in ,

De astăzi, în vigoare! Cazurile în care vă vor fi ridicate mașinile și price list-ul serviciilor

(update 22.06.2018) Regulamentul privind modul de ridicare, transportare, depozitare şi restituire a mijloacelor de transport în procesul de constatare a contravenţiilor a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial și, prin urmare, este în vigoare. Astfel, în cazul în care veți parca neregulamentar, mașina va fi evacuată și veți fi nevoiți să scoateți și bani din buzunar pentru a achita taxele.


(update 23.05.2018) Regulamentul privind modul de ridicare, transportare, depozitare şi restituire a mijloacelor de transport
în procesul de constatare a contravenţiilor, pregătit de MAI, a fost aprobat pozitiv astăzi în şedinţa Guvernului.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Economiei și Infrastructurii vor întreprinde măsurile necesare pentru implementarea prevederilor Regulamentului menționat. Vezi prevederile sale:

(*Dacă nu apare imediat documentel, actualizează pagina!)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

(24.04.2018) Ministerul Afacerilor Interne a pregătit un proiect de hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea unui Regulament privind modul de ridicare, transportare, depozitare şi restituire a mijloacelor de transport în procesul de constatare a contravenţiilor.

Prezentul proiect este elaborat în scopul stabilirii cadrului normativ al activităţii de asigurare a securităţii publice şi respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice în baza prevederilor legii contravenţionale şi stabilirea taxelor pentru serviciile de ridicare/transportare a vehiculelor şi de păstrare a acestora la parcare.

car park
FOTO simbol: pxhere.com

Drept urmare a sporirii vertiginoase a parcului auto din ţară în decursul ultimilor ani, în condiţiile unei infrastructuri rutiere rămase practic neschimbate, a devenit un fenomen frecvent ambuteiajele şi blocările de circulaţie condiţionate de parcarea neregulamentară a autovehiculelor pe partea carosabilă.

Parcarea autovehiculelor pe trotuare sau pe marginea carosabilului creează obstacole circulaţiei la trafic, reduce capacitatea drumurilor, generează multiple situaţii de accident. Toate acestea afectează, în special, circulaţia transportului public urban, care se deplasează pe banda dreaptă a drumului.

Practica internaţională denotă faptul, că o metodă eficientă de combatere a acestui fenomen este ridicarea autovehiculelor staţionate neregulamentar, cu transportarea şi depozitarea acestora în parcări special amenajate. Această metodă este utilizată atât în ţările europene, cât şi în statele-membre ale CSI, cum sunt Federaţia Rusă, Ucraina, Kazahstan etc.

maestru parcare 1
FOTO: facebook.com/vrabii.andrei

De asemenea, o importantă măsură de prevenire a traumatismului rutier, aplicată de forţele de menţinere a ordinii publice, este înlăturarea de la conducerea vehiculului a persoanelor aflate în stare de ebrietate ori care nu au dreptul de a conduce sau de a folosi acest vehicul, cu ridicarea mijlocului de transport la parcare specială.

Astfel, proiectul Regulamentului propune stabilirea modului de ridicare, transportare, depozitare şi restituire a vehiculelor în cazurile prevăzute de Codul Contravenţional. Ridicarea, transportarea, depozitarea, precum şi restituirea ulterioară a vehiculelor ridicate va fi realizată de unul sau mai mulţi agenţi economici în baza procesului verbal de constatare a contravenției, întocmit de agentul constatator. Agenţii economici care prestează servicii de parcare, trebuie să dețină o parcare specială, amenajată potrivit tuturor cerințelor de securitate.

În vederea respectării principiului concurenței loiale, selectarea agenţilor economici care vor presta serviciile de parcare se va efectua în bază de concurs, iar la desemnarea câștigătorului/câştigătorilor se vor lua în considerație asemenea aspecte ca:

  • deţinerea autovehiculelor specializate destinate ridicării şi transportării vehiculelor parcate neregulamentar, precum și alt echipament tehnic necesar;
  • deţinerea un spaţiu de depozitare, care să asigure condiţiile de siguranţă necesare păstrării vehiculelor.

De asemenea, terenul pe care este amplasată parcarea trebuie să fie nivelat, îngrădit, iluminat corespunzător, asigurat cu pază, etc.

Selectarea agenţilor economici va fi efectuată ca urmare a examinării tuturor ofertelor prezente pe piață, luând în considerație capacitățile tehnice ale agentului, tarifele la servicii etc. În acest sens, vor fi contractați acei agenți care oferă servicii la prețuri concurențiale și calitatea serviciilor cărora este corespunzătoare cerințelor. Respectiv, tarifele serviciilor pe care le vor oferi aceştia vor fi anunţate ulterior.

parcare pe trotuar tupeu

Mijlocul de transport va fi transportat la staţia de parcare specială sau pe teritoriul subdiviziunii de poliţie şi în cazul în care:

  • conducătorul auto a fost înlăturat de la conducere;
  • staţionarea mijlocului de transport poate genera un pericol iminent pentru interesul public;
  • mijlocul de transport a fost lăsat într-un loc interzis pentru parcare.

Asigurarea executării procesului de ridicare, transportare, depozitare, precum şi restituire ulterioară a mijloacelor de transport ridicate se va realiza de Întreprinderea de Stat “Servicii Pază a MAI”.

Potrivit art. 439 din Codul Contravențional, autovehiculele parcate neregulamentar pot fi transportate și la subdiviziunea de poliție din apropierea locului unde a fost comisă contravenția. Însă, capacitățile tehnice de intervenție a subdiviziunilor de poliție din țară nu permit asigurarea acestei măsuri în modul corespunzător, subdiviziunile respective neavând autovehicule speciale de ridicare și suficiente spații de parcare dotate din punct de vedere tehnic, la un nivel satisfăcător. La moment, subdiviziunile de poliție pot asigura parcarea acelor mijloace de transport, cu ajutorul cărora au fost săvârșite diverse infracțiuni sau contravenții (corpuri delicte).

TAXELE PENTRU SERVICIILE DE RIDICARE/TRANSPORTARE A MIJLOACELOR DE TRANSPORT ŞI DE DEPOZITARE A ACESTORA LA PARCĂRILE SPECIALE SAU LA SUBDIVIZIUNILE DE POLIȚIE

Pentru serviciile de ridicare/transportare a mijloacelor de tansport se stabilesc următoarele taxe:

În perimetrul municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, ciclomotoare, motociclete, autoturisme, remorci de autoturism

O transportare – 250 de lei

În perimetrul municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, autobuze, autocamioane, remorci de autocamion

O transportare – 250 de lei

În suburbiile municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, ciclomotoare, motociclete, autoturisme, remorci de autoturism

O transportare – 300 de lei
În suburbiile municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, autobuze, autocamioane, remorci de autocamion

O transportare – 350 de lei

Pentru serviciile de depozitare la parcările speciale sau la subdiviziunile de poliție a mijloacelor de transport ridicate se stabilesc următoarele taxe:

Autoturisme, remorci de autoturism:

–         Depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 15 lei/ora

–         Depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile – 200 lei/24 ore

Autobuze:

–         Intrarea pe teritoriul parcării sau la subdiviziunile de poliție – 550 de lei

–         Depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 20 lei/ora

–          Depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile –360 lei/24 ore

Autocamioane, remorci cu lungimea mai mare de 7 m:

–         Intrarea pe teritoriul parcării sau la subdiviziunile de poliție – 900 de lei

–         Depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 40 lei/ora

–         Depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile – 700 lei/24 ore

Moped, motociclu:

–         Depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 15 lei/ora

–         Depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile – 200 lei/24 ore

În prezent toate cele menţionate sunt supuse unor consultări publice, iar după 4 mai 2018 proiectul ar putea ajunge pe masa Guvernului.

buton subscribe

Pentru mai multe detalii poţi analiza textul integral al proiectului, dar şi o notă informativă (există erori gramaticale). (*Dacă nu apar imediat documentele, actualizează pagina!)

Atrageţi atenţia la punctele 7-10 şi 32-34 din noul Regulament!