in ,

LOLLOL

În Estonia, autoritățile au aprobat o nouă opțiune bizară a sancțiunii pentru vitezomani

Autoritățile din Estonia au decis să modifice legea pentru a include o nouă opţiune a pedepsei pentru depăşirea nesemnificativă a vitezei legale de deplasare.

Comisia parlamentară a propus să le ofere șoferilor posibilitatea de a alege în astfel de cazuri: să plătească o amendă sau să facă o “oprire calmantă/de liniștire” pentru o durată de 45 de minute. Şi legea a fost schimbată, transmite Interfax.

estonian police
FOTO: postimees.ee

Vitezomanii se vor putea relaxa sau odihni, numiţi-o cum doriţi, fie în zone special amenajate, fie pe marginea drumului, pe acostament. În caz că vor opta pentru această opţiune, poliţia va avea grijă să urmărească respectarea alegerii şoferilor.

O astfel de “oprire calmantă” s-a propus de către aleşii poporului pentru depăşirea limitei de viteză cu 20 km/h. “Sancţiunea” este atribuită cu o amendă suspendată. Dacă şoferul prins că încalcă legea este de acord să stea în picioare(!), nu va trebui să mai plătească amenda.

În prezent în Estonia, pentru un astfel de exces de viteză se emite o amendă de trei euro pentru fiecare km/h peste limita de viteză stabilită pe un drum sau altul.

Noile modificări în legislaţia locală vor intra în vigoare de la 1 decembrie 2020.

Se remarcă faptul că “opririle calmante” au fost practicate în Estonia din toamna anului 2019, în calitate de experiment. În perioada de probă, șoferilor li s-a oferit și posibilitatea de a plăti amenda sau pur şi simplu să aştepte la marginea drumului de la 45 de minute la o oră.

Poliția a investigat atitudinea șoferilor față de viteză și au aflat că problema trebuie rezolvată prin a influenţa întregul flux, lanţ. Sondajul efectuat a arătat că șoferii nu percep amenda pentru exces de viteză ca pe o pedeapsă, ci o consideră ca pe un alt cont de plată, în acelaşi timp considerându-se cetățeni care respectă legea. Cei intervievați au mai spus că în raza oraşului este normal să depășească viteza cu 5-10 km/h, iar pe autostradă se poate şi cu 20 km/h.

Analiza comportamentului șoferilor a arătat că pierderea de timp (pentru unii valoros) și rușinea (inclusiv că sunt văzuţi de alţi participanţi la trafic care se mai pot amuza pe seama situaţiilor), atunci când sunt prinși că au încălcat şi sunt “documentați mult timp”, irită mai mult decât amenzile propriu-zise. De aici a şi apărut ideea pentru un “calm stop”.

Vezi şi: