in , ,

(foto/video) Premieră: Noul McLaren Senna va fi construit în doar 500 de exemplare

Compania britanică McLaren Automotive a organizat în acest weekend premiera unui nou model, a unui supercar care este orientat spre circuite, dar şi care poate fi folosit pe drumurile publice. Automobilul super sport a fost numit Senna, în cinstea regretatului pilot brazilian, triplu campion de Formula 1, Ayrton Senna da Silva.

Amintim că Senna şi-a pierdut viaţa în urma unui accident produs în timpul Marelui Premiu al Republicii San Marino (1 mai 1994), atunci când mașina Williams Renault pe care o conducea devenise necontrolabilă în primul viraj al celui de-al șaptelea tur al cursei. Pilotul avea doar 34 de ani şi a fost membru al echipei mărcii McLaren între anii 1988-1993.

McLaren numeşte noul automobil ca fiind cel mai extrem construit vreodată. Maşina care va fi făcută într-un număr limitat a primit un design exterior neobişnuit care nu se aseamănă cu alte modele din gamă. Formele sale brutale nu doar contribuie la formarea unui look agresiv, ci şi la îmbunătăţirea caracteristicilor aerodinamice.

Se remarcă cel mai mult un dublu difuzor, guri de aerisire foarte largi pe lateralul caroseriei, dar şi un spoiler uriaş cu elemente active (care la cel mai înalt punct poate creşte înălţimea totală a maşinii până la 1.219 mm). Interesant mai este că fiecare aripă faţă cântăreşte doar 620 de grame, datorită faptului că sunt făcute din fibră de carbon.

Unice mai sunt şi uşile care sunt transparente, mecanismele de frânare carbono-ceramice cu discuri enorme, anvelope Pirelli P-Zero Trofeo R special dezvoltate pentru acest model şi eşapamentul făcut dintr-un aliaj de titan şi inconel.

Coupeul nu are un portbagaj, ci doar un spaţiu după scaune în care pot încăpea doar nişte căşti. În locul spaţiului pentru bagaje, care pe alte modele este sub capotă, au fost instalate nişte radiatoare pentru transmisie.

Interiorul este făcut într-un stil minimalist, plin de inserţii din fibră de carbon, Alcantara şi tapiţerie din piele. Acolo se mai regăseşte un ecran vertical al sistemului multimedia, care redă şi imagini video de pe o cameră spate, un panou de bord care se rabatează, un sistem audio şi unul de climatizare, etc. Scaunele care au o carcasă din fibră de carbon vor fi create individual pentru fiecare client, în conformitate cu forma corpului său.

Noul McLaren Senna este propulsat de un motor V8 twin-turbo de 4.0 litri, preluat de pe modelul 720S, dar care dezvoltă 800 de CP şi 800 Nm de cuplu. Cutia de viteze este una robotizată cu şapte trepte şi două ambreiaje. Caracteristicile dinamice nu se cunosc deocamdată.

Greutatea automobilului este de doar 1.198 de kilograme, cu circa 85 de kg mai uşor decât un 720S. Raportul putere/greutate este de 668 de CP la o tonă, ceea ce este un indicator mai bun decât la acelaşi P1 şi face noul Senna cel mai uşor McLaren din istorie (maşină care poate circula pe drumurile publice).

Propulsorul este poziţionat în faţa punţii din spate. Tracţiunea este la fel pe puntea din spate. Servodirecţia este una electrico-hidraulică. Şasiul este unul construit din fibră de carbon şi numit Monocage III. Suspensia RaceActive Chassis Control II este una hidraulică şi poate coborî maşina cu încă 50 de mm, mărind forţa de apăsare cu alte 40%.

Noul McLaren Senna va fi construit în doar 500 de exemplare şi toate vor începe să fie asamblate manual în al treilea trimestru al lui 2018, la McLaren Production Centre din Woking, Surrey, Marea Britanie. Preţul de start pentru o maşină este de 750.000 de lire sterline sau puţin peste un milion de dolari. Interesant că toate exemplarele au fost deja rezervate, iar ultimul a fost vândut în cadrul unei licitaţii organizate în timpul prezentării, cu cel puţin două milioane de lire sterline.

Premiera publică a noului McLaren Senna va avea loc în cadrul Salonului Auto de la Geneva din primăvara anului 2018.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?