in ,

Modificări în RCR privind parcarea maşinilor pe trotuare. Ce vor fi obligaţi să facă şoferii

O nouă regulă va trebui respectată de orice şofer din Moldova care îşi parchează automobilul pe vreun trotuar, pentru evitarea unei sancţiuni. Lăţimea spaţiului lăsat liber pe un trotuar va trebui să fie de cel puţin un metru şi nu mai puţin!

Modificările se prevăd într-o hotărâre de Guvern care urmează a fi aprobată.

FOTO: martor ocular

Punctul 68, alineatul 3 din Regulamentul circulației rutiere, care reglementează modul de oprire și staționare a vehiculelor în localități, urmează să fie completat cu litera “f)”, care va avea conţinutul: “lățimea minimă a trotuarului sau a spațiului de circulație lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru. Vehiculul staționat nu trebuie să blocheze accesul la rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu dizabilități și altor grupuri cu mobilitate redusă.

Completarea Regulamentului circulaţiei rutiere are drept scop aprobarea normelor ce vor determina conducătorii de vehicule să manifeste o atenţie sporită la modul de parcare în localiţăţi, să se comporte cu responsabilitate şi să nu creeze obstacole pe trotuare pentru pietoni.

Implementarea şi realizarea modificărilor va spori gradul de accesibilitate a trotuarelor şi a căilor pietonale, în special în localităţi urbane aglomerate cu ar fi municipiul Chişinău. Aceasta va permite în special circulaţia liberă a părinţilor cu copii în cărucioare, a persoanelor cu dizabilităţi utilizatori de scaun rulant, persoane în etate, etc.

FOTO: unimedia.info

Regulamentul circulaţiei rutiere prin punctul 68 prevede că, oprirea sau staţionarea în perimetrul localităţilor se face paralel cu marginea carosabilului, cât mai aproape pe bordură sau pe acostament. Litera c) al aceluiaşi punct prevede: “autoturismele şi motocicletele pot fi oprite sau staţionate intrând parţial ori în întregime pe trotuar, numai în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul 5.48.1 sau 5.48.2, precum şi prin marcajul 1.1.1”.

În practică, în mun. Chişinău, există cazuri frecvente de staţionare a vehiculelor care creează obstacole pentru deplasarea pietonilor, în special zonele unde din cauza scărilor sau altor elemente de construcţie trotuarul se îngustează. Lipsa spaţiului de pe trotuare, prezintă o problemă pentru toţi pietonii, dar în special afectează părinţii cu copii în cărucior, copii mici, persoane ca folosesc scaun rulant sau cârje. Astfel pietonii sunt nevoiţi să circule pe carosabil şi să se expună pericolului. Problema autovehiculelor parcate care limitează accesul pietonilor a fost semnalată de nenumărate ori în mass-media.

Astfel, autorităţile de la Chişinău îşi doresc să aplice practica altor state europene. De exemplu, parcarea maşinilor pe trotuare este acceptată în locurile special amenajate, în Italia, Portugalia şi majoritatea statelor Europei de Est, din cauza oraşelor vechi, aglomerate, care nu pot pune la dispoziţie suficiente spaţii de parcare. În Slovacia sau Polonia, legislaţia prevede că parcarea pe trotuare este permisă cu condiţia că se lasă cel puţin 1.5 m pentru circulaţia pietonilor. Iar în România se aplică Codul Rutier OUG 195/2002, care la articolul 72, alineatul 7 prevede că: “este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru”.

Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, Ministerul Afacerilor Interne va fi responsabil ca, timp de 30 de zile, să facă modificările necesare în legislaţie pentru ca noua regulă să intre în vigoare.

Vezi şi: De astăzi, în vigoare! Cazurile în care vă vor fi ridicate mașinile și price list-ul serviciilor

Iti place articolul?