in ,

Moldova: Buget rectificat pentru reparaţia drumurilor. Câţi bani se vor cheltui şi unde va apărea carosabil proaspăt

Ministerul Economiei şi Infrastructurii, în cadrul şedinţei recente a cabinetului de miniştri, a prezentat spre aprobare Programul actualizat de reparație a drumurilor publice naționale și Programul actualizat de reparație și întreținere periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor.

Proiectul prevede alocarea în cadrul primului Program a 250 milioane lei pentru reparația capitală a 86.3 km de drumuri publice naționale.

Pentru activitățile din cel de-al doilea Program s-a decis alocarea a 1,125 miliarde lei. Activitățile planificate în cadrul acestui subprogram presupun îmbunătățirea a 906 km de drumuri din circa 900 localități din republică, sectoarele fiind selectate conform propunerilor Autorităților Publice Locale de nivelul I.

Autorităţile spun că Programul de reparație a drumurilor publice naționale are la bază proiectele prioritare incluse în Strategia de transport și logistică pentru anii 2013-2020, drumuri din rețeaua prioritară care nu fac parte din rețele internaționale și pentru care anterior a fost dezvoltată documentația de proiect.

Pentru determinarea volumului alocațiilor au fost utilizați coeficienți în funcție de numărul populației primăriei/comunei. La selectarea sectoarelor de drum, prioritate vor avea sectoarele care asigură conexiunea cu instituțiile de menire socio-culturală (școli, grădinițe, instituții medicale etc), conexiunea către agenți economici care oferă servicii populației, accesul de la rețeaua drumurilor publice către localități, numărul populației beneficiari ai drumului.

Ce ţine de drumurile care vor fi reparate capital, autorităţile promit că acestea, după ce vor fi date în exploatare, vor avea un termen de serviciu de 15-20 ani.

Anterior, chiar la început de an, ministrul Economiei a anunţat că urmează reabilitarea și modernizarea a 170 de km de drum, dar şi modernizarea a altor 184 de km de drum, fiind alocaţi pentru aceasta aproximativ 5 miliarde de lei, însă criza provocată de pandemia de COVID-19 a schimbat planurile şi bugetul.

Vezi lista drumurilor care urmează a fi reparate:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!