in , ,

(foto/video) Premieră mondială: Noul SUV compact SEAT Arona

Compania SEAT a prezentat în cadrul unui eveniment special, organizat la Barcelona, noul SUV compact pe care l-a numit Arona. Modelul este poziţionat din start ca un concurent pentru modelele Nissan Juke, Renault Captur, Peugeot 2008, Hyundai KONA sau KIA Stonic.

Noutatea este construită pe baza platformei MQB-A0, care mai este folosită de modelul Ibiza şi chiar de noul VW Polo. În gama SEAT nou Arona va fi poziţionat cu o treaptă inferioară faţă de Ateca.

Designul maşinii compacte nu este o noutate, asta pentru că înainte de premieră mai multe surse media au dezvăluit câteva imagini oficiale scăpate pe internet.

Dacă e să analizăm acest capitol puţin mai detaliat, observăm că noul Arona a beneficiat de un look îndrăzneț care se remarcă printr-o grilă subţire a radiatorului şi blocurile optice cu LED-uri cu o formă triunghiulară.

Automobilul mai are o pară de protecţie cu guri largi de aerisire, un bodykit de protecţie din plastic şi inserţii din aluminiu pe caroserie. Stopurile pot fi şi ele pe bază de LED-uri, acoperişul poate avea o culoare diferită faţă de cea a caroseriei, iar pe uşa portbagajului există un eleron.

Acoperişul maşinii poate fi vopsit în culorile gri, negru, portocaliu sau aceeaşi în care este vopsită restul caroseriei. În total pot exista 68 de posibile combinaţii.

Noul SEAT Arona are o lungime de 4.138 de mm, cu 79 mm mai mulţi decât are noua Ibiza. De asemenea, comparativ cu hatchback-ul compact, Arona este mai înalt cu 99 de mm. Drept rezultat, SEAT nu oferă doar o gardă la sol mai generoasă, ci şi mai mult spaţiu pentru pasageri. Volumul portbagajului este egal cu 400 de litri.

Habitaclul este făcut după o formulă destul de simplistă, însă multifuncțională. Volanul are trei spiţe şi include pe el comenzile necesare, sistemul multimedia are un ecran tactil de 8 inci şi suportă interfeţele Android Auto şi Apple CarPlay. Pe lângă acestea există posibilitatea de a urmări imaginile de pe o cameră video spate, de a încărca telefonul prin inducţie electromagnetică şi de a asculta muzica preferată printr-un sistem Beats Audio cu o putere de 300 W.

SEAT Arona va fi oferit în câteva versiuni de echipare: Reference, Style, FR şi Xcellence. Acestea se vor deosebi prin dotări şi opţiuni de personalizare suplimentare. Un SEAT Arona FR va putea fi dotat cu o suspensie care va funcţiona în două moduri, dar şi cu funcţia SEAT Drive Profile cu patru regimuri: Normal, Sport, Eco şi Individual.

La capitolul sisteme de siguranţă şi asistenţă a şoferului, noul Arona corespunde standardelor mai mult decât se aştepta. Setul include: sistem Front Assist, cruise control adaptiv, funcţie Stop & Go, detectare a stării de oboseală a şoferului, senzori de ploaie şi de comutare automată a luminilor, sistem de acces şi pornire a motorului fără cheie, etc.

Opţional se oferă sistemul Rear Traffic Alert, cel de monitorizare a unghiurilor moarte şi asistentul la parcare (funcţionează şi la parcarea paralelă sau sub unghi).

Gama de propulsoare include o unitate TSI de 1.0 litri care produce 95 (cutie manuală cu cinci rapoarte) sau 115 CP (manuală cu şase rapoarte sau DSG). Mai există un MPI de 1.6 litri care oferă 100 CP (cutie manuală sau automată), un TDI de 1.6 litri cu două variaţii de putere: 95 (cutie de viteze cu cinci trepte sau DSG) sau 115 CP (cutie manuală cu şase trepte) şi un TSI de 1.0 litri care dezvoltă 90 de CP şi este alimentat cu CNG.

Varianta sport Arona FR va fi oferită cu un propulsor cu patru cilindri 1.5 TSI Evo, cu funcţie de deconectare a cilindrilor şi cuplat la o transmisie manuală cu şase trepte.

Vânzările maşinii vor demara după premiera publică la Salonul Auto de la Frankfurt.