in

Israel şi Spania, alte două ţări în care se doreşte interzicerea vânzării maşinilor cu motoare pe benzină şi motorină

Alte două ţări ar putea interzice vânzarea maşinilor cu motoare diesel sau pe benzină în maxim două decenii. Israel şi Spania se alătură astfel statelor în care o astfel de iniţiativă a fost aprobată sau urmează a fi decisă.

Totuşi, pe pământul sfânt nu va fi interzisă totalmente vânzarea autovehiculelor cu motoare cu combustie.

FOTO: mayowynnebaxter.co.uk

Vezi şi: (video) Anunţ de ultimă oră din Franţa! Noul ministru al Ecologiei loveşte sub centură producătorii auto

Guvernul spaniol şi-a anunţat marţi intenţia de a propune interzicerea vânzării de autovehicule cu motoare pe benzină şi motorină începând din anul 2040, în cadrul unei viitoare legi cu privire la tranziţia energetică care vizează “decarbonizarea” economiei până în 2050, transmite AFP.

Guvernul condus de Pedro Sanchez, constituit în urmă cu cinci luni, intenţionează să interzică “începând din 2040, înmatricularea şi vânzarea în Spania a vehiculelor aflate la originea emisiilor directe de CO2”, precum autoturismele diesel şi pe bază de benzină, se arată într-o variantă de lucru a unui proiect legislativ cu privire la schimbările climatice pe care Guvernul speră să îl prezinte Parlamentului de la Madrid până la finele anului.

Vezi şi: Germania începe revoluţia electrică: Va interzice vânzarea maşinilor diesel şi pe benzină în 2030

Acest proiect constituie o etapă importantă spre “decarbonizarea” economiei spaniole până în 2050, un obiectiv care presupune un parc auto mai puţin poluant, graţie construirii de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice. De asemenea, oraşele cu o populaţie mai mare de 50.000 de locuitori vor trebui să pună la punct “zone cu emisii reduse” înainte de 2023, precum centrul oraşelor Madrid şi Barcelona, unde circulaţia automobilelor este limitată.

“În 2050, sistemul electric ar urma să se bazeze exclusiv pe surse de energii regenerabile”, subliniază de asemenea Ministerul spaniol al Tranziţiei Ecologice, care vrea să pună capăt subvenţiilor acordate combustibililor fosili.

Pentru a putea atinge acest obiectiv, “începând de la intrarea în vigoare a legii, nu va mai fi eliberată nici o autorizaţie de activităţi de explorare, nici o licenţă de exploatare de hidrocarburi pe teritoriul naţional, inclusiv teritoriul maritim”, explică Ministerul spaniol al Tranziţiei Ecologice. De asemenea, vor fi interzise acordarea de subvenţii care favorizează consumul de energii fosile.

Acest proiect al Guvernului Pedro Sanchez vine la aproximativ un an după ce Franţa şi Marea Britanie au anunţat măsuri similare. Însă pentru a fi acceptat, proiectul legislativ are nevoie de aprobarea Parlamentului de la Madrid, iar premierul Pedro Sanchez nu controlează decât un sfert din locurile din legislativ.

Vezi şi: Marea Britanie, în pas cu lumea. Din 2040 maşinile noi vândute vor fi doar electrice

FOTO: ecowatch.com

De cealaltă parte, un proiect de lege din Israel propune interzicerea tuturor maşinilor bazate pe combustibil fosil şi înlocuirea acestora cu vehicule electrice sau care funcţionează pe gaz natural comprimat. În cazul în care legea este adoptată de guvern, data limită pentru vânzarea de vechicule pe benzină sau diesel este 31 decembrie 2030 pe teritoriul ţării.

O decizie în acest sens va fi luată înainte de finalul anului în curs, iar pe parcursul următorilor 12 ani există un plan pentru înlocuirea staţiilor de benzină şi încurajarea înlocuirii vehiculelor clasice cu unele moderne. În acest moment, în Israel sunt pe străzi mai puţin de 100 de vehicule electrice, însă planul este ca până în 2025 această cifră să urce la 177.000, moment în care speră autorităţile să înceapă o creştere mare a vânzărilor de vehicule electrice, cu proiecţii de aproximativ 1.5 milioane de astfel maşini pe străzi în 2030.

Între timp vor fi construite 2.000 de staţii de încărcare în toată ţara, în timp ce benzinăriile vor fi încurajate în timp să înlocuiască pompele de benzină cu încărcătoare pentru maşinile electrice. De asemenea, pentru a încuraja adopţia maşinilor electrice, aceste vehicule nu vor mai fi taxate, ajutând astfel la reducerea costurilor.

După 2030, maşinile diesel şi pe benzină nu vor fi interzise, însă importul şi vânzarea lor vor fi oprite. Autorităţile israeliene deja au început să înlocuiască autobuzele din Ierusalim cu modele electrice, având în plan să comande încă 58 de unităţi de la compania americană Advanced Vehicle Manufacturing.

Desigur, acesta este doar un proiect de lege propus. Există posibilitatea ca anumite aspecte ale sale să fie modificate sau ca întregul proiect să fie refuzat de câteva ori înainte să fie aprobat. Acest lucru ar putea împinge data limită a proiectului cu câţiva ani în viitor.

Vezi şi: Moldova vrea să treacă la normele de poluare europene? Mașinile vor fi verificate cât de mult poluează mediul

What do you think?