in , , ,

(foto/video) Tokio 2017: Premieră mondială – Mazda Kai Concept sau conceptul viitoarei Mazda3

Compania Mazda a mai prezentat la Salonul Auto de la Tokio, pe lângă noul Vision Coupe Concept, un hatchback conceptual numit Kai. Acesta este clar un prevestitor al noii generaţii a modelului Mazda3 şi este făcut pe baza aceleiași direcţii a designului mărcii – KODO.

Construcţia conceptului, pe baza noii platforme Skyactive Vehicle Architecture, presupune şi instalarea noii familii de propulsoare pe benzină SkyActiv-X.

https://youtu.be/tsYBdLQ-Hz4?t=13m33s

Hatchback-ul conceptual Kai este doar un automobil pentru demonstraţii, iar Mazda s-a abţinut să dezvăluie caracteristicile motorului de sub capotă. În schimb, am aflat că versiunea de serie va debuta la sfârşitul anului 2018 pentru unele pieţe, iar în 2021 niponii vor lansa o versiune plug-in hybrid a modelului, care va putea fi alimentată cu energie de la o priză casnică.

După cum am menţionat, prototipul este făcut în conformitate cu stilul KODO care a evoluat. Se pare că viitoarea Mazda3 va avea nişte bosaje mai proeminente, blocuri optice subţiri, stopuri noi “tăiate” pe mijloc, un difuzor şi un eşapament cu două terminaţii. În general, formele posterioare amintesc de conceptul RX Vision.

Reprezentanţii Mazda au precizat că noul concept Mazda Kai are o construcţie adaptată pentru instalarea unor noi propulsoare din familia SkyActiv-X. Amintim că aceste unităţi vor fi primele benzinare din lume care vor aprinde amestecul aer-benzină prin comprimare, aşa cum se face de regulă în motoarele diesel.

În acelaşi timp, pe motoarele SkyActiv-X vor rămâne montate tradiţionalele bujii care vor funcţiona doar atunci când sarcinile vor fi mai mari.

Constructorul auto japonez menţionează că datorită implementării acestei metode noi de aprindere a carburantului, cuplul motoarelor va creşte cu 10-30 de procente comparativ cu cel pe care îl realizează agregatele din familia SkyActiv-G.

De asemenea, Mazda spune că astfel de motoare vor înregistra un consum mai redus de combustibil, cu 20-30 de procente, datorită aprinderii prin comprimare.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?