in

Parlamentul român a votat! Construcţia autostrăzii A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni ar putea începe 2019

Proiectul Autostrăzii Unirii, așa cum a fost supranumită autostrada A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni, a fost aprobat astăzi printr-o lege în Parlament, scrie digi24.ro. Astfel, construcţia şoselei de mare viteză este tot mai aproape şi ar putea demara chiar în 2019.

Proiectul a trecut cu votul a 269 de deputați, dintre care 261 de voturi au fost “pentru”, două “împotrivă” şi cinci abţineri. Legea adoptată prevede că autostrada va avea o lungime de 320 de km și va porni de la granița cu Republica Moldova, unde va începe cu un pod peste Prut. Autostrada va fi făcută din fonduri europene, iar proiectul trebuie să demareze în 30 de zile de la promulgarea legii de către președinte.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari ai PMP, dar a avut susținerea tuturor formaţiunilor politice. Autostrada A8 începe la graniţa de est printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului (estimativ 4 ani de zile), se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.

FOTO: hotnews.ro

Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE, a spus astăzi în plen că parlamentarii din partidul său nu vor vota legea bugetului de stat pe anul viitor dacă acesta nu va include finanțare pentru A8.

Deși este un proiect care figurează în Master Planul de Transporturi, Guvernul insistă ca realizarea autostrăzii Târgu Mureș – Iași să se facă prin PPP (parteneriat public privat). Oficiali ai Ministerului Transporturilor pretind că legarea Moldovei de Transilvania prin Târgu Neamț – Bicaz ar fi prea scumpă. Doar sectorul Târgu Neamț – Mureș ar costa șapte miliarde de euro. Aceasta deși nu s-a făcut niciodată un studiu de fezabilitate solid care să dea prețul. Ca urmare, se sugerează că legătura ar trebui asigurată pe la Bacău – Brașov. Suspiciunile publice sunt că astfel se dorește dirijarea traficului pe ruta București – Moldova pe Valea Prahovei pentru rentabilizarea PPP Ploiești – Brașov.

Potrivit informaţiilor, autostrada va avea câte două benzi de circulaţie pe un sens şi vom avea acces şi noi la ea. Datorită faptului că la aceasta va fi conectat şi oraşul Ungheni, distanţa Chişinău-Iaşi va fi scurtată cu 30 de km.

Iti place articolul?