in ,

(hartă) O nouă rută de troleibuz pentru oraşul Durleşti. Itinerarul pe care vor circula 5 vehicule autonome

După mai mulţi ani de acutizare a problemei transportului public de pasageri în oraşul Durleşti, autorităţile municipiului Chişinău au luat în sfârşit o atitudine şi au decis să intervină. Din 2019 se deschide oficial o nouă rută de troleibuz cu numărul 35, care îşi va avea itinerarul prin suburbia capitalei.

Despre acest lucru, împreună cu un itinerar prealabil care încă nu a fost aprobat, s-a anunţat în această dimineaţă la şedinţa săptămânală a serviciilor Primăriei Chişinău.

Vezi detalii de la minutul 15:

Aşadar, deocamdată locuitorii oraşului Durleşti vor putea utiliza cinci troleibuze, capabile să se deplaseze şi fără o reţea de contact.

“În maxim trei săptămâni troleibuzele vor fi puse pe rută, dar rodajul și testarea pe itinerar va începe mai devreme”, a declarat primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu.

Intineralul pe care ar putea circula troleibuzele de pe noua rută “35” ar putea fi următorul:

Tur: în raza urbei – str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piaţa Dimitrie Cantemir, str. Ion Creangă, str. Constituţiei, str. Vasile Lupu, în raza oraşului Durleşti – str. Tudor Vladimirescu, str. Ştefan Vodă, str. Alexandru cel Bun, str. Cartuşa, str. Nicolae Dimo, în raza urbei – str. Ialoveni, şoseaua Hânceşti, str. Mioriţa, str. Gh. Asachi;

Retur: în raza urbei – str. Gh. Asachi, str. Mioriţa, şoseaua Hânceşti, str. Ialoveni, în raza oraşului Durleşti – str. Nicolae Dimo, str. Cartuşa, str. Alexandru cel Bun, str. Ştefan Vodă, str. Tudor Vladimirescu, în raza urbei – str. Vasile Lupu, str. Constituţiei, str. Ion Creangă, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Mihai Viteazul;

Route map for Ruta 35

Amintim că în anii 2000, când reţeaua electrică a RTEC a fost extinsă până în oraşul Durleşti, iniţial au fost lansate două rute de troleibuz “6” şi “28”. Ambele aveau staţia terminus la una din periferiile suburbiei (rămasă până în prezent, staţia de la uzina Aschim), cea mai apropiată de sectorul Buiucani, şi circulau până la strada Studenţilor şi strada Ciuflea respectiv.

Mai târziu, ruta “6” a fost scoasă şi lăsată doar cea cu numărul “28” pe care circulă minim 10 troleibuze. După anul 2010, ruta “28” a fost redenumită în “1” şi o vreme a avut şi alte itinerare precum: “Durleşti – Gara Feroviară” sau “Durleşti – str. Sarmizegetusa”.

Transportul de pasageri prin oraşul Durleşti mai este asigurat de ruta de autobuz “11” (circulă minim două unităţi), dar şi patru rute de microbuze (101, 124, 125 şi 129) cu un număr de vehicule considerabil redus în ultimii ani. Problema transportului a apărut odată cu numărul localnicilor noi veniţi, care continuă să crească şi în prezent, în raport cu graficele care nu se respectă absolut deloc, aici vorbind şi despre circulaţia troleibuzelor.

Numărul de locuitori ai oraşului Durleşti a atins deja peste 23.000.

buton subscribe