in , , ,

(foto/video) Premieră mondială: Skoda VISION E

Skoda a început să ne prezinte o evoluţie a designului prin ultimele modele: Kodiaq, Octavia facelift şi iată noul concept VISION E. Se pare că producătorul ceh a decis să-şi actualizeze produsele şi să le facă mult mai atractive.

Noul VISION E este un crossover conceptual electric pe care Skoda îl prezintă publicului pentru a-i vedea reacţia.

Maşina conceptuală are o caroserie inspirată din formele unui coupe şi o înălţime mică, iar la aceste capitole Skoda nu mai pune accent major pe practicabilitate, ci mai degrabă pe ultimele tendinţe ale modei.

Pe toată lăţimea noului VISION E, în partea frontală, au fost poziţionate două fâşii cu LED-uri, care sunt create pe baza tehnologiilor cu matrici şi cu posibilitatea de a fi deconectate unele secţiuni. În acelaşi timp acoperişul conceptului este făcut integral din sticlă.

Noul Skoda VISION E este doar un pic mai scurt decât un Kodiaq: 4.688 mm faţă de 4.697 mm. Înălţimea este egală cu 1.591, iar lăţimea – 1.924 mm. În schimb, ampatamentul este mai mare decât a noului Kodiaq cu 60 de mm, până la 2.851 de mm.

Arhitectura habitaclului nu are nimic în comun cu vreun model din gama actuală şi nici chiar cu noul Kodiaq. Şoferul va privi indicaţiile panoului de bord pe un ecran, pe consola centrală este instalată o “tabletă”, iar pasagerul din dreapta şoferului va avea în faţa sa de asemenea un ecran.

În colţurile ecranelor din faţa pasagerilor vor fi afişate imaginile de pe camerele video care înlocuiesc oglinzile retrovizoare. Sistemul multimedia nu poate fi controlat doar prin apăsări cu degetul, ci şi prin gesturi.

Interesant mai este că sistemul electronic urmăreşte privirea şoferului. De exemplu, dacă cel din spatele volanului priveşte pe imaginile din “oglinzile retrovizoare” atunci acestea automat se măresc.

Automobilul de asemenea mai urmăreşte pulsul şoferului şi îl avertizează în cazul unui pericol. În situaţii excepţionale, de exemplu, dacă cel din spatele volanului îşi pierde cunoştinţa sau a suferit un stop cardiac, maşina se va opri singură la marginea drumului şi va chema serviciile de urgenţă.

Pe fiecare uşă există spaţii speciale pentru reîncărcarea telefoanelor mobile prin inducţie electromagnetică, iar pentru o debarcare mai comodă scaunele pot întoarce spre ieşiri cu 20 de grade. Portierele posterioare se deschid contra direcţiei de mişcare.

La capitolul tehnic, Skoda ne spune că a înzestrat noul VISION E cu platforma modulară MEB şi cu o baterie din litiu-ion amplasat sub podeaua habitaclului, care asigură o autonomie de 500 de kilometri. Pe fiecare dintre osii este instalat câte un electromotor, iar împreună produc 306 CP. Acceleraţia de la 0-100 de km/h o face în şase secunde, iar viteza maximă pe care o poate atinge conceptul este egală cu 180 de km/h.

Filosofia Simply Clever este arătată pe acest prototip printr-un sistem de reîncărcare a bateriilor maşinii prin inducţie electromagnetică. Un dispozitiv cu o suprafaţă de 65×65 cm poate fi instalat în garaj, iar odată ce conceptul este poziţionat cu puntea din faţă peste acesta începe reîncărcarea.

Totodată, noul VISION E a primit un sistem de pilotare automată de nivel trei, însemnând că acesta poate să se deplaseze singur prin ambuteiaje, să manevreze în limita benzii de rulare, să depăşească alte maşini pe autostrăzi, să caute şi să parcheze autonom pe locurile libere de parcare.

Skoda VISION E ar trebui să se transforme într-un produs de serie deja peste 1-1.5 ani. Iniţial va fi disponibilă cu motoare cu ardere internă, posibil preluate de la Kodiaq, după care va apărea o versiune hibridă şi respectiv cea electrică.

Până în anul 2025 Skoda planifică să lanseze cinci modele electrice.

Iti place articolul?