in ,

AngryAngry OMGOMG

Moldova: Adio mașini mai vechi de 7 ani? Guvernul va stimula importul mașinilor hibride și electrice

Automobilele mai vechi de şapte ani ar putea să nu mai fie importate în Republica Moldova. Este doar una dintre prevederile Programului de promovare a economiei “verzi” în Republica Moldova pentru anii 2018-2020, susținut şi aprobat pozitiv de Guvernul de la Chișinău.

FOTO: adevarul.ro

Scopul principal al programului, în particular pentru piaţa auto din Republica Moldova, prevede reducerea poluării aerului cu 30 la sută până în anul 2020 prin dezvoltarea transportului durabil. În total sunt prevăzute 9 obiective generale prin care doreşte “curăţarea” şi modernizarea transportului de oricare tip nu ar fi.

Iată care sunt obiectivele:

  1. Anual – Organizarea și promovarea Săptămînii Europene a Mobilității;
  2. Pe parcursul anului 2019 – Elaborarea stimulentelor fiscale pentru importul autovehiculelor cu motor electric și hibride, precum și dezvoltarea infrastructurii naționale necesare pentru autovehiculelor electrice;
  3. Pe parcursul anului 2019 – Aplicarea restricțiilor pentru circulația autovehiculelor vechi (de toate tipurile, inclusiv pentru transportul public și cel industrial/comercial) mai vechi de 15 ani;
  4. Pe parcursul anului 2019 – Modernizarea transportului public vechi cu mijloace de transport ecologic (electric);
  5. Pe parcursul anului 2019 – Elaborarea și promovarea propunerilor de interzicere a importului de mașini mai vechi de 7 ani și inferioare standardelor Euro 5!
  6. Pe parcursul anului 2019 – Reglementarea intrării mașinilor în orașe și în centrul orașelor (pentru a reduce ambuteiajele și poluarea aerului);
  7. Pe parcursul anului 2020 – Promovarea eliminării treptate a mașinilor vechi prin dezvoltarea și implementarea unui program de stat în colaborare cu companiile private
  8. Pe parcursul anului 2020 – Elaborarea reglementărilor privind promovarea utilizării mijloacelor de transport în comun (car sharing!), dezvoltarea prioritară a transportului public urban si reducerea semnificativă (30%) a numărului de microbuze, redirecționarea rutelor urbane, și diminuarea traficului de pe arterele centrale, crearea traseelor de ocolire a centrelor urbane;
  9. Pe parcursul anului 2020 – Integrarea în politicile cu privire la transport a prevederilor ce țin de încurajarea utilizării combustibililor alternativi și a noilor tehnologii în toate tipurile de transport.

Astfel, din câte se poate vedea, autorităţile îşi doresc să facă totul pentru ca Republica Moldova să fie gata pentru a primi tot mai multe vehiculele electrice şi electrificate, atât prin pregătirea unei infrastructuri necesare, cât şi a unor stimulente fiscale pentru cetăţenii care vor opta pentru ele.

De asemenea, în viitor se doreşte ca toate unităţile învechite de transport public să fie înlocuite cu unele care nu produc emisii şi să se adopte aşa-zisul serviciu de car-sharing, prin care mai multe persoane utilizează un singur autovehicul dacă direcţia de deplasare este una comună.

Foarte important este că se dorește și înnoirea parcului auto existent în țară. Astfel, vârsta maximă a maşinilor importate va scădea de la 10 la 7 ani şi nu se va permite optarea pentru autovehicule care au un standard de emisii mai mic decât Euro 5!

Nu în ultimul rând mai trebuie de menţionat că autorităţile se gândesc pe viitor să limiteze accesul unor tipuri de autovehicule în centrul oraşelor (de regulă a celor cu motoare diesel) practică implementată şi pe care o vor aplica tot mai multe oraşe europene cu scopul de a reduce poluarea.

FOTO: unimedia.info

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va elabora raportul anual privind implementarea Programului și îl va prezenta Guvernului spre informare, până la data de 1 aprilie. Pe baza acestui raport, vor fi planificați pașii următori cu privire la implementarea economiei “verzi”. Respectiv vom reveni cu detalii.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Iti place articolul?