(foto/video) Premieră mondială: Noua generaţie Audi A7 Sportback – toate detaliile

Distribuie:
 • 22
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Premieră din Ingolstadt. Audi a prezentat noua generaţie a modelului A7 Sportback. Potrivit producătorului german, noul Gran Turismo a luat tot ce este mai bun din trei lumi: designul unui coupe, spaţiul oferit de un sedan şi versatilitatea unui break.

Noul coupe cu patru uşi este făcut pe baza conceptelor Prologue, are la bază o nouă platformă, un interior complet nou, tehnologii hibride, roţi directoare spate, un sistem de pilotare automată de nivel 3 şi este disponibil deocamdată cu un singur propulsor sub capotă.

Designul exterior al noului Audi A7 Sportback este o expresie a noului limbaj de design pe care Audi l-a prezentat în studiile sale Prologue şi care și-a făcut debutul de producție în noul Audi A8. Cu suprafețe mai mari, muchii ascuțite, linii atletice, modelul A7 semnalizează dinamica și progresul din toate punctele de vedere.

S-a schimbat forma oglinzilor retrovizoare, a mânerelor şi a liniei „brâului”: dacă anterior aceasta era ascuţită pe toate lungimea caroseriei, acum aceasta trece mai uşor, mai frumos pe deasupra aripilor. Însuşi caroseria este făcută în mare parte din oţel inoxidabil, iar cele mai mari panouri exterioare sunt din aluminiu.

Ca să nu uităm, vă spunem acum că noul A7 are un eleron care îşi face apariţia automat la viteze de peste 120 de km/h, caroseria îi poate fi vopsită în 15 culori (8 dintre care sunt noi), iar pachetul exterior opţional S-line modifică grila radiatorului, gurile de aerisire şi difuzoarele de aer (vopsite într-un negru lucios).

Grila radiatorului numită Singleframe este mai lată şi poziţionată mai jos decât cea a modelului Audi A8. Blocurile optice sunt de trei tipuri: LED, HD Matrix LED şi HD Matrix LED cu elemente laser. Cele obişnuite sunt pe bază de LED-uri, însă iată că opţional se pot comanda unele care ştiu să aprindă şi să stingă automat anumite secţiuni pentru a nu-i orbi pe şoferii care vin din întâmpinare.

Cele de top vor putea fi recunoscute prin nişte elemente de culoare albastră care nu sunt altceva decât nişte diode laser care asigură o lumină de drum excepţională.

Împreună cu stopurile care sunt conectate printr-o fâşie LED, acestea pot realiza un joc de lumini atunci când maşina este încuiată sau descuiată.

De la noul Audi A8, A7 a împrumutat platforma modulară MLB Evo pe care propulsorul este amplasat longitudinal. Lungimea maşinii a rămas aproape aceeaşi – 4.969 mm, însă ampatamentul a crescut de la 2.914 la 2.926 de mm. Lăţimea este egală cu 1.908 mm, iar înălţimea nu depăşeşte 1.422 mm.

Spaţiul în zona genunchilor pasagerilor spate s-a mărit cu 21 de mm şi de asemenea a crescut distanţa dintre tetiere şi tavan. Volumul portbagajului a rămas acelaşi – 535 de litri, iar cu scaunele spate rabatate – 1.390 de litri.

Viitorul proprietar de Audi A7 Sportback poate comanda în partea posterioară a habitaclului o configuraţie de două scaune individuale sau 2+1. Standard tapiţeria va fi una cu piele artificială, iar opţional se vor putea alege mai multe variante de piele naturală (printre care şi una numită Valcona). Scaunele pot fi reglabile electric, încălzite, ventilate şi cu funcţie de masaj.

Schimbul generaţiei i-a adus modelului A7 un habitaclu nou, unul mai sportiv şi în care lipsesc majoritatea butoanelor/manetelor mecanice care au existat anterior. Pe mijlocul consolei centrale a apărut un ecran tactil care are o diagonală de 10.1 inci şi pe care este afişat sistemul multimedia MMI de ultimă generaţie. Apăsările pot avea un răspuns sonor şi prin vibraţii.

Puţin mai jos, la intersecţia consolei centrale cu tunelul central, a fost poziţionat sub un unghi un alt ecran tactil de 8.6 inci, prin care se pot controla diverse sisteme ale automobilului şi se pot scrie caractere cu degetul. Comparativ cu cele de pe A8, cele de pe A7 sunt întoarse puţin spre şofer.

Deflectoarele sistemului de climatizare se pot regla manual. Opţional se poate comanda un head-up display, un sistem de iluminare ambientală şi un panou tactil în partea stângă a volanului de pe care se pot controla blocurile optice.

În spatele volanului multifuncţional care poate fi de două tipuri (turtit în partea inferioară în nivel de echipare S-line) se ascunde un panou de bord digital cu o diagonală de 10.2 inci (opţional).

Noul Audi A7 55 TFSI este echipat cu un motor V6 TFSI de 3.0 litri, care produce 340 de CP şi 500 Nm de cuplu. Acceleraţia de la 0-100 de km/h o face în 5.3 secunde, iar viteza maximă este limitată la 250 de km/h. Cutia de viteze este robotizată S tronic cu şapte trepte, iar tracţiunea – quattro ultra cu două ambreiaje care conectează la nevoie roţile spate.

Limitată este deocamdată şi gama de motoare, însă Audi a spus că după startul producţiei va pune la dispoziţie alte unităţi pe benzină şi motorină cu şase şi chiar patru cilindri!

Vezi şi: (foto) Greu de înţeles! Audi va face mai dificilă denumirea modelelor din gamă

Toate motoarele vor fi standard echipate cu un sistem MHEV (mild hybrid system). Doar cu două dintre ele (V6-uri) va funcţiona în comun cu un sistem electric cu o tensiune de 48 V şi un electromotor care serveşte drept demaror-generator, conectat la un acumulator din litiu-ion. La acestea se mai adaugă şi un sistem de recuperare a energiei cinetice la frânare.

În cazul în care şoferul va lua piciorul de pe accelerator la viteze cuprinse între 55 şi 160 de km/h, sistemul MHEV va deconecta motorul cu ardere internă şi automobilul se va mişca din inerţie. Atunci când şoferul va apăsa din nou acceleratorul, acel demaror-generator va conecta instant benzinarul.

Mai mult, pe a doua generaţie A7 Sportback a fost implementat sistemul Start/Stop cu posibilităţi avansate şi care funcţionează până la o viteză de 22 de km/h. Acesta este compus dintr-o cameră video şi mai mulţi senzori montaţi în partea frontală a maşinii.

Astfel, atunci când un automobil din faţă va începe să accelereze, sistemul automat va porni motorul chiar dacă şoferul nu va reuşi preliminar să apese acceleratorul. Prin această soluţie Audi a calculat că se vor economisi 0.7 litri la 100 de km parcurşi. Consumul mixt anunţat oficial este de 6.8 litri la 100 de km parcurşi.

Am menţionat anterior că acest Gran Turismo a primit roţi directoare spate, care rotesc cu cinci grade în acceaşi direcţie cu cele din faţă, la viteze de peste 60 de km/h. La viteze mai mici roţile faţă şi spate rotesc în direcţii diferite şi astfel creşte manevrabilitatea. Mai mult, acum când volanul este întors până la capăt, raza de întoarcere a maşinii a scăzut cu 1.1 metri.

Suspensia nu va fi aici una electro-mecanică, ca şi una disponibilă pe A8, ci una mai simplă. Standard maşina va sta pe arcuri cu setări obişnuite sau sport (gardă la sol micşorată cu 10 mm). În versiunile mai scumpe ale modelului va exista o suspensie pneumatică pasivă sau cu amortizoare reglabile electronic.

Apropo, standard este disponibilă o servodirecţie adaptivă cu un reductor special, alături de un diferenţial spate sport cu funcţie de schimbare a vectorului de tracţiune (opţional).

Jantele maşinii pot ajunge să aibă dimensiuni de până la 21 de inci şi să fie „încălţate” în anvelope cu mărimi de 255/35. Discurile mecanismelor de frânare pot fi de până la 400 de mm, iar etrierele din aluminiu.

La început de articol v-am mai spus că noul Audi A7 Sportback este dotat cu sistem de pilotare automată de nivel trei. Butonul care va activa Artificial Intelligence este deocamdată inactiv şi va funcţiona nu mai devreme de sfârşitul anului 2018, atunci când legea va fi armonizată pentru a accepta pe drumurile publice maşini cu autopilot.

Dar nu a mai rămas mult, deja peste vreo 12 luni noul A7 va putea rula singur cu o viteză de până la 60 de km/h, va putea parca automat în parcări şi garaje. În cazul în care se va opta pentru acest sistem numit Audi AI, atunci pe maşină vor putea fi instalate din uzină cinci radare, cinci camere, 12 senzori ultrasonici şi un scaner laser.

Evident, o maşină ca noul A7 trebuie să fie echipată şi cu cele mai noi sisteme de siguranţă. În total sunt disponibile 39 şi acestea sunt împărţite în trei pachete.

Noul Audi A7 Sportback va fi produs la uzina mărcii din Neckarsulm, Germania. Preţul de start în patrie a modelului 55 TFSI quattro S tronic este de 67.800 de euro, iar procesarea comenzilor va demara abia spre sfârşitul lunii februarie.

Prezentarea noului Audi A7 Sportback în reluare:

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 22
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...