in , ,

(foto/video) GAZ 13 “Chaika” – simbol naţional sau S-Class-ul Uniunii Sovietice

GAZ 13, cunoscută şi sub numele de “Chaika” este o maşină care a fost produsă în fosta Uniune Sovietică. Odată cu apariţia acestui automobil pe străzi, s-a dat startul unei noi mode, unei noi tendinţe de design, unui nou capitol din istoria pieţei auto din URSS. Această maşină era şi este foarte apreciată pentru că mulţi şi-o doreau, dar nu TOŢI puteau să şi-o cumpere.

autowp.ru_gaz_13__chayka__1_новый размер

Ce este de fapt acest “pescăruş”?

Dacă tu sau părinţii tăi s-au născut şi au trăit în unele state din estul continentului European, atunci trebuie să ştiţi că liderii politici a câtorva ţări foloseau acest automobil, până în 1989, drept automobil pentru parade militare. Era o maşină de lux full-size, poziţionată cu o treaptă mai jos decât ZIL 111 şi disponibilă în câteva versiuni, inclusiv sedan şi cabrio.

Vezi şi: Gaz 69 primește un V8 de 6.4 litri și un look uimitor de la Truck Garage!

autowp.ru_gaz_13__chayka__2_новый размер

Modelul nu a fost vândut niciodată clienţilor obişnuiţi, însă putea fi închiriat pentru nunţi şi alte ocazii speciale.

Cel mai mult, automobilul era folosit în politic. Exemplare erau utilizate până în 1991 de KGB şi de ambasadori sovietici în ţări ca: Germania de Est, Coreea de Nord, Bulgaria, Ungaria, Mongolia și Finlanda. Chiar şi liderul revoluționar Fidel Castro a primit o maşină din partea secretarului general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice – Nikita Hrușciov.

Vezi şi: Aşa va arăta habitaclul modelului GAZ-69, reîncarnat într-un atelier din Rusia

autowp.ru_gaz_13__chayka__4_новый размер

Unde şi când a fost făcută?

“Chaika” (care din rusă înseamnă “pescăruș”) a fost produsă între anii 1959 și 1981, la uzina GAZ din oraşul Gorki (în prezent Nijnii Novgorod) și de către RAF (Uzina de Autobuze din Riga, Letonia). În total au fost construite 3.179 de exemplare, cele mai multe dintre ele având şapte locuri. Mai rar se pot întâlni versiuni cabrio sau ambulanţe.

Important este de menţionat că primul exemplar funcţional, construit într-un regim experimental, a fost prezentat mai devreme în anul 1958, în cadrul primei expoziţii internaţionale de amploare de după cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta s-a desfăşurat în Bruxelles pe o suprafaţă de 2 km², acolo unde 44 de ţări şi-au făcut pavilioane şi unde s-au lăudat unui număr de aproximativ 41.5 milioane de vizitatori cu cele mai noi produse autohtone.

autowp.ru_gaz_13__chayka__6_новый размер

Ce se ascundea sub capotă?

Mulți spun că GAZ 13 a avut o sursă de inspiraţie puternică – automobilul american Packard Patrician în termeni de design. Sub capota vehiculului sovietic era pus un agregat V8 aspirat natural, cu un volum de 5.5 litri, care producea 195 de cai putere. Cutia de viteze era una automată cu trei rapoarte, iar tracţiunea spate.

autowp.ru_gaz_13__chayka__7_новый размер

Viteza maximă nu era limitată cum vedem în prezent pe majoritatea automobilelor, aceasta atingând 160 de km/h (0-100 km/h în 20 de secunde). În 100 de km parcurşi consuma în mediu 14-21 de litri.

Vezi şi: Comoară la Soroca! În ograda baronului Artur Cerari stau două mașini deosebit de speciale

Deci, până la urmă, de ce era atât de special?

Chaika a fost practic un Mercedes-Benz S-Class în întreaga industrie de automobile sovietice. Pe acele timpuri era cel mai elegant, cel mai confortabil şi cel mai rapid vehicul. Asta chiar dacă s-a făcut exces de elemente cromate, iar în habitaclu pot încăpea până la şapte pasageri. Business-class, nu glumă.

gaz_13_chajka_predserijnyj_2_новый размер

În Europa de Est, Chaika este o maşină legendară, cu dimensiuni impresionante și cu o economie de combustibil destul de bună, comparativ cu altele din acea vreme. Unii oameni care au trăit pe atunci spuneau că modelul era iubit de KGB pentru interiorul său mare, acolo unde puteau fi reţinute şi escortate persoane suspectate de o crimă sau alta.

Dacă îţi doreşti foarte mult un asemenea automobil, mai poţi găsi câteva exemplare “vii” în colecţiile unor ruşi şi cetăţeni europeni. Ori poate ai noroc şi găseşti vreun anunţ. Preţul unor maşini în stare bună poate începe de la 55.000 de dolari.

Mini documentar:


autowp.ru_gaz_13__chayka__8_новый размер autowp.ru_gaz_13__chayka__opyitnyiy_1_новый размер autowp.ru_gaz_13_chajka_1 autowp.ru_gaz_13b_chajka_1_новый размер gaz_13_chajka gaz_13_chajka_2 gaz_13_chajka_3_новый размер gaz_13_chajka_4_новый размер gaz_13_chajka_predserijnyj gaz_13_chajka_predserijnyj gaz_13_chajka_predserijnyj_1 gaz_13_chajka_predserijnyj_1_новый размер gaz_13_chajka_predserijnyj_новый размер gaz_13_chajka_predserijnyj_новый размер gaz_13_chajka_новый размер gaz_13b_chajka_1 gaz_13b_chajka_1_новый размер gaz_13b_chajka_2_новый размер gaz_13s_1_новый размер gaz_13s_2_новый размер gaz_13s_3_новый размер gaz-raf_13s_1 gaz-raf_13s_2_новый размер

Sursa: Motor1