in ,

Mai greu ca BAC-ul? 20.000 de moldoveni nu pot obține permisul de conducere

În prezent, în Republica Moldova sunt 20.000 de studenți care au finalizat instruirea în școlile auto, însă nu pot să obțină permisul de conducere, ceea ce constituie o problemă enormă.

Unul dintre motive este calitatea joasă a pregătirii candidaților la obținerea permiselor de conducere. Declaraţia îi aparţine chiar ministrului ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari.

FOTO: makler.md
FOTO: makler.md

Șeful Departamentului identificare, înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto din cadrul CRIS „Registru”, Dumitru Griciuc, a declarat că această problemă este generată de doi factori majori.

“Prima este obiectivitatea examinatorilor auto, unde încercăm să intervenim pe interior, inclusiv conlucrând cu organele și structurile de forță. În acest sens au fost organizate mai multe acțiuni. Însă considerăm că factorul decident este calitatea pregătirii”, a precizat reprezentantul CRIS “Registru”.

FOTO: autonapoca.ro
FOTO: autonapoca.ro

Potrivit lui, la etapa de examinare a fost introdus examenul de susținere la calculator, în urma căruia s-a constatat o creștere semnificativă în rata de promovare a acestui test, deoarece a fost eliminat totalmente factorul uman.

“Vrem să ajungem la situația când factorul uman va avea o pondere net inferioară inclusiv la proba practică. Respectiv, sperăm că poligonul automatizat va soluționa problema susținerii și va ajuta acei tineri care mereu invocă faptul că sunt speriați sau presați de către examinatori. Aceasta este cultura examinatorilor la care inclusiv lucrăm pentru ameliorarea situației”, a menționat Griciuc.

FOTO: cugetliber.ro
FOTO: cugetliber.ro

Reprezentantul CRIS „Registru” a propus MTIC să fie extinse în continuare consultările cu Ministerul Educației.

„Asistând zi de zi la poligon, prin oraș, constatăm că totuși este slabă calitatea pregătirii persoanelor care vin la examinare. Odată ce ei vin repetat să susțină examenul practic, a treia sau a cincea oară, spre regret, abilitățile acestora nu cresc. Întrebându-i pe ei din ce motiv, ei spun că pentru cursurile suplimentare trebuie să achite bani și nu au posibilitatea să dea această sumă cerută de instructori. Chiar ieri am avut o persoană care a venit a 18-a oară să susțină examenul practic”, a relatat Griciuc.

Totodată, el a menționat că în oraș, la susținerea probei „poligon”, 50% din candidați pică examenul, deoarece factorul uman este limitat la maxim, adică examinatorul nu poate interveni. Pe când în cadrul școlilor, factorul uman este promovat 100%. De aceea, există o discrepanță, iar în această direcție este necesar de intervenit.

Vezi şi: (video) În Moldova ar putea apărea un examen suplimentar pentru obținerea permisului de conducere

Sursa: Realitatea

What do you think?