in

Opt sfaturi utile pentru protecţia automobilului tău pe timp de iarnă

Specialiştii le reamintesc proprietarilor de maşini că pe timpul iernii, autoturismul are nevoie de mai mult decât cauciucuri de iarnă şi o măturică pentru zăpadă.

Frigul poate să ne trimită autoturismul în service, dacă nu ţinem cont de câteva reguli pe cât de simple pe atât de uşor de aplicat.

FOTO: mountainshuttle.com
FOTO: mountainshuttle.com

Adevărul şi inginerul Alex Domide au identificat 8 trucuri care te vor ajuta să îţi protejezi autoturismul. Iată care sunt acestea:

1. Evită să foloseşti frâna de mâna – dacă autoturismul rămâne staţionat afară, încercaţi să nu acţionaţi frâna de mână, asta pentru că gerul şi umiditatea puternică pot înţepeni cablul în propriul manşon şi pot face ca plăcuţele să se lipească de discurile de frână. Bracaţi roţile spre trotuar şi mutaţi levierul în viteza I.

Vezi şi: AutoBlog.MD recomandă: 10 sfaturi simple pentru un condus în siguranţă pe timp de iarnă

FOTO: auto-bild.ro
FOTO: auto-bild.ro

2. Verificaţi nivelul fluidelor. Înainte ca temperaturile să scadă sub 0 grade, verificaţi nivelul diferitelor fluide şi dotaţi-vă cu lichide rezistente la îngheţ pentru spălat parbrizul.

3. Adoptaţi o conduită rutieră conformă cu vremea. Deşi pare greu de crezut, un şofat corect şi adaptat condiţiilor de drum şi mediu vă protejează şi autoturismul, nu doar viaţa. Şofatul ar trebui să fie cât mai blând în reacţii, fără accelerări rapide şi frânări bruşte.

4. Debranşaţi bateria! Acest sfat este de cele mai multe ori ignorat. Când autoturismul staţionează mai multe ore sau mai ales câteva zile în frig, bateria se poate descărca. Dacă deţineţi un autoturism mai vechi, nu ezitaţi să o debranşaţi. Dacă deţineţi un autoturism mai nou, este recomandat să porniţi motorul periodic.

FOTO: windows.net
FOTO: windows.net

5. Ungeţi închizătoarele/lacătele uşilor cu soluţii speciale pentru lubrifiere şi pentru evitarea îngheţului. De asemenea, nu strică să vă cumpăraţi un spray pentru dezgheţat.

6. Alimentaţi cu combustibil recomandat pentru sezonul rece.

7. Schimbaţi filtrul de habitaclu şi verificaţi funcţionarea corectă a sistemului de încălzire şi dezaburire.

Vezi şi: (video) Cum alegem filtrul de habitaclu? Reportaj special AutoBlog.MD

8. Alimentaţi cu mai mult combustibil decât de obicei, pentru a evita formarea brumei pe suprafaţa rezervorului din cauza creşterii temperaturii combustibilului, dar şi pentru a evita situaţia neplăcută de a rămâne fără combustibil din cauza unor blocaje cauzate de drumuri cu zăpadă sau gheaţă.

FOTO: bostonglobe.com
FOTO: bostonglobe.com