in , ,

În Japonia s-a inventat un material care poate face anvelopele run-flat de două ori mai ieftine

Compania japoneză Omikenshi a creat un nou material prin care poate reduce prețul anvelopelor run-flat în două, precum și să le facă mai ecologice. Despre această inovaţie în industria cauciucurilor notează mai multe detalii ziarul japonez Nikkei.

anvelopa scaled
FOTO: ft.com

Cu toţii ştim că anvelopele de tip run-flat permit conducerea maşinii alţi câţiva zeci de kilometri chiar și după o pană serioasă, atunci când presiunea dintr-una din ele sau mai multe a dispărut. Datorită acestui avantaj se poate ajunge la cea mai apropiată vulcanizare, după caz, însă nu toate companiile auto le oferă pe produsele sale, nici măcar sub forma uneia de rezervă şi nici măcar de dimensiuni reduse.

Dar run-flat are şi dezavantaje. Unul dintre cele mai evidente este prețul ridicat. Pentru a scăpa de el într-o oarecare măsură, compania japoneză Omikenshi a anunțat că a găsit o alternativă la fibra de celuloză utilizată în astfel de cauciucuri.

Fibra de celuloză reprezintă nişte fire textile care sunt ţesute într-unul dintre straturile anvelopei. Această componentă este mai rezistentă la căldură decât stratul de poliester din anvelopele standard. Dar, de asemenea, costă semnificativ mai mult.

Anvelopele run-flat trebuie să reziste la temperaturi ridicate, deoarece în cazul deformării care apare de la mișcarea cu roțile dezumflate, cauciucul foarte tare se încălzește.

Compoziția materialului alternativ low-cost nu este dezvăluită din motive evidente (pentru ca să nu fie copiat de vreun mare jucător de pe piaţă). Se menţionează doar că a fost dezvoltat în comun de Universitatea din Shinshu și compania japoneză Zeon, specializată în producția de diverse produse chimice, inclusiv cauciuc sintetic.

Potrivit dezvoltatorilor, noua fibră amestecată cu nanotuburi de carbon de înaltă rezistență este de două ori mai ieftină decât cea de celuloză, deoarece solvenții pot fi reutilizați, iar în plus permite reducerea semnificativă a timpului procesului de producție și respectiv reducerea emisiilor de carbon cu mai mult de 50% în comparație cu vâscoza de înaltă rezistență.

CEO-ul Omikenshi, Toshifumi Maeda, a declarat că compania sa este pregătită să răspundă cererii producătorilor de anvelope, iar comercializarea materialului, care va fi utilizat în stratul de carcasă, care este responsabil pentru păstrarea aerului de înaltă presiune și menținerea structurii anvelopei, este programată pentru anul fiscal 2021.

Mostre din noul material vor fi distribuite producătorilor de anvelope din această iarnă.

Anvelopele run-flat au primit o atenție din ce în ce mai mare din partea producătorilor de mașini electrice și cele cu capacitate de conducere automată. Vehiculele electrice rulează cu baterii grele, ceea ce înseamnă că celelalte componente ale acestora trebuie să fie mai ușoare. Anvelopele run-flat ar elimina necesitatea vehiculelor electrice de a transporta şi o anvelopă de rezervă. Acestea ar permite, de asemenea, vehiculelor autonome să se conducă până la cea mai apropiată vulcanizare sau service auto, mai degrabă decât proprietarul să aștepte vreo intervenție la locul unde a avut de suferit o pană de cauciuc.