in , ,

Interviu: Un taximetrist, vedetă în România. A parcurs la volanul unei Dacia Logan peste un milion de km

Un ialomițean, taximetrist de profesie, a parcurs cu mașina sa, un Logan din 2007, peste 1.000.000 km. Performanța este cu atât mai mare cu cât multe dintre drumuri au fost făcute în Slobozia, un oraș cu puțin peste 50.000 de locuitori, scrie auto-bild.ro

dacia logan taxi 1 milion km_12

Posesorul mașinii este Matei Anastasie, unul dintre cei mai vechi taximetriști din orașul Slobozia. Acesta are mașina cu motor 1.4 din 2007, timp în care a parcurs, în medie, cam 125.000 de kilometri pe an.

dacia logan taxi 1 milion km

Totodată, conform proprietarului, automobilul are motorul original, fără să fi fost segmentat vreodată, dar și principalele elemente cu care a ieșit din fabrica sunt, de asemenea, originale.

Odată ce ştirea a făcut furori pe Internet, o echipă de reprezentanți Dacia au mers la Slobozia și au verificat mașina. Aceștia au confirmat că spusele șoferului sunt reale.

dacia logan taxi 1 milion km_10

Aflaţi secretul longevităţii unei Dacia Logan, dintr-un interviu realizat de colegii noştri de la 4tuning.ro cu Matei Anastasie, taximetristul în vârstă de 62 de ani, care a parcurs în viaţa lui peste 3.000.000 de km la volan:

Logan-ul este într-o stare bună şi se vede că cineva a avut grijă de el. Ne-am bucurat să vedem că era dotat cu anvelope aproape noi, că funcţionează tot pe el, tot ce ţine de electrică şi becuri, aer condiţionat şi asa mai departe. Porneşte imediat la prima cheie şi motorul se aude rotund, normal, fără scârţâieli de curea, fără bătăi sau zgomote de tacheţi.

dacia logan taxi 1 milion km_01

4Tuning.ro: Ce maşini aţi mai avut înainte de acest Logan?

M. Anastasie: Prima mea maşină a fost un ARO 320 camionetă, după care am avut o Dacia 1300 cu ajutorul căreia am făcut taximetrie. Şi după ce s-a schimbat legislaţia, am fost nevoit să cumpăr un autoturism nou şi am ales modelul Logan pe care îl conduc şi azi.

Spuneţi-ne câteva detalii despre acest Logan.

L-am cumpărat în 2007 prin credit bancar de la o reprezentanţă Dacia din Slobozia. Am ales echiparea de top de la acea vreme, adică Laureate, dotată cu tot ce se putea pune pe o Dacie atunci şi am optat pentru o instalaţie GPL din fabrică. Motorul este 1.4 benzină de 75 CP. Am comandat maşina în august şi am primit-o în octombrie.

dacia logan taxi 1 milion km_08

Cum aţi reuşit să ajungeţi la 1.000.000 de kilometri cu maşina asta?

Făcând foarte multe drumuri, atât în ţară, cât şi peste hotare. Cea mai mare parte din această distanţă considerabilă am reuşit să o fac prin taximetrie, cu drumuri locale şi extraurbane. Dar am vizitat şi multe ţări împreună cu familia, ceea ce înseamnă distanţe lungi, dar şi multe vizite periodice naţionale, având rude în Buzău şi Braşov.

dacia logan taxi 1 milion km_14

dacia logan taxi 1 milion km_03

Ce piese aţi schimbat în tot acest timp?

Din octombrie 2007 până în martie 2016, când maşina a trecut de 1 milion de kilometri, au trecut 8 ani şi ceva. În tot acest timp am schimbat de zeci de ori consumabilele uzuale, ca la orice altă maşină, dar şi amortizoare, planetare, injectoare, ambreiajul şi chiar alternatorul. Dar majoritatea elementelor sunt cele originale, inclusiv arcurile pe spate, puntea, eşapamentul, tot ce ţine de servodirecţie, instalaţie de aer condiţionat şi chiar electromotorul.

Adaptări sau modificări aţi făcut faţă de cele de fabrică?

Una singură, ca să economisesc bani în timp. Am înlocuit planetarele uzate cu unele tot de Dacie, dar speciale pentru un Logan diesel, mai groase şi mai rezistente. La fel am făcut şi cu fuzetele. Adică am pus nişte piese de origine, de la altă motorizare, pentru a rezista mai mult în timp, atâta tot.

Motorul şi cutia: cum aţi reuşit să le întreţineţi fără intervenţii majore?

Toată lumea se miră că motorul este cel original, fără să fi avut vreodată segmentarea făcută. Dar şi acum, compresia este bună şi egală, semn că va mai merge mult timp de acum înainte. Iar asta am reuşit cu ajutorul unui service specializat pe marca Dacia (nr: Auto ISS) şi cu piese originale. Am făcut reviziile la fiecare 10.000 – 15.000 de kilometri, niciodată mai mult, iar uleiul folosit a fost mereu cel recomandat de producător, 5W30.

dacia logan taxi 1 milion km_09

Am auzit ca la început v-aţi pregătit de schimbarea motorului…

Da, aşa este. Imediat după ce am cumpărat maşina, am găsit o ofertă bună pentru acea vreme la un motor identic cu al meu, tot pe benzină, care avea doar 50.000 de kilometri. M-am gândit că la un moment dat voi fi nevoit să schimb motorul aşa ca l-am luat. Am dat pe el 850 de Euro şi l-am depozitat într-un garaj. Dar până acum, nu l-am mişcat de acolo, că nu a fost nevoie. Am luat numai injectoarele de pe el ca să le montez pe motorul maşinii. Şi nici nu cred că îl voi mai folosi vreodată, dar îl ţin, cine ştie…

Pe partea de caroserie cum se prezintă maşina?

Eu cred că destul de bine. Am bifat câteva accidente uşoare care s-au soldat cel mult cu o bară crăpată, deci nimic serios. Şi la un moment dat, făcând atâtea drumuri în afara localitaţii, am lovit o vulpe. Cu alte cuvinte, nimic major, nimic care să mă fi oprit din drum. Pe partea de rugină stă momentan respectabil, în pofida drumurilor multe şi lungi, inclusiv când afară era cod roşu de ninsoare. Adică are doar în partea de jos a portierelor ceva rugina, nimic mai mult…

dacia logan taxi 1 milion km_13

Sunt destui care spun că folosirea gazului pe post de combustibil dăunează grav motorului. Şi dacă există cineva în ţara asta care să spună cum stă treaba cu adevărat, acela sunteţi dvs., care aţi făcut peste 1 milion de kilometri doar pe gaz. Ce parere aveţi?

Din păcate, în România carburantul lichid de la pompă, adică benzina sau motorina, este de o calitate slabă. Aşa că arderea se face prost, maşina consumă mult şi motorul se umple de depuneri. În schimb, GPL-ul nu dăunează deloc motorului. Pe lângă economia financiară, deoarece gazul este mult mai ieftin ca benzina, motorul rămâne curat. Am văzut interiorul motorului când cei de la service au înlocuit o garnitură şi au rămas şi ei miraţi că nu există depuneri de calamină deloc! Cam asta face GPL-ul, de asta eu am încredere în el. Şi, după cum se vede, în cazul acestui Logan nu i-a făcut niciun rău, şi compresia a rămas bună.

Aveţi de gând să vă schimbaţi maşina actuală în viitorul apropiat?

Momentan, maşina mea merge foarte bine. Dar dacă ar fi să o schimb, aş cumpăra cel mai probabil tot o maşină de producţie autohtonă, pentru a mă bucura de întreţinere accesibilă şi nepărat pe GPL. Eu cred că, mai ales pentru cineva care circulă aşa de mult ca mine, trebuie să-ţi cumperi un autoturism uşor de întreţinut, pe care să-l poţi duce într-un service din oraşul tău şi să nu întâmpini probleme. Dacă aş avea o maşină de import şi aş vrea să beneficiez de cea mai bună întreţinere, aş fi nevoit să plec la Bucureşti pentru orice revizie.

dacia logan taxi 1 milion km_16

Spuneţi-ne 3 sfaturi pentru cineva care visează să atingă 1 milion de kilometri cu aceeaşi maşină.

Cel mai important este să conduci preventiv şi să nu depăşeşti limitele recomandate de producător. După aceea, este important să foloseşti piese originale: te ţin mai mult şi economiseşti bani cu ele, pe termen lung. La fel de important este să duci maşina într-un service specializat pe acea marca, unde lucrează nişte oameni pricepuţi pe care ajungi să-i cunoşti dacă, timp de 8 ani, îi vizitezi o dată la 1-2 luni, aşa cum am făcut eu…

Orice problemă simţi că ai la maşină trebuie să le-o spui imediat mecanicilor şi, dacă ei cunosc bine marca, ştiu ce să facă şi cum să o rezolve. Eu aşa am ajuns acum să am o maşină care arată pe bord doar 4.529 kilometri. De fapt, 1.004.529 de km în realitate.

dacia logan taxi 1 milion km_02

Primarul oraşului Slobozia, Alexandru Stoica, ne-a surprins în timp ce făceam poze şi, după ce i-am spus ce ispravă a făcut un localnic, a ţinut să-i strângă mâna, încheie 4tuning.ro

dacia logan taxi 1 milion km_06

Iti place articolul?