in , ,

(foto/video) Premieră: Noul Skoda Karoq

A venit ziua de 18 mai 2017 şi Skoda a prezentat noul său SUV compact numit Karoq. Premiera maşinii a avut loc într-un complex special amenajat din capitala Suediei.

https://youtu.be/rWIIKUKFAMo

Numele noului model a fost preluat din limba poporului indigen din Alaska – tribul Alutiiq – care locuieşte pe coasta de sud al peninsulei Alaska. Karoq este o combinaţie din două cuvinte: „KAA’RAQ” (car – maşină) şi „RUQ” (arrow – săgeată). Accentul în pronunţare se pune pe litera “O”.

https://youtu.be/mO9v__RWqHA

Noul Skoda Karoq are următoarele dimensiuni: 4.382 mm în lungime, 1.841 mm în lăţime şi 1.605 mm în înălţime.

Ampatamentul va varia în lungime în dependenţă de tracţiunea aleasă. Maşina cu o tracţiune pe puntea din faţă va avea 2.638 mm, iar cea cu tracţiune integrală – 2.630 mm. Spaţiul pentru picioarele pasagerilor de pe bancheta din spate este de 69 de mm.

Noul Karoq este şi practic la capitolul spaţiu pentru bagaje. Standard, volumul portbagajului este de 521 de litri, iar cu scaunele rabatate – 1.630 de litri.

În cazul în care se va opta pentru scaune de tip VarioFlex, trei la număr şi individuale, acestea pot fi reglate longitudinal, iar dacă vor fi demontate complet atunci volumul total atinge 1.810 litri.

https://youtu.be/v5pTHJ74lcQ

Noul SUV compact este construit pe baza platformei modulare MQB, asemenea celei de pe noul Tiguan. Skoda Karoq a mai primit un şasiu adaptiv cu patru regimuri de lucru, inclusiv şi o setare speciale pentru deplasarea prin off-road. De asemenea, sistemul electronic va pune automat în funcţiune un regim sport, dacă “va vedea” că automobilul este un timp îndelungat condus în mod dinamic şi intră activ în viraje. Este prezent şi un diferenţial controlat electronic.

Sub capotă va putea fi instalat unul din cele cinci motoare disponibile: două pe benzină şi trei dieseluri. Primele sunt reprezentate de: un agregat turbo cu trei cilindri de doar 1.0 litri volum (115 CP/175 Nm) şi o nouă unitate turbo cu patru cilindri şi un volum de 1.5 litri care mai are şi un sistem de deconectare a cilindrilor (150 CP/250 Nm).

Cu motorul de bază maşina accelerează de la 0-100 de km/h în 10.6 secunde (viteză maximă – 187 km/h), iar cu cel mai puternic în 8.4 secunde (204 km/h).

Gama de motoare diesel este reprezentată de o unitate de 1.6 litri şi două agregate de 2.0 litri. Primul produce 115 CP şi 250 Nm (0-100 de km/h în 10.7 secunde, viteză maximă – 188 km/h).

Celelalte două generează 150 CP/340 Nm şi 190 CP/400 Nm. Acceleraţia 0-100 km/h o fac în 8.9 secunde şi 7.8 secunde respectiv. Viteza maximă este egală cu 207 şi 211 km/h respectiv.

Cutiile de viteze pot fi la alegere: mecanice cu şase trepte sau robotizate cu şapte rapoarte şi două ambreiaje. Doar cel mai puternic diesel vine standard cu transmisie DSG şi tracţiune integrală. Toate motorizările dispun de tehnologii Start-Stop şi de recuperare a energiei cinetice la frânare.

Printre dotările de pe noul Skoda Karoq se numără blocuri optice full LED (opţional), panou de bord digital, lumină ambientală la interior, asistent la parcare, cruise control adaptiv, deschidere fără contact a uşii portbagajului, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte, a benzii de rulare, de recunoaştere a indicatoarelor rutiere şi de preîntâmpinare a coliziunilor frontale.

Vezi şi: (video) Skoda explică în detalii avantajele panoului de bord digital pe care l-a introdus în premieră pe Karoq

Sistemul multimedia poate fi de patru tipuri: Swing, Bolero, Amundsen sau Columbus. Unele suportă interfeţele Apple CarPlay, Android Auto sau MirrorLink, au un sistem avansat de navigaţie, iar cel de top suportă control prin gesturi.

Jantele maşinii pot măsura standard 16 şi 17 inci, iar opţional sunt modele care variază între 17 şi 19 inci. De asemenea, opţional se mai pot comanda: volan încălzit, scaune încălzite, sistem de reîncărcare a telefoanelor mobile prin inducţie, sistem de comutare automată a luminii de drum, etc.

Nu în ultimul rând este disponibil un portbagaj acţionat electric, o frână de mână electromecanică şi cârlig de remorcare care este instalat şi se ascunde cu ajutorul unui mecanism electric.

Cel mai probabil în Republica Moldova noul Karoq va fi disponibil în primul trimestru al anului 2018.

Poţi vedea în reluare evenimentul de prezentare:

Iti place articolul?