in , , ,

(foto/video) Premieră mondială: Noul Nissan LEAF – concurentul lui Tesla Model 3?

Hatchback-ul Nissan LEAF este în prezent cel mai popular electromobil din lume, atât de popular încât şi în ţara noastră există câteva exemplare. Din anul 2010 şi până în prezent, la nivel global au fost vândute peste 283.000 de exemplare, dintre care cel puţin 112.000 au ajuns în SUA.

Pentru comparaţie, potrivit ultimelor informaţii, în toată lumea există circa 190.000 de exemplare Tesla Model S. Însă să nu uităm că noul Tesla Model 3 a fost comandat de peste 400.000 de oameni şi acest model ar putea uşor să-l coboare pe LEAF de pe acest „tron”.

Astfel, pentru a ţine piept ofensivei pe care o pregăteşte modelul american pe piaţa globală, japonezii de la Nissan au pregătit a doua generaţie LEAF, care a fost prezentat concomitent în Japonia şi Statele Unite ale Americii.

Noul Nissan LEAF are un design exterior absolut nou, făcut în stilul conceptului IDS care a fost prezentat la Salonul Auto de la Tokio în 2015. Liniile caroseriei au devenit puţin mai agresive, iar blocurile optice privesc acum mai ascuţit. Capacul cu desen 3D şi care imită grila radiatorului va fi cel mai probabil o trăsătură comună a tuturor maşinilor electrice Nissan. Iar pentru a-l face mai atractiv, Nissan poate vopsi caroseria noului Leaf în două culori.

Baza electromobilului a rămas aceeaşi, avem în vedere structura dură a caroseriei şi arhitectura şasiului cu suspensie spate semi independentă. Chiar şi dimensiunile au rămas practic identice: lungimea a crescut cu 35 de mm (4.480 mm), lăţimea cu 20 de mm (1.790 mm), iar înălţimea a scăzut cu 5 mm (1.545 mm). Ampatamentul nu a fost atins (2.700 mm), iar coeficientul de rezistenţă aerodinamică a scăzut de la 0.29 la 0.28.

Habitaclul nu a revoluţionat atât de mult. Levierul neobişnuit al transmisiei a rămas practic acelaşi, iar în centrul consolei centrale era de aşteptat un ecran al sistemului multimedia ceva mai mare decât 7 inci. Panoul de bord însă este nou şi este compus dintr-un ceas analogic şi un ecran color pe care este afişată toată informaţia necesară.

Nissan spune că au lucrat la îmbunătăţirea izolării fonice a noului LEAF, pentru că în generaţia precedentă, din cauza lipsei unui motor cu ardere internă, se auzea foarte bine vântul şi zgomotul de la roţi. O veste bună este că volumul portbagajului a crescut de la 370 la 435 de litri.

Un progres însă există la capitolul tehnic. Propulsorului electric i-a fost mărită puterea de la 109 la 150 de CP, iar cuplul maxim de la 254 la 320 Nm. Bateriile din litiu-ion care se află în continuare sub podea au o capacitate mărită de la 30 la 40 de kWh.

Drept rezultat, dacă precedentul LEAF avea o autonomie de 250 de kilometri de la o singură reîncărcare, potrivit ciclului european NEDC, atunci pentru noul model este anunţată o autonomie de 378 de kilometri. Ciclul de măsurare japonez JC08 arată o autonomie de 400 de kilometri, în timp ce EPA a măsurat în genere doar 242 de kilometri.

De la o staţie de reîncărcare rapidă noul LEAF se încarcă cu energie în proporţie de 80% timp de 40 de minute, însă de la o priză casnică de 3 kW – 16 ore. O funcţie interesantă este că acumulatorii noul ui Nissan LEAF pot servi drept generator de energie electrică pentru casă, în cazul în care lumina se deconectează.

Greutatea totală a noului Nissan LEAF a crescut cu 19 kilograme, până la 1.535 de kilograme. Acceleraţia 0-100 de km/h o face în 7.9 secunde, iar viteza maximă este limitată la 144 de km/h. În 2018 va fi lansată o versiune cu motor mai puternic şi cu o capacitate a acumulatorilor de 60 kWh, care vor asigura o autonomie de 320 de km potrivit EPA.

La capitolul tehnologii, noul Nissan LEAF se remarcă cu prezenţa unui complex ProPilot, cunoscut deja de pe mai multe modele Nissan, inclusiv şi Qashqai facelift. Fără intervenţia şoferului maşina poate rula independent doar pe şosea şi doar în limitele unei benzi. Sistemul electronic va putea întoarce singur volanul, să frâneze şi să accelereze, fără a fi nevoia de a ţine mâinile pe volan.

Un alt sistem interesant este ProPilot Park – un asistent la parcare complet autonom. Astfel, în timpul parcării, noul LEAF nu va întoarce doar simplu volanul, ci şi să accelereze sau frâneze singur.

Încă o funcţie interesantă şi inovaţională am numi-o este e-Pedal. Aceasta este activată prin apăsarea unui buton şi prevede controlul acceleraţiei şi frânării doar cu ajutorul pedalei acceleratorului. Dacă piciorul este luat parţial de pe această pedală se activează un regim de recuperare a energiei şi viteza maşinii începe să scadă lent până chiar la o oprire completă. Nissan spune că această funcţie va fi utilă în 90% din timpul petrecut la volan, în timp ce frânele vor trebui acţionate în cele 10% rămase.

Pe piaţa din Japonia vânzările noului Nissan LEAF vor demara deja în octombrie. Premiera europeană a modelului va avea loc la Salonul Auto de la Frankfurt, iar vânzările în zona noastră vor începe abia în ianuarie. Tot atunci vor începe vânzările în SUA, după care LEAF va ajunge în alte 60 de ţări.

Preţurile de start deja se cunosc. În Japonia acesta este de minim 29.000 de dolari, iar în SUA de la 30.000 de dolari, cu vreo 700 de dolari mai ieftin decât precedentul model. Pentru comparaţie, Tesla Model 3 şi Chevrolet Bolt costă acolo de la 35.000 şi 36.600 de dolari, puţin mai scump, însă acestea oferă o autonomie mai mare în schimb.

Prezentarea noului Nissan Leaf:

Galerie foto:

Iti place articolul?