Motoarele turbo vor fi înlocuite de cele natural aspirate, iar unităţile cu volum mic de cele hibride

Distribuie:
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Atunci când testele de emisii nu se realizează în laborator și trec în traficul real, motoarele turbo de cilindree mică sunt dezavantajate la emisii și consum. Constructorii se gândesc să readucă în prim-plan motoarele aspirate și diesel-urile de cilindree mare, scrie Automarket.

FOTO: bmwblog.com

FOTO: bmwblog.com

Epoca downsizing-ului a început oficial în industria auto acum 6-7 ani, moment în care constructorii s-au prins că utilizarea unor motoare pe benzină de capacitate cilindrică redusă asezonate cu o turbină poate să ducă la cifre excelente în cadrul testelor standard de emisii și consum desfășurate la nivelul Uniunii Europene.

Așa au apărut motorizările mici turbo în gamele constructorilor de modele de volum și apoi în gamele mărcilor premium: TSI, TFSI, TCe, Ecoboost, T-GDi și așa mai departe. Iar moda s-a împrăștiat rapid, pentru că atunci când autoritățile cer cifre reduse în cadrul testelor standard, soluția utilizată și probată de toată lumea este cea mai la îndemână.

FOTO: autoblog.com

FOTO: autoblog.com

Evident, aceste motorizări au însă avantaje și dezavantaje în lumea reală. În testele colegilor de la Automarket, desfășurate în lumea reală, s-au notat vibrații mai ridicate și consumuri care, în ciuda cifrelor oficiale, nu coboară sub cele ale motoarelor aspirate de puteri echivalente.

De cealaltă parte, există și avantaje, mai ales la nivel dinamic: motoarele turbo beneficiază de un cuplu mai ridicat disponibil mult mai jos pe turometru decât în cazul aspiratelor.

Ei bine, faptul că emisiile și consumul mașinilor puse la vânzare în Europa vor fi calculate din 2019 după un test real, pe șosele și străzi, Uniunea Europeană renunțând după cazul Dieselgate la testele desfășurate în laborator, ar putea duce la revenirea la moda aspiratelor.

Motivele sunt interesante: în cazul rulării în condiții normale de trafic, motoarele turbo pot să consume și să emită mai mult, ceea ce înseamnă că investiția suplimentară în tehnologiile noi nu se mai justifică.

De ce consumă mai mult un motor turbo în viața reală?

FOTO: motortrend.com

FOTO: motortrend.com

Analiza este realizată de Reuters, care susține că problema stă în faptul că turbinele se încălzesc atunci când sunt utilizate și produc puterea suplimentară atât de promovată de constructori, iar pentru răcirea lor e nevoie de mai mult carburant, de unde rezultă emisii de noxe mai mari decât în cazul motoarelor aspirate, fără turbine, dar cu cilindree mai mare.

Mai mult, revenirea la capacități cilindrice superioare va viza și motoarele turbodiesel, care în ultimii ani au fost și ele „micșorate” din aceleași motive.

„Motoarele cu capacitate cilindrică mică sunt bune la nivel de cifre în condițiile actualului ciclu de testare european, însă ele nu arată creştere în performanţe în viața reală. Astfel că vom vorbi de un trend invers, de upsizing, în următorii ani ai industriei auto”, spune Pavan Potluri, analist IHS Automotive, citat de Reuters.

Conform jurnaliștilor Reuters, primele modificări în sens invers vor putea fi văzute în cazul motoarelor diesel semnate de Opel (care va trece de la diesel-uri de 1.3 la 1.5 litri), Volkswagen (de la 1.4 la 1.6 TDI pe motoarele mici) și Renault (care va înlocui actualele 1.6 dCi, provenite din vechile 1.9 dCi, cu motoare cu 10% mai mari la nivelul capacității cilindrice).

Hibrizii vor înlocui downsizing-ul

FOTO: moibbk.com (Honda Accord plug-in hybrid)

FOTO: moibbk.com (Honda Accord plug-in hybrid)

Conform analiștilor, dezvoltarea sistemelor hibride va înlocui actualul trend al downsizing-ului, constructorii urmând să scadă emisiile și consumul modelelor din gamele proprii adăugând un motor electric în sistemul de propulsie al modelelor actuale diesel sau pe benzină.

De notat că producătorii japonezi – între care se evidențiază la acest capitol Mazda, Toyota și Honda – au avut în general o atitudine refractară la adresa motoarelor turbo, preferând să dezvolte motoare aspirate din ce în ce mai eficiente.

Mai mult, dezvoltarea motoarelor diesel a fost întârziată mult în gamele acestor constructori, care au preferat – în cazul Toyota și mai ales Lexus – să meargă pe mâna unor sisteme hibride în care un pachet electric+benzină poate egala sau chiar depăși la nivel de performanțe, consum și emisii motoarele diesel ale concurenților europeni.


Distribuie:
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like...