Guvernul nu susţine ideea reducerii cu 50% a taxei de drum pentru maşinile hibride. Motivele

Distribuie:
 • 86
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

(update 11.07.2018) Guvernul nu susţine proiectul de lege care prevede scutirea de la plata taxei pentru folosirea drumurilor a posesorilor de autovehicule acționate electric, și reducerea cu 50% a sumei taxei pentru folosirea drumurilor în folosul posesorilor de autovehicule de tip hibrid. Respectiv, proiectul nu va mai putea fi votat de către Parlament.

FOTO: viralrang.com

Guvernul şi-a motivat decizia prin faptul că „nu va mai avea cine” să achite bani în Fondul Rutier pentru întreţinerea drumurilor şi în caz contrar va fi afectată siguranţa rutieră.

Un alt motiv este că, pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la reducerea veniturilor şi/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget. Iar un al treilea motiv este echitatea fiscală, care prevede tratarea egală a persoanelor fizice şi juridice care activează în condiţii similare, în vederea asigurării unei sarcini fiscale egale.

O eventuală implementare a măsurii privind micșorarea cu 50% a taxei pentru folosirea drumurilor pentru autovehiculele de tip hibrid, riscă să constituie o practică defectuoasă și să încurajeze aplicarea de noi înlesniri fiscale.

Guvernul mai ţine să menţioneze autorul proiectului de lege a uitat un lucru: că vehiculele cu motor electric sunt clasificate la poziția tarifară 870390100, respectiv taxa vamală fiind de 0%. Totodată, vehiculele cu motor electric, nu sunt supuse accizei și taxei pentru folosirea drumurilor dacă sunt înmatriculate în Republica Moldova, dat fiind faptul că acestea nu dispun de o capacitate cilindrică!


(12.06.2018) Moldova: Veste îmbucurătoare pentru posesorii de autovehicule electrice sau hibride

Veste îmbucurătoare pentru actualii şi viitorii posesori de autovehicule electrice sau hibride din Moldova. Un deputat neafiliat din Parlament a alcătuit un proiect de lege prin care doreşte ca să-i scutească de plata taxei de drum pe cei care deţin maşini prietenoase cu mediul înconjurător.

FOTO: purch.com

Iniţiativa legislativă este motivată de practicile deja implementate în mai multe state europene, inclusiv în aceeaşi Românie şi are drept scop, inclusiv, popularizarea în ţara noastră a unor astfel de maşini. Efectele vor duce la dezvoltarea sectorului energiei alternative-regenerabile, dar şi la reducerea considerabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dacă pentru autovehiculele propulsate electric se doreşte scutirea integrală de la achitarea taxei de drum, atunci pentru cele cu propulsie hibridă vor fi reduse cu 50%, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru cele juridice.

În prezent, taxa de drum pentru autovehiculele hibride este calculată prin aceeaşi metodă ca la autovehiculele cu sistem de propulsie convenţional bazat exclusiv pe motorizare cu ardere internă, respectiv în funcţie de capacitatea motorului cu aprindere. Această variantă aduce la situaţia în care anumite modele de maşini hibride sunt taxate mai mult decât modelele cu propulsie convenţională, deşi au emisii CO2 mai mici, pentru că au motorizări cu o cilindree mai mare.

Dacă proiectul de lege va fi votat pozitiv de către aleşii poporului, modificările în Codul Fiscal se vor face într-un termen de maxim şase luni. Când va fi discutată această iniţiativă în Parlament deocamdată nu se cunoaşte.

Vezi şi: Moldova: Adio mașini mai vechi de 7 ani? Guvernul va stimula importul mașinilor hibride și electrice

Amintim că în Republica Moldova, taxa pentru folosirea drumurilor variază între 600 de lei pentru un autovehicul cu o greutate de până la două tone şi motor 1.0 litri, până la maxim 18.000 de lei pentru un autovehicul cu o greutate de peste 20 de tone şi un motor cu volum de 10 litri.

Totodată, pentru importul autovehiculelor electrice în ţară nu se aplică accize, iar pentru cele hibride acestea sunt mai mici cu 50%.

Vezi şi: (video) Analiză AutoBlog.MD: Mașinile electrice în Moldova. Care sunt costurile de cumpărare și exploatare?


Distribuie:
 • 86
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

You may also like...