in ,

WTFWTF LoveLove AngryAngry

Parlamentul a votat în lectură finală pedepse pentru participanţii la curse ilegale şi organizatorii acestora

Participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice de pe teritoriul Republicii Moldova va fi sancționată, inclusiv penal! Parlamentul a examinat și votat, în ședința de astăzi, în a doua lectură, finală, de către 84 de deputaţi, un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative în acest sens.

Spre deosebire de prevederile anunţate în proiectul de modificare a legii, anunţat pentru consultări publice încă în luna mai, s-au operat câteva modificări. Să le luăm pe rând.

street racing
FOTO: bostonautoblog.com

Iată textul actualizat al proiectului de modificare a legii, din care s-au eliminat trei aliniate din cinci iniţiale ale noului articol 264 secund care se doreşte a fi introdus în Codul Penal şi anume aliniatele 2, 3 şi 4:

(2) Acțiunea prevăzută la alin. 1 (Participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice), ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 700 unităţi convenţionale (35.000 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.

(3) Acțiunea prevăzută la alin. 1, săvârșită în stare de ebrietate se pedepseşte cu amendă în mărime de la 950 la 1.350 unităţi convenţionale (47.500-67.500 lei), sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani, în toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

(4) Acțiunea prevăzută la alin. 1, care a provocat:
a) vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătăţii;
b) decesul unei persoane,
se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Apropo, deputatul Petru Frunze a propus un amendament ca să elimine sintagma “(sau fără)” din aliniatele articolului în cauză, însă din păcate nu a fost susţinut! Astfel, instanţele de judecată i-ar putea lăsa pe unii participanţi la curse ilegale doar amendaţi sau impuşi la muncă în folosul public, însă cu permisele de conducere în buzunare şi respectiv dreptul de a conduce din nou automobile!!!

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Astfel, vor fi în vigoare doar două sancţiuni generale, pentru persoanele care la momentul săvârşirii infracţiunilor în cauză a atins vârsta minimă de 16 ani:

  • Participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale (32.500 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.
  • Organizarea întrecerilor, concursurilor sau antrenamentelor neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1.350 la 1.500 unităţi convenţionale (67.500-75.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 1 la 2 ani.

Noile prevederi urmează să intre în vigoare în scurt timp, după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.


Sinteza proiectului de modificare a legii:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Iată care sunt avizele unor ministere în privinţa proiectului de modificare a legii:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab