Mai greu ca BAC-ul? 20.000 de moldoveni nu pot obține permisul de conducere

Distribuie:
 • 306
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

În prezent, în Republica Moldova sunt 20.000 de studenți care au finalizat instruirea în școlile auto, însă nu pot să obțină permisul de conducere, ceea ce constituie o problemă enormă.

Unul dintre motive este calitatea joasă a pregătirii candidaților la obținerea permiselor de conducere. Declaraţia îi aparţine chiar ministrului ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari.

FOTO: makler.md

FOTO: makler.md

Șeful Departamentului identificare, înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto din cadrul CRIS „Registru”, Dumitru Griciuc, a declarat că această problemă este generată de doi factori majori.

„Prima este obiectivitatea examinatorilor auto, unde încercăm să intervenim pe interior, inclusiv conlucrând cu organele și structurile de forță. În acest sens au fost organizate mai multe acțiuni. Însă considerăm că factorul decident este calitatea pregătirii”, a precizat reprezentantul CRIS „Registru”.

FOTO: autonapoca.ro

FOTO: autonapoca.ro

Potrivit lui, la etapa de examinare a fost introdus examenul de susținere la calculator, în urma căruia s-a constatat o creștere semnificativă în rata de promovare a acestui test, deoarece a fost eliminat totalmente factorul uman.

„Vrem să ajungem la situația când factorul uman va avea o pondere net inferioară inclusiv la proba practică. Respectiv, sperăm că poligonul automatizat va soluționa problema susținerii și va ajuta acei tineri care mereu invocă faptul că sunt speriați sau presați de către examinatori. Aceasta este cultura examinatorilor la care inclusiv lucrăm pentru ameliorarea situației”, a menționat Griciuc.

FOTO: cugetliber.ro

FOTO: cugetliber.ro

Reprezentantul CRIS „Registru” a propus MTIC să fie extinse în continuare consultările cu Ministerul Educației.

„Asistând zi de zi la poligon, prin oraș, constatăm că totuși este slabă calitatea pregătirii persoanelor care vin la examinare. Odată ce ei vin repetat să susțină examenul practic, a treia sau a cincea oară, spre regret, abilitățile acestora nu cresc. Întrebându-i pe ei din ce motiv, ei spun că pentru cursurile suplimentare trebuie să achite bani și nu au posibilitatea să dea această sumă cerută de instructori. Chiar ieri am avut o persoană care a venit a 18-a oară să susțină examenul practic”, a relatat Griciuc.

Totodată, el a menționat că în oraș, la susținerea probei „poligon”, 50% din candidați pică examenul, deoarece factorul uman este limitat la maxim, adică examinatorul nu poate interveni. Pe când în cadrul școlilor, factorul uman este promovat 100%. De aceea, există o discrepanță, iar în această direcție este necesar de intervenit.

Vezi şi: (video) În Moldova ar putea apărea un examen suplimentar pentru obținerea permisului de conducere

Sursa: Realitatea


Distribuie:
 • 306
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

You may also like...

20 Responses

 1. Nicolae spune:

  nu e din cauza nepregatirii, ci din cauza profesorilor care asteapta unși … am 2 luni decind ma duc in fiecare saptamina și mereu gasesc ceva nereguli… am experienta de 16 ani insa ei asteapa taxa de 300 euro pentru o categorie

 2. Ion spune:

  Prin asa articole se paseaza direct problema cu care se confrunt Registru, scolilor auto si celor care fac cursuri de soferie. Problema nui in faptul ca se ia mita, ci in conditiile artificial create pentru a motiva lumea sa dea mita, spre ex:
  1. Masinile cu ambreajele uzate
  2. Poligoanele de doi bani pe care Registru le inchiriaza de la alte scoli auto, si care de fiecare data cind sa sustine examenul este arhiplin de masini si cetateni care asteapta.
  3. Termenul prin care cetatenii sunt fortati sa astepte de la ultima la urmatoarea sustinere (cel putin o luna), linia telefonica care e permanent ocupata
  4. Examinatorii care sunt niste mirlani stilati cu ultimile Iphoane si care trateaza lumea ca pe niste nimikuri.
  etc.
  5. Nu in ultimul rind Intreprinderea registru, care stoarce anual sute de mln de lei, si nici nu are de gind sa investeasca in ramura data, pina la urma e vb de siguranta cetatenilor, astea sunt atit de naivi…… au luat si au bagat monitoare cu touchscreen si se cred virtuosi in ale tehnologiilor moderne, pe dracu!!!
  Mult Stimate sef Registru, incetati sa va mai ginditi la propria punga, la „otcaturi” si faceti ceva pentru cetateti, aveti ca exemplu seturi de bune practici din SUA , CANADA, UE , aplicatile !!! si datii afara pe examinatorii aia , care au lucrat taxishti 10 ani si se considera supertutori in ale sofatului…..

  • Anna spune:

   Sunt absolut deacord cu dumneavostra……exact aceleasi criterii le-am descoperit si eu, mergind de 6 ori sa sustin proba practica si fara rezultat….Si pot sa mai adaug k nu numai telefoane performante au dar si niste masini scumpe….de-ti intorci privirea!

 3. Cristi spune:

  care-i sensul ca criticati sau va expuneti parerile daca oricum nu sustineti?))) mai bine depuneti efort si datii bataie )

 4. Alic spune:

  Coruptiea e prea mare fara 300E nu dai testu

 5. Ion spune:

  Cristi, sunt sigur că ai susținut pina in 2011 cînd se lua 50 euro, eu asi susține si de 10 ori dacă s-ar respecta legea!

 6. Oxana spune:

  Eu personal am luat examenul din a 6 oară fără sa dau cum se susține 300 € si recunosc in cele 5 încercări anterioare eu eram vinovata si greșeam si nici unul din cei 6 examinatori nu m-au presat sau amenințat , mai mult critica o fac cei care nu vor sași vadă Greșelile lor, dar cauta in afara (adică toți sunt vinovati numai nu el, ca examinatorul nu e bun, sau ambreiajul e uzat, ( pai ce faci dacă îți cumperi o mașina cu ambreiaj uzat? ???? Nu mai mergi cu ea? )) Sunt chestii absurde))…
  Intre examine făceam lecții( foarte mult contează ) , deci dacă va doriți permis învătați si practicați mai mult, deși eu sunt de acord cu examinatori că-s un pic mai severi, la câte accidente se întîmplă la noi in țara in care sunt implicați șoferi care abia își luau permisul, eu una a-și introduce si mai greu sa fie , pentru un șofer nimic nu-i greu, dacă simți mașina si știi regulile…

 7. Ion spune:

  Oxana, dacă ai dat din a 6 oară înseamnă că ai susținut repetat teoria cel puțin de 2 ori, si ai tot făcut ore practice timp de un an… Nu? , Pai iată în 2006 fiind în SUA am hotărât să încerc sa iau permisul lor, am fost mi-am luat carte gratuit, apoi în 7 zile am fost si am susținut teoria, după ce am luat teoria mi sa eliberat un certificat cu care puteam merge cu cineva alături, iar apoi cu mașina unui prieten am fost si am susținut proba practică și am luat permisul în 20 zile, iar per total am achitat cam 50 $ . Acuma zimi tu mie stimata domnitza cine dintre noi e absurd???

 8. Anna spune:

  Da serioasa treaba……eu deja am fost de 6 ori si inca nu am sustinut….si care-i problema?….problema e aceea k masinile de la MRO sunt inca de pe vremea bunicilor, cu sisteme bine regulate k sa nu sustii examenul….de 6 ori am fost si de fiecare data masina mergea altfel…Este in interesul lor ca sa te duci de tot mai multe ori si de fiecare data sa achiti cite 110 lei…..asta e si salariul lor nu…Asta e Moldova noastra si nu avem cui ne plinge, k e numai coruptie…..

 9. Anonim spune:

  Problema nu e pregatirea proasta din scolile auto ci e problema masinilor care sunt in stare critica pe care le ofera sectia de examinare REGISTRU. Te temi se sufli altfel motoru se opreste. Ce a fost dovedit de domnul EXPERT care pe data de 01.07.2016 in orasul Balti cind a fost deschiderea poligonului nou. Domnul examinator EXPERT demonstrind functionalitatea autodromului fata de comisia din Chisinau a uitat ca masina se afla in stare critica si ca EXPERT a deconectat motorul de 2 ori ceia ce se egaleaza cu 12 puncte. Iar la rampa s-a pornit zmuncind, ceia ce e 3 puncte. In total domnul expert a finisat proba autodrom cu 12 + 3 puncte, rusine. Iar comisia vazind aceasta a considerat ca e bine, astfel mita creste si sefii se inbotatesc.

  Coruptia va disparea numai atunci cind vor fi create conditii de sustinere a examenului practic. In caz contrar totul ramine cum a fost din 100 de soferi maxim 10 au sustinut cu propriile puteri, din a 4 – 6 oara, restu au cumparat permisul.

 10. Anonim spune:

  Domnilor inspectori da de ce nu recunoașteți ca nu sunteți capabili de a primi un examen nici nu aveti abilitățile si nici cunostintele necesare unui din voi abea cu jumate sau un an in urma au obținut permis de categoria ” B’pe cînd se a deveni inspector e necsar de a deține toate categoriile plus cursuri de perfecționare . Dintre cei ce evaluează examenul doar 4-5 detin aceste lucruri . Rusine sa va fie sa dati buna pe pregătire. Daca voi nici nu cunoasteti regulamentul circulației rutiere . Prin ceea ce înfocați ca au gresit cursanții.

 11. Ana spune:

  Buna! Eu am facut scoala auto de 2 ori..in Moldova si in Romania. La noi am luat examenul teoretuc fara nici o greseala, la examenul practic (orasul Edinet) au fost cerinte care nu sunt prevazute in programul pentru examinare, poligonul era foarte neingrijit, iarba era atat de mare incat nu vedeam cum trebuie sa intorc masina din 3 miscari! Precizez ca am mers pe jos pana la poligon vreo 2 km prin soare, in timp ce persoanele care au platit pt examen erau puati in masina cate 4 persoane si se intorceau in jumatate de ora toti veseli…oare sustinea fiecare examenul in 5 minute? Totul se intampla in fata tuturor persoanelor care asteptau ore la rand pana la examen. Cand am mers a doua oara, masina avea o problema…am incercat de 3 ori sa pornesc motorul, dar nu reuseam si examenul s-a terminat. Oare dupa 40 de ore de conducere nu sunt in stare sa pornesc un motor? Nu cred…colega mea a patit exact la fel. Poate picam la oras, dar nu ma asteptam sa pic la poligon, unde ma descurcam foarte bine stiam toate manevrele pe de rost. M-am dezamagit si am hotarat sa fac scoala in Romania, deoarece urma sa vin la facultate. Aici se ia examenul fparte greu, deoarece trebuie sa cunosti foarte bine si sa te descurci in diferite situatii ce apar in trafic. Examinatorii sunt foarte exigenti, dar si elevii trebuie sa aiba o pregatire corespunzatoare. Prima oara am picat , deoarece aveam emotii foarte mari. A doua oara am luat carnetul. Am facut si sedinte suplimentare, stiam ca ma descurc. Aici teoria e mai vrea, sunt mai multe intrebari, in schimb dai examenul pe masina pe care ai invatat sa conduci si iti este mult mai usor. In Moldova am venit la examen in alt oras, pe alt poligon si trebuia sa conduc o alta masina…totul este diferit de ceea ce stii deci e foarte greu sa inveti sa controlezi alta masina in timpul examenului. Veti spune ca un sofer bun va conduce orice masina, da, dar nu una defecta si nu vei face toate manevrele perfect in situatia in care nu ai experienta. Aici scoala costa mai mult, sedintele sunt foarte scumpe, dar stii ca investesti in cunostintele tale, nu cumperi permisul. Ceea ce scrie in acest articol este doar 1% din tot adevarul. Nu faceti smecherii! In primul rand, respectati oamenii care vin si platesc pentru examen…nu este corect sa mearga lumea 2 km prin soare pana la poligon. In al doilea rand, lasati smecheriile si puneti la punct masinile. Echipate cu sisteme video, dar cu ambreajul varza… Trebuie modifucat tot sistemul de examinare! Elevul trebuie sa dea examenul pe masina pe care a invatat sa o conduca asa este corect! Atunci toti vor fi mai motivati sa se pregateasca mai bine. Recunosc, nu am avut nici eu atunci pregatirea corespunzatoare pentru a deveni sofer, doar aici am primit-o, dar nici masina nu era in stare buna!! Sper ca aceste comentarii sa fie citite si sa fie luate in calcul atunci cand se vor lua decizii!

 12. Oleg spune:

  Eu nu cred pe nimeni ca a sustinut examenul proba practica. Toti care au primit permisul de conducere in ultimii ani a fost prin doua metode ori bani ori cu neamuri.

 13. Andrew spune:

  E posibil sa sustii proba practica insa ai nevoie de experienta si de a cunoaste foarte bine regulile circulatiei rutiere. Plus trebuie sa testezi masina in nainte de a te porni pentru ca sunt in stare foarte proasta. Insa daca sa fii atent, ai sanse sa sustii examenul. Eu spun de orasul Balti.

 14. Dyma spune:

  Înainte de examen aduc masinele la auto service pentru a le face mult mai proaste de cit sunt de fapt apoi ne le dau nouă ca sa le dam examenul la o mașină care una din anii 90 shi mai bn merge ca Dacia Logan care sunt la ei.
  Tot odată și examinatorii de-ar fi puțin oameni shi nu purcei apoi eu cred ca unu care își da străduința cel mul din a 3 oră ar obține permisul…si multe alte nuanțe.

 15. Radu spune:

  Am o mica întrebare,e posibil sa fac școala de șoferi in MD daca sunt Român?

 16. ion spune:

  )) eu de mult lam luat nu am asa probleme