Moldova: Autorităţile intenţionează să majoreze vârsta de import a autobuzelor şi microbuzelor rulate

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Un grup de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova a înregistrat un proiect de lege ce urmează a fi dezbătut în plen, care prevede modificarea unui set de acte pentru a putea permite importul de autobuze rulate mai vechi de 10 ani.

Potrivit autorilor, acest proiect pare la prima vedere că duce la învechirea parcului de autobuze pentru transportul pasagerilor, însă nu este aşa.

Situația alarmantă privind numărul și starea tehnică a autobuzelor care transportă călătorii pe teritoriul Republicii Moldova și  în trafic internațional, interzicerea de la 1 iunie 2019 punerii la evidență, iar din anul 2022 interzicerii exploatării automobilelor reutilate, aceste trei lucruri au stat la baza elaborării proiectului de lege prezentat.

Conform acestora se propune mărirea termenului de exploatare (vârstei) la importul mijloacelor de transport auto clasificate la poziţia tarifară 8702 destinate transportării a mai mult de 20 de persoane, precum şi pentru motoarele şi caroseriile lor, de la 10 ani la 15 ani.

De asemenea se propune mărirea  termenului de exploatare (vârstei) la importul autovehiculelor concepute pentru transportul a maximum 20 de persoane, clasificate la poziţia 8702, precum şi pentru motoarele şi caroseriile lor, de la 7 ani la 10 ani.

În același timp prin alt proiect de lege ce ține de modificarea Codului transporturilor rutiere se propune ca începând cu anul 2022 limitarea termenului de exploatare (vârstei) mijloacelor de transport auto clasificate la poziţia tarifară 8702 destinate transportării a mai mult de 20 de persoane, precum şi pentru motoarele şi caroseriile lor la 25 ani, iar a autovehiculelor concepute pentru transportul a maximum 20 de persoane, clasificate la poziţia 8702, precum şi pentru motoarele şi caroseriile lor la 18 ani.

FOTO: moldova24.info

Acest proiect, la prima vedere, pare că duce la învechirea parcului de autobuze, însă datele statistice arată, că din 1.524 de mijloace de transport, înmatriculate în Republica Moldova, destinate transportării a mai mult de 40 persoane, doar 587 sau o treime au mărirea termenului de exploatare (vârsta) mai mică de 25 ani.

În Codul transporturilor rutiere la moment este stipulat că din anul 2020 persoanele pot fi transportate doar cu mijloace de transport auto care corespund normei ecologice EURO-1, cea ce ar însemna vârsta maximă de 28 de ani.

Majorarea termenului de exploatare (vârstei) la importul mijloacelor de transport auto este necesar din punct de vedere economic, deoarece un autobuz destinat pentru transportul a mai mult de 40 persoane cu vârsta de 10 ani este de 3 ori mai scump decât unul de 15 ani. Acest lucru este valabil și pentru autobuze cu o capacitate mai mică.

Reeșind din cele expuse, deputaţii cred că acest proiect va duce din contra la înnoirea parcului de autobuze, și, respectiv, la ridicarea nivelului de securitate a transportului de persoane și la îmbunătățirea nivelului serviciilor acordate.


Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...