in

Lățimea anvelopelor: Avantajele și dezavantajele pe zăpadă și pe gheață

Producătorii de vehicule echipează din ce în ce mai des maşinile lor noi lansate cu roţi de dimensiuni mai mari şi respectiv cu anvelope mai largi. Cu anvelope de vară mai late, dinamica conducerii este accentuată, dar cum se comportă unele de iarnă, la fel de late, în timpul sezonului rece?

Care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor lățimi ale anvelopelor pe suprafețe înzăpezite?

Pentru prima dată, experții germani de la clubul german ADAC au comparat anvelope de iarnă cu diferite lăţimi. Pentru teste a fost selectate cinci dimensiuni ale modelului Dunlop Winter Sport 5, de la foarte înguste (195/65 R15) până la foarte late (225/40 R18), toate fiind montate pe un VW Golf.

Rezultatul general: Toate dimensiunile au atins o evaluare generală “bună”, nu există diferențe semnificative de performanță. Diferențele dintre dimensiuni sunt mai mici decât cele dintre diferite modele de anvelope cu una şi aceeaşi dimensiune.

Beneficiază neapărat: Doar pentru vizitatorii AutoBlog.MD! Ofertă specială la roțile de iarnă Roadstone și Nexen

Cu toate acestea, în testele individuale s-au înregistrat diferențe: pe zăpadă, anvelopele înguste au demonstrat avantaje la pornirea automobilului de pe loc. Manevrabilitatea în viraje este bună. Riscul de acvaplanare în condiții umede și de zăpadă fleşcăită/mâzgă este, de asemenea, mai mic pentru anvelopele înguste. Anvelopele de iarnă cu o lăţime foarte mare încep să plutească mult mai devreme decât cele înguste.

În testul de acvaplanare (cu o adâncime a apei de 7 mm) anvelopele de dimensiuni 225/xx își pierd contactul cu suprafaţa de rulare chiar la o viteză de aproximativ 70 de km/h, în timp ce modelele înguste de 195/xx la o viteză mai mare de 80 de km/h abia. Pe de altă parte, pe drumuri uscate şi reci, dacă anvelopele de mărimi 195/xx mai sunt şi uzate, pot prezenta mici dezavantaje, în timp ce anvelopele mai largi oferă avantaje în ceea ce privește siguranța conducerii și simțul direcției.

FOTO: adac.de

 

Vezi şi: (video) Anvelopele uzate vor putea fi reutilizate de mai multe ori. Iată ce propune Michelin

Un efect secundar pozitiv al anvelopelor mai înguste este confortul sporit al călătoriei datorită pereţilor laterali care sunt mai înalţi. În mod similar, un avantaj îl constituie şi prețul de achiziție mai ieftin: diferenţa de preţ dintre cele cinci anvelope luate la teste este în jur de 85 de euro!

Însă şi aici este un minus, diferenţa de preţ se datorează faptului că anvelopele mai înguste se uzează mai repede decât cele mai late. Dar se găseşte şi un plus: eventuale lanţuri antiderapante pot fi montate mai uşor şi se exploatează într-o siguranţă mai mare de obicei pe anvelopele mai înguste.

Sfat important de la experţii ADAC: Înainte de a cumpăra o anvelopă de iarnă, consultaţi neapărat manualul de utilizare a vehiculului și identificați dimensiunea corectă a jantelor. Nu întotdeauna jantele care au fost instalate pe o maşină şi au fost livrate din uzină împreună cu roţi de vară sau all season sunt compatibile cu lanţurile antiderapante dacă se decide păstrarea acestora în combinaţia cu anvelopele de iarnă instalate ulterior.

Vezi şi: (video) Ce sunt anvelopele Run-Flat, când au apărut, avantajele şi dezavantajele folosirii acestora

Sursă: ADAC