in ,

COOLCOOL LOLLOL LoveLove WTFWTF OMGOMG

În timp ce în Chişinău se tot completează parcul de troleibuze, în Moscova s-a renunţat complet la ele

Începând cu ziua de ieri, 25 august 2020, autoritățile din Moscova au refuzat să mai folosească troleibuze pe rutele orașului. Ultimele curse au fost efectuate pe 24 august.

O singură rută de troleibuz a fost totuşi păstrată în capitala rusă şi aşa va rămâne pentru totdeauna. Aceasta leagă Piața Komsomolskaia de strada Novoriazanskaia.

În locul troleibuzelor se folosesc acum doar autobuze cu motoare cu combustie internă sau autobuze electrice.

autobuz electric
FOTO: mosgortrans.ru

Moscova a redus sistematic flota de troleibuze și rute pentru acestea din 2018. Principalele motive ale acestei decizii: rețeaua de contact desfigurează aspectul orașului și necesită un cost mare de întreținere, iar troleibuzele în sine din cauza deplasării cu o viteză redusă și a manevrabilității scăzute nu se încadrează bine în traficul dinamic al metropolei moderne.

Toate troleibuzele scoase de pe linii urmează a fi împărțite în regiunile ţării unde se mai foloseşte astfel de tip de transport şi unde este nevoie.

“Decizia de a abandona treptat troleibuzul în calitate de transport public nu a fost ușoară pentru noi, dar înțelegem că acesta este un pas înainte. Viitorul este de partea transportului electric inovator. Odată am mai făcut un astfel de pas dificil, atunci când am fost nevoiţi să înlocuim tramvaiele. Treptat, vor fi din ce în ce mai multe rute electrice de autobuz.

Această tendință există în multe orașe din Europa, America, Asia, dar Moscova este cea care se clasează pe primul loc printre capitalele din continentul european în ceea ce priveşte numărul de autobuze electrice utilizate în transport public. Numărul vehiculelor electrice este în continuă creștere – acum sunt 450 de autobuze electrice în parc, până la sfârșitul anului 2020 vor fi 600, iar până în 2024 sunt planificate peste 2.600 unităţi.

Ca semn de respect pentru troleibuz, conducerea orașului a decis să lase activă pentru totdeauna o singură rută de troleibuz din Moscova”, a declarat Leonid Antonov, directorul Mosgortrans, operator al transportului de pasageri la sol din Moscova.

Ruta salvată despre care s-a menţionat este importantă pentru că are o valoare istorică. A fost deschisă în iunie 1937, când o reţea de troleibuze abia începea să se dezvolte în Moscova. În mod constant pe acest traseu vor fi lăsate să meargă două retro troleibuze marca ZiU. În linii generale vorbind, troleibuze au început a fi folosite în Moscova din 1933.

troleibuz ziu
Troleibuz retro marca ZiU // FOTO: mosgortrans.ru

Aflaţi că autobuzele electrice pentru Moscova sunt furnizate de grupul GAZ și KAMAZ. Din 2018, KAMAZ a livrat deja 334 de autobuze cu tracțiune electrică. Conform contractelor de servicii, producătorii sunt responsabili pentru funcționalitatea completă a autobuzelor electrice și a stațiilor de încărcare pentru o durată de 15 ani de exploatare.

Vezi şi: