in , ,

Îţi doreşti o maşină la mâna a doua? Iată ce trebuie să verifici obligatoriu înainte de a o cumpăra

Chiar dacă asta nu e neapărat o veste bună, şoferii din ţara noastră cumpără şi conduc mai multe maşini la mâna a două decât noi. Dar dacă tot cumpărăm o maşină ieftină, rulată, de ce să nu o verificăm în amănunt că să ne asigurăm că nu ne lăsăm înşelaţi?

service_1

Indiferent că vrei să cumperi o maşină second-hand de pe internet, din târg sau dintr-o reprezentanţă de maşini rulate, îţi recomandăm să verifici câteva elemente importante că să nu arunci banii pe fereastră şi să apoi să stai cu buza umflată.

Iată 20 puncte importante pe care trebuie să le verifici la o maşină second-hand. Numai aşa îţi vei putea face o imagine clară asupra maşinii şi în ce stare se află ea.

Partea interioară:

Tapiţeria – nu strică să vedem dacă scaunele, bancheta şi feţele de uşi sunt murdare, dacă au urme de arsuri sau pete. Pentru că aşa ne dăm seama dacă proprietarul a avut grijă de automobil sau nu. În plus, dacă scaunul de la şofer este crăpat sau rupt şi bordul arată 100.000 de kilometri, e clar că ceva e în neregulă.

Volanul – trebuie verificat tot pentru a ne da seama dacă maşină are kilometri reali. Dacă are urme de uzură, dar pe bord ne este arătat un număr ciudat de mic, trebuie să ne punem semne de întrebare. Dacă are comenzi electrice pe el, atunci trebuie să vedem dacă funcţionează toate.

dacia logan_1

Schimbătorul de viteze – la fel ca în cazul volanului, uzura unui schimbător ne arată dacă are kilometri reali. Din păcate, ne spune şi dacă maşina a fost condusă de o femeie. Din cauza unghiilor mari, femeile uzează prematur pielea schimbătorului.

Aerul condiţionat – trebuie să verificăm mereu dacă funcţionează şi să îl pornim de mai multe ori, să ascultăm dacă se cuplează compresorul şi să aşteptăm până când simţim aer mult mai rece ca cel de afară.

Luminile – cu ajutorul unui prieten care stă în afara maşinii, verificăm toate becurile, de la stopuri, faruri, proiectoare, ceaţă, şi cele de pe frână, dar şi semnalele.

Bordul – pe bord aruncăm o privire că să vedem dacă are urme de crăpături sau găuri de la diferiţi suporţi. Însă şi cu contactul pus, dar şi cu motorul pornit, ne uităm să vedem dacă se aprind ceva martori în bord sau erori. Trebuie să fim atenţi şi la airbaguri şi să ne asigurăm că sunt la locul lor cele originale.

Geamurile – verificăm toate geamurile electrice, inclusiv de la butoanele şoferului, dar şi pe toate celelalte individual.

Podeaua portbagajului – un lucru foarte important este să vedem dacă maşină a fost sau nu lovită. Ne putem da seama dacă a suferit lovituri din spate sau în lateral când ridicăm mochetă sau capacul portbagajului până ajungem la tablă. Dacă sunt urme de reparaţii sau suduri, e clar că maşină a fost lovită.

dacia logan_2

Partea exterioară:

Anvelopele – sunt o piesă de schimb destul de scumpă, aşa că nu strică să ne asigurăm că luăm o maşină cu un set de pneuri bune. În plus, trebuie să evităm achiziţia unei maşini care are anvelope vechi sau uzate, pentru că asta ne spune că posesorul nu a avut deloc grijă de maşină. Nu uitaţi să întrebaţi dacă există şi un set special pentru iarnă inclus.

Vopseaua – cu multă atenţie trebuie să verificăm dacă maşina a fost sau nu revopsită. Un ochi avizat îşi dă seama uşor, dar trebuie să ne uităm atent şi noi, la îmbinări, acolo unde a fost izolată maşină, la portiere, la stâlpi şi la praguri.

service_2

Pragurile – că să identificăm eventuale lovituri şi reparaţii, trebuie să urmărim cu uşile deschise linia pragurilor laterale, în căutarea unor urme de chit, suduri şi revopsiri.

Stâlpii interiori – la fel ca în cazul pragurilor, cu uşile deschise, urmărim linia stâlpilor la toate uşile ca să vedem dacă există denivelări. Putem să batem cu degetul în căutarea chitului care sună diferit faţă de tablă curată.

Podeaua – dacă avem posibilitatea, după ce ridicăm maşină pe elevator, ne uităm la podea pe dedesubt. Verificăm conductele de frână şi orice urmă de rugină, dar şi eventuale reparaţii, scurgeri şi aşa mai departe.

Partea mecanică:

Motorul – e bine să ridicăm capota înainte să pornim motorul că să-l auzim cum porneşte. Nu uităm să aruncăm o privire la evacuare, să vedem dacă scoate fum alb de ulei ars. Motorul trebuie verificat atent, atât pentru zgomote şi bătăi ciudate, cât şi pentru scurgeri şi urme de adaptări sau reparaţii neconforme. Putem scoate şi joja că să vedem culoarea uleiului şi nivelul său.

service_4

Planetarele – în mers, când scoatem maşină la test, verificăm planetarele de uzură în viraje strânse, accelerând. În cazul maşinilor cu tracţiune faţă, dacă planetarele necesită înlocuire, ele vor scoate sunete ciudate care ne vor trage un semnal de alarmă.

Bucsaraie – tot în mers, nu strică să trecem peste nişte denivelări şi sine de tramvai la viteză moderată de 30-40 km/h. Aşa putem să auzim dacă sunt probleme cu pivoţii, bucsaraie, articulaţii şi amortizoare. În plus, când şoseaua e goală, putem să frânăm fără să ţinem mâinile pe volan că să vedem dacă maşina trage într-o parte.

Lonjeroanele – atunci când ridicăm maşină pe elevator sau ridicând capota, cu ajutorul unei lanterne trebuie să verificăm lonjeroanele şi capetele lor. Dacă sunt urme de reparaţii, maşina a fost lovită şi ulterior reparată, ceea ce poate însemna un pericol în cazul unui nou accident.

Frâne – prin spiţele jantelor sau cu maşină ridicată pe elevator, trebuie să verificăm plăcuţele şi starea discurilor de frână. Aşa ne putem da seama dacă automobilul a avut parte de revizie la timp şi dacă cineva s-a îngrijit de el aşa cum ne dorim noi să facem pe viitor, că să ne ţină ani mulţi fără bătăi de cap.

service_3

Farurile – mai sus am verificat dacă funcţionează luminile, dar acum, cu capotă ridicată, verificăm dacă sunt farurile şi stopurile originale şi dacă au prinderile şi urechile în stare bună, fără să fie rupte. Orice rupturi înseamnă un impact uşor avut în trecut şi orice urmă de mătuire sau condens în far ne ajută la negocierea preţului.

Bateria – orice baterie are dată de fabricaţie. Dacă maşina are o baterie foarte veche, de 5-6 ani, atunci e clar că prea mult nu ne va ţine. În plus, cu ajutorul unui aparat de măsurat, e bine să verificăm dacă alternatorul încarcă şi dacă acumulatorul mai are viaţă în el.

Sursa: 4tuning.ro

What do you think?