale sunt făcute complet din aluminiu.

Cruise-controlul adaptiv va putea, pe baza informaţiilor furnizate de sistemul de navigare, radare şi camere, să calculeze pe o distanţă de 3 kilometri înainte, când trebuie schimbată treapta, când este mai bine să înceapă maşina să accelereze sau să frâneze, sau să selecteze o porţiune de drum unde se poate merge cu transmisia decuplată de la motor pentru a economisi combustibil.

În acelaşi timp, sistemul electronic va lua singur în considerare curbele, pantele sau semnele de circulaţie care limitează viteza.

Pentru versiunile Panamera Turbo, 4S şi 4S Diesel sunt oferite trei motoare noi bi-turbo cu injecţie directă. Toate, inclusiv şi cel diesel vor lucra împreună cu o tracţiune integrală şi o cutie de viteze robotizată cu opt trepte.

Primul din ele (Panamera Turbo) este un V8 de 4.0 litri (550 CP/770 Nm) şi poate împinge automobilul până la 100 de km/h timp de 3.8 secunde sau 3.6 secunde cu pachetul Sport Chrono. Viteza maximă este egală cu 306 km/h.

Anume cu această motorizare, noua Panamera a reuşit să parcurgă circuitul Nurburgring în 7 minute şi 38 de secunde.

Versiunea 4S este propulsată de un motor V6 pe benzină şi cu un volum de 2.9 litri, care generează 440 CP şi 550 Nm de cuplu. Acceleraţia 0-100 km/h durează 4.4 secunde (4.2 secunde cu Sport Chrono). Viteza maximă – 289 km/h.

Noul Porsche Panamera are şi cel mai puternic motor diesel din gamă. Este vorba despre un propulsor V8, cu 422 CP şi 850 Nm (disponibil în diapazonul 1.000 – 3.250 rpm).

Acceleraţia până la 100 de km/h se face în 4.5 secunde (4.3 secunde cu Sport Chrono). Viteza maximă – 285 de km/h. Consumul mediu de combustibil – 6.8 litri/100 de km parcurşi.

Panamera 4S şi 4S Diesel vor putea fi deosebite vizual prin terminaţiile rotunde ale eşapamentului, în timp ce varianta Turbo are nişte forme trapezoidale.

Maşina poate fi comandată chiar acum.

De la momentul apariţiei Porsche Panamera în anul 2009 şi până în prezent, au fost realizate peste 150.000 de unităţi.

Evenimentul de prezentare a maşinii:

Iti place articolul?