in , ,

Parcarea din Chişinău în care se pot găsi la vânzare maşini cu kilometraj întors

Experţii din Moldova în modificarea odometrelor automobilelor îşi desfăşoară bine merci activitatea şi nu prea auzim la ştiri ca vreo persoană să fie sancţionată pentru asta, chiar dacă s-a râvnit mult pentru introducerea unei astfel de legi.

Mulţi moldoveni care îşi doresc o maşină la mâna a doua sunt puşi în situaţia să piardă foarte mult timp până găsesc una bună în toate privinţele, însă alţii pot cădea în capcana “ofertelor fiebinţi” care mai apoi le aduc probleme.

FOTO: driving.co.uk

Vezi şi: (foto) Din 180000 km în 80000 km! O nouă mașină cu kilometraj întors, găsită în Chișinău

Până când, soluţii concrete pentru contracararea acestui fenomen nu se văd la orizont şi rulajul de autovehicule cu date fraudate ale odometrului continuă. Totuşi, o ofensivă o pot manifesta cetăţeni îndrăzneţi care sunt gata să diminueze dacă nu intenţiile răufăcătorilor, atunci cel puţin vânzările unor astfel de maşini.

Un scop în acest sens îl are şi compania autohtonă Auto Inspect, la serviciile căreia apelează tot mai mulţi moldoveni care găsesc oferte bune pe piaţă, dar nu sunt siguri până la capăt dacă să plătească banul sau nu pentru ele. Recent, un reprezentant al firmei, care a dorit să inspecteze maşina aleasă de un client de al său, a deconspirat o parcare din Chişinău care “împinge” şi maşini cu kilometraj întors.

Vezi şi: Fenomenul kilometrajului modificat continuă în Moldova? Cum a aflat un client că mașina pe care ar vrea să o procure are cu 100.000 km mai mult

Cum s-a întâmplat totul? Sosind împreună cu al său client pe teritoriul parcării INauto pentru a vedea un hatchback Toyota Auris, expertul nu a fost lăsat să inspecteze automobilul de un oarecare Vlad. Iată dialogul:

– Bună ziua!
– Bună ziua și zic hai să trecem la treabă! (Simțeam doar, că mai bine întreb înainte să mă apuc de verificat ceva, dacă permite inspectarea).
– Ce anume să inspectați?
– Caroseria, vopseaua, dacă a fost lovită sau nu…
– Aaaa nu! Fără prostologii de astea la mașina mea. Nu vă permit!

Am râs, am tăcut, am zis că nu merită să intru în polemici. Dar când a continuat să numească prostologie un dispozitiv mic și inofensiv, i-am dat o replică.

– Încetați vă rog să vă exprimați urât în adresa lucrurilor care nu le cunoașteți. Prostologii sunt ceea ce faceți voi pe piață. Ăsta e un dispozitiv, nici mai mult, nici mai puțin. Aveți puțin respect!
– Da, eu am respect, dar am zis că nu vă las să îmi pătați mașina cu el. Numai ce am spălat-o!
– Vă dau eu 100 lei să o mai spălați o dată, zice Ion (cumpărătorul).
– Nu-mi trebuie mie 100 lei, am zis fără prostologii de astea pe lângă mașina mea. Vreți, uitați-vă vizual. Inspectori de ăștia am mai văzut eu! Duceți-vă la Toyota și o controlați dacă vreți!

De aici au și început discuțiile în contradictoriu. Am încercat să nu ne lăsăm călcați în picioare de un anume Vlad, încă un nesimțit care întoarce odometrele invers numai ca să vândă o mașină și care pretinde că vinde mașini bune.

– Știu eu tare bine ce e pe piață. Nu murim de foame și nici de voi nu avem nevoie. Nu vând cotlete dar nu aveți voi ce vă atinge de mașina mea. Deștepți de ăștia, au mai fost mai mulți, numai dureri de cap am avut.
– Pot să ți-o inspectez eu pe-a ta, vrei?
– Poftim! Ai cu ce?
– Găsesc!
– Nici o problemă, pune suma pe mașină și măcar fă ce vrei cu ea.
– De banii ăștia îmi iau 4 Toyote!
– Ia-ți ce vrei tu, măcar și 20, m-ai întrebat dacă poți să o inspectezi, poftim fă-o!

I-am promis că dacă nu știe să vorbească frumos, o să îl pun la punct, iar promisiunile trebuie onorate. Pentru că tot la ei pe parcare stă un alt Auris, cu 137.000 km la bord, aflaţi că în 2017 avea mai puțin de 180.000 km. A întinerit pe drum spre Moldova. Nu mă miră dacă și celălalt Auris alb are o poveste asemănătoare. Despre etrieri și discuri de frână care ruginesc, și ei le vopsesc în gri ca să pară proaspete și bune, deja nu mai zic nimic!

La momentul de faţă, anunţul cu maşina în cauză nu mai există nici pe 999.md şi nici pe site-ul parcării. De ce a dispărut, făceţi-vă concluziile singuri.

Vezi şi: (foto) O maşină în stare perfectă, dar cu peste 80 de mii de km întorşi, va ajunge curând în Moldova

Vezi şi: (foto) Miracolele pieței auto din Moldova! Cum o mașină a pierdut aproape 100.000 de km după ce a fost importată

Amintim că în Moldova, fraudarea datelor odometrului se sancţionează cu o amendă de la 60 la 90 unităţi convenţionale (de la 3.000 la 4.500 de lei) pentru persoanele fizice sau de la 90 la 150 unităţi convenţionale (între 4.500 şi 7.500 de lei) pentru persoanele juridice.

Anterior, când unitatea convenţională valora 20 de lei, amenzile prevăzute erau mai mari: de la 5.000 la 7.500 de lei pentru persoanele fizice şi de la 17.500 la 22.500 de lei pentru cele juridice.

Iti place articolul?