in ,

Logan 3.0! Primele detalii despre noua generaţie a celui mai ieftin model vândut de Renault şi Dacia

Noua generaţie Dacia/Renault Logan va fi lansată pe piață doar doi ani mai târziu, dar primele detalii despre aceasta au apărut deja. Din start vă spunem că modelul va suferi, cel puţin la capitol tehnic, schimbări semnificative.

Şe ştie deja foarte bine că Renault se află deja într-un proces deplin de dezvoltare şi creare a noii generaţii Logan. În spaţiul continentului european acesta există sub brandul Dacia, iar în Federaţia Rusă, America Latină şi alte câteva ţări se vinde cu logo francez.

Mașina care va reprezenta a treia generaţie va beneficia de schimbări serioase. Acest lucru se datorează faptului că actualul model se bazează pe platforma B0 Global Access, care a fost introdusă în 2005, iar rădăcinile sale încep tocmai din 1998. Deci, ca bază pentru crearea sa, a fost luată a doua generație Renault Clio!

Bineînțeles, a fost modernizată în timp, a primit şi un semn plus în denumire (B0 +) după prezentarea noului Duster, dar nu va fi posibilă utilizarea acesteia la nesfârșit.

Vezi şi: (video) Test Drive: Noua Dacia Duster 1.5 dCi 4×4

Există mai multe motive pentru schimbarea platformelor. În primul rând, Renault-Nissan încearcă să reducă la maxim numărul de platforme utilizate pentru vehiculele noi. Aceasta va conduce la utilizarea unor componente identice, aceluiași proces de producție și, prin urmare, reducerea costurilor de producție.

Al doilea motiv este înăsprirea cerințelor de securitate pe care le cere Europa, piaţa cheie pentru modelul Logan, de exemplu în ce priveşte obligativitatea apariției în mașinile noi a unui sistem de frânare automată la detectarea unui obstacol.

Vezi şi: Şase dotări obligatorii pe care toate maşinile noi vândute în Europa le-ar putea avea din 2020

Dependența de dimensiunile autoturismelor pe diferite platforme și prețurile lor: cele mai scumpe modele făcute pe baza CMF-B se vor intersecta la preț cu nişte configurații ieftine pentru automobile din clasă C

Aşadar, următoarea generație Logan va fi construită pe baza unei platforme la fel de noi. Colegii de la portalul francez L’argus dispun de informaţii precum că a treia generație a modelului va folosi o platformă modulară modernizată CMF-B, una pe care Renault intenționează să folosească pentru noul Clio (acesta va fi lansat în vânzare în 2019)!

Totuşi, adevărul este că această arhitectură unică va avea două versiuni. Primul, denumită convențional High Specification, vafi adaptată după un număr mai mare de componente electronice, tehnologii moderne și un nivel ridicat de confort. Cea de-a doua specificație, Access, este o versiune simplificată în ceea ce privește arhitectura, echipamentul, izolarea fonică, etc.

Informațiile despre cele două versiuni ale platformei au apărut pentru prima dată în prezentarea companiei a planului de dezvoltare pentru următorii cinci ani.

Vezi şi: (foto) Cea mai luxoasă Dacia Logan! Cum vede un designer maşina, cu inspiraţii de la Mercedes

Un design – specificații diferite. Aici se arată cum a ajuns Renault la crearea modelelor Captur și Kaptur

Pentru prima dată noua strategie va fi testată pe un nou crossover marca Renault, care va fi prezentat în luna august a acestui an în cadrul Salonului Auto de la Moscova. După lansarea în Federaţia Rusă, producția și vânzările lui vor fi ajustate în China, Brazilia și Coreea de Sud.

Pentru o ţară cum este Coreea de Sud, în care clientului îi este obişnuit să cumpere o maşină modernă, se va folosi anume acea versiune mai superioară a platformei CMF-B, iar în ţări precum aceeaşi Rusie – cea simplificată.

După stabilirea acestui model misterios pe piaţă, în 2020 este aşteptată noua generaţie Logan, care va avea “gene” preluate de la noul Clio, dar simplificate la maxim pentru a i se menţine preţul accesibil.


Într-un final, utilizarea noii platforme îi va impune pe francezi să respecte cerințele mai stricte în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător. Dacă generația curentă se poate încadra în standardul Euro 6, atunci în cerințele Euro 7, care intră în vigoare în 2024, nu.

Cea de-a treia generație a modelului Logan va fi echipată la sigur cu motoare mici şi eficiente, printre care un benzinar TCe de 1.3 litri şi un turbo diesel dCi de 1.5 litri.

Amintim că Dacia Longa facelift a fost arătat în toamna anului 2016 la Salonul Auto de la Paris: PARIS 2016: Reportaj video AutoBlog.MD de la standul Dacia

Vezi şi: (video) Mai ai nevoie de altceva? Iată cât costă o Dacia Logan electrică care te poate duce 500 de km

Iti place articolul?