in

În Rusia s-a permis oficial reparaţia drumurilor şi la -10 grade Celsius

Drumarilor ruşi li s-a permis reparaţia părţilor carosabile la temperaturi negative şi în condiţii de precipitaţii slabe, dar cu respectarea tehnologiei şi a unor reguli. Un set de recomandări a fost alcătuit şi distribuit companiilor care prestează asemenea servicii, dar şi autorităţilor, de către Agenția rutieră federală (Rosavtodor), organism care se află sub jurisdicția Ministerului Transporturilor al Federației Ruse.

În această ţară s-a întâmplat deja de nenumărate ori ca muncitorii să pună asfaltul direct pe zăpadă şi acest lucru în mod evident nu va contribui la durabilitatea suprafeţei carosabile. Noile recomandări vin să reducă acest fenomen, însă experţii nu au mare nădejde în ele şi consideră că problema este în controlul insuficient, scrie Izvestia.

FOTO: saitufy.ru

Vezi şi: (foto) Un oficial din Sankt Petersburg a fost concediat pentru reparaţia unei străzi cu Photoshop-ul

În document se menţionează negru pe alb că asfaltul poate fi aplicat la reparaţia drumurilor chiar dacă temperatura de afară este de minus 10 grade Celsius (dar nu mai mult) şi chiar dacă cad precipitaţii slabe. Însă, preliminar, suprafaţa prelucrată trebuie curăţată de zăpadă, gheaţă, praf sau noroi şi ulterior trebuie uscată cu un încălzitor termic.

De asemenea, Rosavtodor a recomandat ca fundaţia drumului să fie acoperită cu un strat de bitum înainte de aplicarea asfaltului, pentru ca astfel să fie evitată formarea unor cruste de gheaţă sau zăpadă. Concomitent, în condiţii de temperaturi negative, trebuie mărit de două sau trei ori numărul unităţilor antrenate în nivelarea asfaltului în dependenţă de lăţimea porţiunii reparate. Soluţia va permite aplicarea mai rapidă a materialului înainte ca suprafaţa să îngheţe.

Este interzisă efectuarea lucrărilor de construcţie a suprafeţelor din asfalt în ziua în care cantitatea de precipitaţii depăşeşte 5 mm (5 l/m²), se mai arată în document.

Vezi şi: Aşa ceva nu ai mai văzut! Iată cum se repară drumurile în Rusia în plină iarnă (video)

FOTO: cars.ru

Drumarii ruși nu respectă întotdeauna standardele și normele bunului simț. În Krasnoiarsk, potrivit presei locale, la începutul lunii noiembrie muncitorii au încercat să asfalteze un drum direct pe zăpadă. Un caz similar a fost raportat şi în Rubţovka (regiunea Altai). În Ekaterinburg, într-unul din cartierele sale, săptămâna trecută muncitori au aşternut asfalt pe zăpadă, noaptea, la temperaturi de sub zero grade.

Anual, pentru reparația drumurilor în Federația Rusă se alocă atât bani din bugetul federal, cât și din cele regionale sau municipale. Sumele se ridică la câteva zeci de miliarde de ruble. Doar în cadrul proiectului “Drumuri sigure și calitative” din acest an, autoritățile au pompat 31 de miliarde de ruble.

Costul mediu al unei singure benzi a unei șosele pe care nu se circulă cu viteză mare constituia 44 de milioane de ruble în 2016, informații mai proaspete ne fiind disponibile. Lungimea totală doar a șoselelor federale din Federația Rusă este egală cu aproximativ 50.000 de km.

Calitatea drumurilor din Federația Rusă influențează direct statistica accidentelor. Potrivit Inspectoratului de Stat pentru Siguranța Rutieră, în primele nouă luni ale anului curent s-au produs peste 44.000 de accidente anume pe porțiuni de drum unde s-au fixat încălcări ale cerințelor obligatorii legate de starea drumurilor exploatate.

Vezi şi: (foto/video) În Moscova a nins şi totodată au început lucrările de asfaltare a unor drumuri

Iti place articolul?