in , , ,

(foto/video) Premieră mondială: Skoda Kodiaq

Skoda a prezentat în premieră mondială la Berlin primul SUV full-size din istoria sa. Modelul este o mândrie pentru marca şi poporul ceh.

Maşina va fi disponibilă la începutul anului 2017, primăvara anului viitor, în majoritatea ţărilor europene.

Skoda a făcut accent foarte mult pe spaţiul de la interior, maşina fiind disponibilă în configuraţii cu cinci sau şapte locuri.

Maşina este construită pe platforma modulară MQB a VW şi măsoară 4.697 mm în lungime, 1.882 mm în lăţime şi 1.676 mm în înălţime (luând în considerare şi railings-urile). Astfel Skoda spune că oferă cel mai mare spaţiu şi cele mai multe tehnologii decât concurenţii, pentru preţul pe care îl cere.

Maşina cântăreşte 1.452 de kilograme fără şofer sau 1.540 kg în versiunea cu motor 1.4 TSI şi tracţiune integrală. Poate tracta până la 2.5 tone cu ajutorul unui cârlig acţionat electric.

Skoda Kodiaq_16

Volumul portbagajului maşinii este egal cu 720 de litri, iar odată ce scaunele sunt rabatate volumul creşte până la 2.065 de litri.

Uşa portbagajului poate fi acţionată electric la închidere sau cu piciorul sub bara de protecţie la deschidere. În uşa pasagerului din dreapta şoferului există un loc pentru umbrelă.

Uşile pot fi echipate şi cu un sistem inteligent de protecţie a marginilor acestora! (vedeţi cum funcţionează în videoclipul de mai jos).

Partea frontală a Skoda Kodiaq este dominată de celebra grilă tridimensională, alături de nişte blocuri optice subţiri şi ascuţite, echipate cu tehnologii LED (în dotare standard).

În spate stopurile preiau aceeași formă ascuțită și vin la fel cu LED-uri sub forma literei C.

Jantele vor avea avea dimensiuni cuprinse între 17 și 19 inch.

O surpriză mică, dar plăcută, este prezenţa unei raclete în buşonul rezervorului de combustibil.

Caroseria poate fi vopsită în 14 culori: patru nemetalizate şi 10 metalizate.

Skoda Kodiaq_26

Cât priveşte designul interior, cu excepția volanului și a portierelor, a fost modificat designul planșei de bord și al instrumentelor.

Panoul de bord este împărţit în două cadrane simetrice despărţite de un ecran color. Gurile de ventilare a sistemului de climatizare au o formă verticală şi pe centru protejează un ecran al sistemului multimedia.

Acesta din urmă este acoperit în întregime cu o sticlă, iar butoanele de pe margini care la prima vedere par fizice sunt de fapt tactile. Grafica afişată este de o calitate bună, în mod standard fiind disponibil un ecran care măsoară 6.5 inci. Opţional poate fi comandat un ecran de 8 inci.

Skoda Kodiaq_36

Nu în ultimul rând, un automobil modern ca Skoda Kodiaq poate fi dotat cu interfeţe ale sistemului multimedia ca: Apple CarPlay, Android Auto şi MirrorLink; tehnologie Bluetooth, porturi USB, punct de acces LTE, punct de acces Wi-Fi, sistem de navigare Columbus/Amundsen cu suportul unui card MicroSD şi/sau DVD, sistem audio (10 difuzoare şi un subwoofer = 575 waţi), sistem de încărcare a smartphone-urilor prin inducţie electromagnetică, suporturi pentru tablete pe scaunele din faţă şi multe altele.

Skoda Kodiaq_37

Sistemul de climatizare este în trei zone. Scaunele din faţă pot fi opţional încălzite, ventilate şi ajustate electronic. Mai există aici şi funcţie de memorie a poziţiei.

Acestea pot fi tapiţate cu piele calitativă în combinaţie cu Alcantara. Decorul interior per general este disponibil în cinci variante. Lumina ambientală include 10 nuanţe.

Skoda Kodiaq_41

La capitolul motorizări SUV-ul cehilor va fi disponibil cu cinci propulsoare: două diesel-uri şi trei benzinare, toate dotate cu funcţie Start-Stop.

  • motor pe benzină de 1.4 litri – 125 CP/200 Nm;
  • motor pe benzină de 1.4 litri – 150 CP/250 Nm;
  • motor pe benzină de 2.0 litri TSI – 180 CP/320 Nm;
  • motor diesel de 2.0 litri TDI – 150 CP/340 Nm;
  • motor diesel de 2.0 litri TDI – 190 CP/400 Nm.

În funcţie de motorizare, clienţii vor beneficia sau pot opta opţional pentru o transmisie manuală cu şase trepte sau DSG cu 6/7 trepte. De asemenea, tracţiunea integrală nu va fi disponibilă iniţial pe toate versiunile.

Este prezent şi un sistem ACT (Active Cylinder Technology) care poate deconecta al doilea şi al treilea cilindru când nu este nevoie de performanţă.

Consumul mixt de combustibil anunţat pentru cel mai “slab” motor diesel este de 5.0 litri la 100 de km parcurşi. În acelaşi timp, cel mai puternic diesel accelerează până la 100 de km/h în 8.6 secunde. Viteza maximă este egală cu 210 km/h.

Skoda Kodiaq_60

Versiunile echipate cu DSG le oferă clienților mai multe moduri de funcționare, printre care Normal, Eco, Sport, Snow și Individual. Acestea au efect asupra direcției, accelerației, puterii motorului și chiar a modului în care funcționează aerul condiționat.

Pe lista de opționale se mai află și o suspensie adaptivă Adaptive Dynamic Chassis Control cu modurile Comfort, Normal sau Sport.

Pentru ieșirile în teren accidentat există modul Offroad, iar sistemul Hill Descent Control se activează la coborârea sau urcarea unor pante alunecoase.

Skoda Kodiaq_82

Printre alte dotări şi tehnologii se numără: volan încălzit, blocare electrică a ușilor pentru copii, protecție pentru deschiderea ușilor, camere de supraveghere la 360 de grade, frânare de urgență automată cu funcție de recunoaștere a pietonilor, cruise control adaptiv, cititor de semne de circulație, asistent la parcare, etc.

Skoda Kodiaq_71

Printre concurenţii pe care îi vede Skoda pentru Kodiaq se numără Nissan X-Trail, Kia Sorento şi Hyundai Santa Fe.

În Marea Britanie Skoda Kodiaq va avea un preţ de start de 26.300 de euro pentru varianta cu cinci locuri şi 30.400 de euro pentru varianta cu şapte locuri.

Am solicitat de la Skoda Moldova informaţii referitor la preţul de start al maşinii şi termenul sosirii în ţară, dar nu am primit nici un răspuns deocamdată.

Skoda Kodiaq va putea admirat şi la Salonul Auto de la Paris.

Prezentarea Skoda Kodiaq în reluare:

Iti place articolul?